Nasdaq brokerskim kućama plaća 62 milijuna dolara odštete zbog Facebooka

Nasdaq brokerskim kućama plaća 62 milijuna dolara odštete zbog Facebooka

Američki regulatori prihvatili su u ponedjeljak prijedlog burzovnog operatera Nasdaq o isplati odštete brokerskim kućama koje su u svibnju 2012. izgubile novac prilikom nestručno izvedene početne javne ponude dionica Facebooka. U izmijenjenom prijedlogu vansudske nagodbe Nasdaq je tim brokerskim kućama ponudio odštetu od 62 milijuna dolara.

Američka komisija za vrijednosne papire i burze (SEC) prihvatila je taj prijedlog i time stavila točku na spor pokrenut zbog niza prošlogodišnjih propusta koji su potresli tržište, uključujući i aranžman dugoočekivane početne javne ponude dionica (IPO) Facebooka.

Facebookov IPO organiziran je 18. svibnja prošle godine. Kompanija je ukupno prikupila 16 milijardi dolara ali je početak ponude kasnio 30 minuta zbog tehničkog problema na burzi Nasdaq.

Burzovni operater tada je odlučio prebaciti trgovinu dionicama na sekundarni sustav, što je dovelo do kašnjenja narudžbi i potvrdi mnogih klijenata. To je pojedinim ulagačima i trgovcima prouzročilo velike gubitke jer je cijena dionice pala nakon početne faze rasta.

Podijeli

Odgovori

Top