Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Izdvojeno

Najnovija studija kompanije Searchmetrics pokazala napretke u pretragama na Google-u

Google-ovo korištenje tehnologije i umjetne inteligencije da bolje razumije namjere iza pretraga u tražilicama te dostavi najrelevantnije rezultate rezultira upravo time, navodi se u novoj godišnjoj studiji o Google-ovim faktorima rangiranja koju je provela kompanija koja se bavi učinkom SEO-a i sadržaja, Searchmetrics.

Prema Searchmetrics-u, ne samo da su rezultati pretraga relevantniji nego ikad, već i mnoge jednostavne tehnike za umjetno napuhivanje rangiranja stranice – poput gomilanje povratnih linkova i povećanje broja ključnih riječi u tekstu – postaju manje efikasne. Povratni linkovi također postaju manje važni zbog porasta mobilnih pretraga, jer se stranice na mobilnim uređajima često „lajkaju“ ili dijele, ali rijetko se ubacuju linkovi na njih, dodaju iz Searchmetrics-a.

Searchmetrics je analizirao top 20 rezultata u pretragama za 10.000 ključnih riječi na Google.com. Cilj je bio da se identificiraju ključni faktori koje visokorangirane stranice imaju kao zajedničke.

Google je prošle godine otkrio da se okreću sofisticiranim tehnikama umjetne inteligencije i strojnog učenja, kao što je njihov RankBrain sistem, kako bi bolje razumjeli stvarne namjere iza riječi koje korisnici unose u polje za pretragu, i da učine njihove rezultate što relevantnijim“, rekao je CTO Marcus Tober u priopćenju. „Uz pomoć korisničkih signala, kao što je učestalost klikanja na određene rezultate, te koliko vremena korisnik provode tamo, tražilica dobiva osjećaj za to koliko dobro je odgovoreno na pitanje korisnika, što joj omogućava stalno usavršavanje i poboljšanje relevantnosti“.

Searchmetrics napominje kako najrelevantniji sadržaj u konačnici i ovisi o namjerama korisnika.

Korisnik koji ukuca ‘sastojci za pesto’ u polje za pretragu najvjerojatnije traži kratku listu. Neko tko ukuca ‘tko je osvojio Super Bowl 50?’ želi samo jedan komad informacije, dok upiti poput ‘ideje za kostim za noć vještica’ najvjerojatnije žele niz slika, a upit ‘kako se veže Windsor čvor’ bi možda najbolje bio odgovoren s video sadržajem“, dodao je Tober. „Naše istraživanje sugerira da Google postaje sve bolji u tumačenju korisničkih namjera kako bi prikazao najrelevantnije sadržaje“.

Osim toga, Searchmetrics je otkrio da su bolje rangirani rezultati pretraga znatno relevantniji za određene upite od onih niže rangiranih.

Searchmetrics je koristio kako kažu „tehnike Big Data“ da izračunaju rezultat relevantnosti sadržaja, za koji tvrde da je novi faktor koji ocjenjuje semantički odnos između riječi u upitima za pretraživanje i sadržaja prikazanog u rezultatima, te mjeri koliko su blisko povezani. Searchmetrics tvrdi da su ocjene relevantnosti sadržaja generalno više s rezultatima prikazanim pri vrhu pretrage, što ukazuje na to da Google zna kada je sadržaj relevantan i stavlja ga na vidljivije mjesto.

Međutim, Searchmetrics napominje da se ovo ne odnosi na prvu i drugu poziciju u pretragama, koje imaju tendenciju da budu rezervirane za web stranice poznatih brendova, pošto Google po svoj prilici smatra da će sadržaj brendova koji su prepoznatljiviji i kojima se više vjeruje bolje služiti potrebama korisnika.

Searchmetrics je također otkrio da broj riječi raste za visokorangirane stranice, dok broj spominjanja ključnih riječi opada.

To je zato što najuspješniji rezultati detaljniji, više holistički i bolje odgovaraju na upite za pretraživanje, tvrde iz Searchmetrics-a. Ali, čak i dok dužina teksta raste, broj ključnih riječi na bolje rangiranim stranicama se ne povećava. To je zato što Google više ne pokušava samo da nagradi stranice koje koriste više podudarajućih ključnih riječi, već pokušava da tumači namjeru pretraživanja i da ojača najrelevantniji sadržaj.

Searchmetrics čak navodi da podaci ukazuju da Google prikazuje upravo prave rezultate da odgovori na upite korisnika jer oni posjete te stranice, upiju ono što tamo nađu, i odlaze bez gledanja na drugim mjestima.

I, na kraju, Searchmetrics kaže kako Google pokazuje više dugačkih URL-ova da odgovori na pitanja, a ne optimizirane kratke URL-ove.

Istraživanje je zapravo pokazalo kako su URL-ovi za stranice koje se pojavljuju u prvih 20 rezultata pretraga za oko 15% duži u prosjeku nego u 2015. godini. Searchmetrics tvrdi da je to vjerojatno zbog toga što je Google bolje u stanju identificirati i prikazati stranice koje precizno odgovaraju na namjeru pretrage, a ove stranice obično imaju duže URL-ove, jer vjerovatno leže zakopane dublje unutar web stranica.

Google postaje sve sofisticiraniji u načinu tumačenja namjera pretraživanja i relevantnosti, i vi trebate više i pametnije raditi na razumijevanju i ispunjenju tih područja u sadržaju koji stavljate na web stranice“, rekao je Tober. „Potrebno je koristiti uvide dobivene na osnovu podataka kako bi analizirali upravo ono što korisnici traže kada ukucaju specifične upite u polje za pretragu, i postarajte se da vaš sadržaj odgovara na sva njihova pitanja jasno i sveobuhvatno na najjednostavniji način – a sve to trebate učiniti bolje od konkurencije

Izvor: Media Marketing

Pročitajte još:

Lifestyle

Kao građanima modernog svijeta, znanje o tehnologiji postaje sve važnije

Lifestyle

Google je objavio listu najtraženijih pojmova te donosi jedinstveni uvid u najpopularnije trendove.

Komentari

Formalne pritužbe na situaciju u kojoj Google u pretraživanjima daje prednost vlastitom servisu za usporedbu cijena, konkretno Google Shoppingu, počele su još prije 13...

Lifestyle

Google Karte će prikazati i onu koja je najštedljivija, ako slučajno nije i najbrža.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.