Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Izdvojeno

Nefinancijsko izvještavanje – Obveza ili prilika?

Nefinancijsko izvještavanje u 21. stoljeću uobičajena je praksa poslovanja i poslovnog izvještavanja. A sve je krenulo s izvještavanjem isključivo u domeni samo ekoloških i društvenih izvještaja poznatih pod nazivima poput:

(1) izvještaj o zaposlenicima,

(2) društveni izvještaj,

(3) izvještaj o zajednici,

(4) izvještaj o zdravlju,

(5) izvještaj o sigurnosti i okolišu,

(6) izvještaj Triple bottom line,

(7) izvještaj o održivu razvoju ili izvještaj o društvenoj odgovornosti poduzeća.

Danas, 95% najvećih svjetskih poduzeća iz različitih industrija (poznatih kao Fortune 500) sastavlja i objavljuje nefinancijske izvještaje već dulji niz godina.

Novi Zakon o računovodstvu hrvatskim je poduzetnicima donio obvezu nefinancijskog izvještavanja kojom se želi povećati transparentnost velikih te konkurentnost malih i srednjih poduzetnika. Upravo zato, od 1. će se siječnja 2017. ili tijekom kalendarske 2017. početi sastavljati prvi nefinancijski izvještaji. Ovaj je zakon hrvatsko zakonodavstvo trebalo usvojiti nakon usvajanja računovodstvene Direktive 2013/34/EU koja je već prenijeta u hrvatski zakon, kada je godinu dana nakon donesena Direktiva 2014/95/EU o izmjeni Direktive 2013/34/EU u pogledu objavljivanja nefinancijskih informacija i informacija o raznolikosti određenih velikih poduzeća i grupa, a koja se odnosi na nefinancijsko ili izvještavanje o društvenoj odgovornosti.

Prema Direktivi 2014/95/EU i novom zakonu o računovodstvu, određenim velikim poduzetnicima i grupama od javnog interesa (znači kriterij je kumulativan) uz sastavljanje financijskih izvještaja propisano je objavljivanje i drugih financijskih izvještaja, odnosno detaljnijeg izvještaja poslovodstva.

Ipak, nedoumica je mnogo, kao i nepoznanica o Direktivi 2014/95/EU koja detaljno govori o izvještavanju nefinancijskih informacija.

  • Što propisuje novi Zakon o računovodstvu te kako je definiran sadržaj nove zakonske obveze?
  • Kako izraditi nefinancijski izvještaj?
  • Koje promjene donose te kako izgleda prijelaz sa GRI na GRI Standarde?
  • Kako sastaviti izvještaj iz perspektive komisije za izbor najboljeg?
  • Koji su benefiti provjere nefinancijskih informacija?

Ovogodišnji će jednodnevni seminar o nefinancijskom izvještavanju koji će se održati 09. prosinca u organizaciji RRIF-a i Instituta za društveno odgovorno poslovanje odgovoriti na navedena pitanja, ali i mnoga druga, te omogućiti poduzećima pravovremenu pripremu i potrebna znanja.

Više o seminaru i o načinu prijave pročitajte OVDJE.

 

 


Pročitajte još:

Ekonomija

Ma kako sposobni bili jednostavno trebate djelatnike, ali i oni trebaju vas. S pravim timom možete stvoriti mrežu poslovnih veza s kojim ćete lude...

Komunikacija

Jeste li nekada imali osjećaj da ste donijeli neku odluku ili postupili protiv svoje volje pod utjecajem ponašanja ili riječi nekog drugoga, a samo...

Ljudski resursi

Možda se čini očiglednim, ali većina ljudi koji brzo (i često) budu unaprijeđeni dobri su u onome što rade.

Lifestyle

Je li moguće ostati pozitivan kada se svakodnevno suočavate s negativnim iskustvom?

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.