Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Novosti

Najtraženiji poslovi u 2015. godini

IT podrška_internetUoči Nove godine brojka prijavljenih nezaposlenih na Hrvatskom zavodu za zapošljavanje zaustavljena je na 317.289 osoba. Ta će brojka vjerojatno još rasti tamo sve do mjeseca ožujka, travnja kada će započeti zapošljavanje sezonskih radnika.

I dok grožnjičavo tražite posao (ili imate želju promijeniti posao ili zanimanje), jeste li se zapitali koji su to (najbolji) poslovi koji se nude u 2015. godini ili koji poslovi će biti najbrže rastući ili najlakše zapošljivi. Portali tumblfun i businessin2015 malo su istražili koji su to poslovi koji će obilježiti 2015. godinu a mi vam otkrivamo koji su to najtraženiji poslovi u 2015. godini. Riječ je uglavnom zanimanjima vezanim uz IT industriju i medicinu.

S napretkom tehnologije i blagodatima interneta ovo zanimanje će biti itekako traženo tijekom 2015. godine. S godišnjom plaćom od 90.000 dolara poslodavac će vas svakako tražiti diplomu računalnih znanosti, a glavna zadaća će vam biti održavanje rada računala i druge IT tehnologije unutar tvrtke. Očekuje se da će potreba u svijetu za sistem analitičarima porasti za 24 posto. Dovoljan razlog za školovanje za ovo zanimanje? Iz iste branše dolazi sljedeće zanimanje, administrator baze podataka kroz godinu može zaraditi 75.000 dolara, no nije obvezna diploma mada bi dobro došla ona iz menadžmenta ili barem prvostupnika računalnih znanosti. Posao zahtijeva prikupljanje podataka za tvrtku, sate provedenog vremena uz računalo i internet ili poboljšanje vlastite baze podataka kako bi poboljšala usluga kojom bi se unaprijedilo poslovanje kompanije.

Ako ste “čovjek iz naroda” i uživate u poslovnom svijetu ovo je zanimanje o kojem ćete htjeti uvijek naučiti nešto više. Analitičar i istraživač tržišta proučava i analizira navike potrošača, a rezultate koriste kompanije kako bi stvorile proizvod i brendove po mjeri kupaca. Ukoliko imate sposobnost “čitanja” ljudi i razumijevanja njihovih potreba ovo je posao koji će vam omogućiti da u potpunosti iskoristite svoje kapacitete. US News je ocijenio ovo zanimanje kao jedno od najboljih u 2015. godini.

Liječnici su na vrhu lanca zdravstvene zaštite i ako želite biti “glavni” ovo je zanimanje za vas. Ono što ljude odbija je (pre)dugo školovanje, no plaća koja se kreće od 190.000 pa do 250.000 dolara na godinu čini ovo zanimanje izrazito privlačnim. O stopi nezaposlenosti u svjetskim okvirima je bespredmetno govoriti, čak 133.000 novih radnih mjesta čini  stopu nezaposlenosti liječnika izrazito niskom. Ukoliko se, pak, ne želite dugo školovati ali ipak želite brinuti o zdravlju drugih, posao medicinske sestre je kao stvoreno za vas. Potreba za medicinskim sestrama je ogromna, baš kao i za liječnicima, a plaća se kreće oko 66.000 dolara.

Jedno od hit zanimanja u 2015. je i stomatolog. Liječnici koji brinu da imate zdrave desni i bijele zube u prosjeku zarađuju 145.000 dolara godišnje. Baš kao i liječnici, traženi su diljem svijeta, a obzirom da im školovanje traje kraće i ne moraju raditi puno radno vrijeme primanja su im izrazito respektabilna. Ukoliko ste otišli stomatologu da vam očisti zube, onda znate koje je sljedeće zanimanje. Niti djeca ih pretjerano ne vole, no kad porastu upravo su njima zahvalana za zdrave i bijele zube. Zubni tehničar zarađuje oko 70.000 dolara godišnje, može imati nepuno radno vrijeme, no problem je, predviđaju stručnjaci, pad zaposlenosti za 33 posto do 2022. godine.

Njih spominjemo nakon ozljeda, bilo sportskih, onih zadobivenih u prometnim nesrećama ili nakon teških bolesti. S prosječnom plaćom do 85.000 dolara, fizioterapeuti mogu imati prilično lagodan život, a usto se ne školuju dugo kao liječnici. Iako riječ terapeut odmah povezujemo s depresijom ili ozljedom nije riječ o tome. Radni terapeut vam pomaže da uljepšate svoj svakodnevni život. Usto, problema sa zapošljavanjem neće biti, US News predviđa da će potreba za ovom vrstom terapeuta u svijetu porasti za 29 posto do 2023. godine.

Prosječna godišnja plaća veterinara iznosi 84.460 dolara. Rast zaposlenosti u nadolazećim godinama predviđa se po stopi od 12 posto. Napredak u ovom području predstavlja činjenica da se medicinske usluge koje su donedavno bile rezervirane samo za ljude, poput transfuzije krvi, liječenja raka i kuka, sada primjenjive i na životinjama. Nedostatak zanimanja je relativno dugo školovanje te velika konkurencija na upisu.

Napisao

Pročitajte još:

Ljudski resursi

Nekome je davanje feedbacka urođeno, netko može imati izvjesne izazove oko toga.

Ljudski resursi

S ciljem opuštenijeg ulaska u radni tjedan, sve više radnika ponedjeljkom odrađuje samo ono što se baš mora, ne ulažući dodatni angažman (tzv. 'minimum...

Lifestyle

A sad je i službeno - najbolji teranino ima Destilerija Rossi. Potvrdili su to zadovoljni posjetitelji prvog Teranino festivala nedavno održanog u Balama.

Ljudski resursi

Portal za zapošljavanje donosi 10 poslovnih prilika za prijavu njihovom mogućnosti brze prijave! Sretno!

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.