Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Izdvojeno

Ne uskladi li propise BiH više neće moći izvoziti hranu u EU

Ukoliko od 1. siječnja slijedeće godine želi i dalje izvoziti hranu biljnog i životinjskog porijekla u zemlje EU, uključujući i Hrvatsku, BiH će morati promjeniti niz zakona. No, izgleda da to neće moći do kraja godine.

Ukoliko od 1. siječnja slijedeće godine želi i dalje izvoziti hranu biljnog i životinjskog porijekla u zemlje EU, uključujući i Hrvatsku, BiH će morati promjeniti niz zakona. No, izgleda da to neće moći do kraja godine.

Osim suše koja će ove godine prepoloviti urod na svim kulturama u BiH, poljoprivrednici bi od slijedeće godine mogli imati još gubitaka, kada je riječ izvozu proizvoda u zemlje EU. No, ovoga puta nije kriva priroda već isključivo čovjek. Točnije, ljudi koji su prethodnih godina prolazili kroz Savjet ministara BiH ne poštujući upozorenja da se propisi moraju uskladiti s onima iz EU, ukoliko se i dalje želi izvoziti na ovo tržište. Jedna od najvećih bh. mljekara, dubički “Mlijekoprodukt” suočit će se sa strahovitim gubicima ukoliko se propisi hitno ne usklade. “Mislim da dovoljno govori podatak da „Mlijekoprodukt“ izvozi preko 60 posto svoje proizvodnje. Gro proizvoda izvozimo na tržište Hrvatske. I imamo jako veliki interes da se ispune ti uvjeti i omogući i dalje izvoz”, kaže predstavnik ove firme, Nenad Vukić.

Za 50 milijuna litara mlijeka nema plasmana

Veliki dio prihoda od agrara u BiH, koji čini 20 posto društvenog proizvoda, ostvari se od izvoza, uglavnom u zemlje regije, javlja DW. U poljoprivredi je direktno ili indirektno zaposlena petina radno sposobnog stanovništva pa je i razumljiv apel poljopriverednika da se nešto hitno učini. “Ulaskom Hrvatske u EU nama ostaje 50 milijuna litara mlijeka. To će smanjiti proizvodnju mlijeka i cijenu. Nekoliko tisuća domaćinstava će ostati bez prihoda. To znači novu sirotinju i novi socijalni udar”, upozorava predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača Vladimir Usorac, ističući da bi BiH mogla doživjeti sličan scenario kao Rumunjska i Mađarska koje su uništile domaću proizvodnju.

Sve oči su uprte u Savjet ministara koji treba usvojiti određene akte na osnovu kojih se usklađuju propisi izvoza mesa i mlijeka ali i ostalih prehrambenih proizvoda iz BiH. Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Mirko Šarović očekuje u rujnu usvajanje tih propisa, iako nije optimističan: „Zaostatak se ne mjeri ni tjednima ni mjesecima već godinama. Ovo društvo je spavalo 5-6 godina i bit će veoma teško u nadolazećim mjesecima dostići neke stvari”.

Tržište za krumpir iz BiH zatvoreno do 2015.

Da je stanje zabrinjavajuće i odnos države prema agraru katastrofalan potvrđuje i analitičar Vanjskotrgovinske komore BiH Duljko Hasić, navodeći da su vlasti BiH propustile sve rokove pa će efekti ulaska Hrvatske u EU biti loši po BiH. “Tome ide u prilog situacija u vezi s krumpirom gdje smo u slijedeće tri godine izgubili šansu na tržištu Hrvatske gdje nismo proveli odgovarajući monitoring na ključne bolesti. Da je to učinjeno na vrijeme ne bismo došli u ovakvu situaciju. Vlasti BiH su zaista odgovorne i netko već jednom mora snositi odgovornost a ne samo pokazivati zabrinutost za ovakvu situaciju.”

U upravi Europske komisije za proširenje šokirani su nespremnošću s kojom BiH dočekuje ulazak Hrvatske u EU. Zbog toga, vremena je sve manje, poljoprivrednici najavljuju blokade graničnih prijelaza a jedino rješenje za sada mogao bi biti sporazum s Hrvatskom, koja će u tom slučaju morati konzultirati europske partnere.


Napisao

Pročitajte još:

Komentari

Excel je postao neizostavan alat u poslovnim okruženjima diljem svijeta zbog svoje sposobnosti organizacije, analize i prezentacije podataka u raznolikim industrijama.

Komentari

'Recite nam nešto o sebi' je pitanje koje nećete moći izbjeći ni na jednom intervjuu za posao.

Komunikacija

Konflikti su više nego samo nesporazumi, naime kod konflikata pojedinci osjećaju prijetnju sebi, te stoga ne možemo misliti kako će nestati sami od sebe.

Komentari

Viliam Prodan, uspješni poduzetnik, jedan je od naših najboljih rally vozača i višestruki rally prvak Hrvatske.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.