Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Edukacija

Naučite napisati priopćenje za medije

tipkovnica
tipkovnica

Imate poslovnu vijest koju želite podijeliti sa svojim ciljanim javnostima, važnu prekretnicu koju ste ostvarili ili kampanju koju ste započeli? Najbolji način da sve informacije uobličite i pošaljete ih medijima je u formi priopćenja za medije. Postoji nekoliko općenitih pravila kod pisanja priopćenja za medije koja će vam olakšati komunikaciju s medijima i uz čiju će primjenu naći put do objave i u konačnici do ciljanih javnosti.

1. Vijest

Kako bi medijima sadržaj koji im šaljete bio zanimljiv jedno od osnovnih pravila je da treba biti novost ili vijest. Ako se pitate kako odrediti ima li nešto vrijednost vijesti, najbolji način da testirate svoj sadržaj je da sebi iskreno odgovorite na pitanje – biste li i sami obratili pozornost na sadržaj kojeg namjeravate poslati u medije? Je li vaša informacija zanimljiva, je li korisna i hoće li zbog nečega doprinijeti boljoj informiranosti čitatelja/gledatelja/slušatelja? Medijima šaljite važnije informacije kako ne biste izazvali suprotnu reakciju, odnosno postavljanje vaših objava na spam listu.

2. Naslov prodaje priču

Zanimljiv naslov koji će odmah uhvatiti pozornost je kao i nekoliko sekundi za ostavljanje prvog dojma prilikom upoznavanja. U medije dnevno stiže nekoliko desetaka priopćenja, a vi očekujete da vaš bude jedan od onih koje će novinar otvoriti. Naslov je jedan od razloga zašto pa se pobrinite da bude dovoljno dojmljiv.

3. Prvi odlomak

Novinarskim rječnikom rečeno – najvažnije informacije idu „u glavu“. Nemojte okolišati, nego vijest odmah podijelite s primateljem. Jasno, sažeto i precizno odgovorite na pitanja – tko, što, kada, gdje, zašto, kako? Prvi odlomak mora ujedno i zainteresirati čitatelja da više informacija potraži u nastavku teksta.

4. Hiperlinkovi

U prvi odlomak je preporučljivo uključiti i hiperlinkove koji će voditi na stranice tvrtke ili aktivnosti koja se provodi. Hiperlinkovi povećavaju vidljivost na tražilicama, a i mogu dodatno skrenuti promet na matične stranice tvrtke.

5. Uključite brojke

Ukoliko raspolažete relevantnim podacima svakako ih podijelite s medijima jer su konkretni matematički pokazatelji najkraći put vizualizacije onoga što želite predstaviti.

6. Fotografije

Dodatna vrijednost koju će mediji znati cijeniti su već pripremljene fotografije visoke rezolucije koje im šaljete uz objavu. Bilo da je riječ o novom proizvodu ili usluzi, važnom postignuću ili priznanju, fotografija ipak govori tisuću riječi, ali i dodatno skraćuje put do željene objave.

7. Citati

U priopćenje za medije svakako uključite izjavu odgovorne osobe ili više njih. Pokušajte izbjeći ponavljanje informacija i izjavama dodatno naglasite važnost vijesti koju želite prenijeti.

8. Stil pisanja

Razmislite kome se obraćate. Ako su vam cilj poslovni mediji stil pisanja je informativan i ozbiljan, a ako se obraćate lifestyle zajednici priopćenje za medije može biti i opuštenije, no i dalje vrijede zlatna pravila spomenuta ranije.

9. Duljina teksta

Optimalno je priopćenje za medije ispisati na jednoj stranici, no može biti i nešto opširnije ukoliko prilika to zahtijeva.

10. Kontakt informacije

Ne zaboravite navesti osobu za kontakt kako bi urednici i novinari znali kome se obratiti za dodatne informacije. Ponekad je dobro i osobno novinara ili urednika podsjetiti na poslano priopćenje jer nerijetko informacija promakne zbog obima posla.

www.ambrela.hr

[email protected]

Marina Karamatić Sopić, managing partner Ambrela komunikacija, agencije za Odnose s javnošću i organizaciju događaja

Pročitajte još:

Uncategorized

Kako izgleda savršen životopis, koje elemente treba sadržavati i kako treba biti strukturiran, istražio je MojPosao na više od 120 stručnjaka s područja upravljanja...

Edukacija

U pravilu – i sama sam kao urednica redovito u nekoliko sekundi, odbacila priopćenje za medije koje je bilo loše napisano, puno gramatičkih pogrešaka,...

Komunikacija

Odnosi s javnošću su zanimljivo, dinamično, nepredvidljivo i iznimno inspirativno zanimanje. Poput rada u medijima, nijedan dan nije isti i svaki dan ovisimo isključivo...

Novosti

Fotografiranje je vjerojatno najelegantniji način kako možete zarađivati novac online. Svaki amaterski fotograf, s fotoaparatom osrednje kvalitete u stanju je uloviti prekrasne fotografije koje...

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.