Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Lifestyle

Nekoliko savjeta za podizanje samopouzdanja i samopoštovanja

Samopoštovanje se definira kao pozitivan ili negativan stav prema sebi.

Samopoštovanje se definira kao pozitivan ili negativan stav prema sebi (Bezinović, 1988.). Ono je naša subjektivna procjena samoga sebe koja može, ali i ne mora uvijek biti u skladu s objektivnim kriterijima. Sastoji od dva dijela: osjećaja vlastite vrijednosti i samopouzdanja.

Napravite listu svojih pozitivnih strana – zapamtite da smo svi dobri u nečemu. Na listu možete upisati da ste dobar roditelj, vjeran prijatelj ili vrijedan radnik. Percepcija kreira stvarnost, pa promatrajte sebe kao osobu koja ostvaruje ciljeve koje si zada. Za svaku negativnu misao o sebi, nabrojite barem četiri pozitivne.

Učite se postavljati i ostvarivati ciljeve – vrlo je važno da su ciljevi realni s obzirom na vašu dob i sposobnosti. Ciljevi koji su neostvarivi vode ka razočarenju i osjećaju bespomoćnosti. Za ostvarenje ciljeva potrebno je odraditi male ciljeve-korake čije će vas ostvarenje dovesti do konačnog cilja.

Zauzmite se za sebe – ako imate mišljenje koje je različito od većine, ne ustručavajte se izreći ga. Morate shvatiti kako je vaše mišljenje jednako važno kao i bilo čije. Jedini način da steknete poštovanje drugih je držanje do svojih stavova.

Prihvaćajte komplimente – kad vas netko pohvali, zahvalite se i nasmiješite se, umjesto ublažavanja ili negiranja nečega zbog čega ste dobili kompliment.

Tražite što želite – ako imate racionalan zahtjev i bitno vam je njegovo ostvarenje, slobodno ga izrecite i vidjet ćete kako će vam mnogi pokušati pomoći. Da biste to uspjeli, u početku vježbajte s manjim zahtjevima i nemojte se osjećati krivima zbog činjenice da nešto tražite.

Vježbajte reći NE – kolikogod vam bilo neugodno nekoga odbiti, ako nešto ne želite slobodno recite ‘ne‘. Ne trebate nikoga grubo odbiti, već jednostavno objasnite kako vam je žao i kako to ne možete učiniti.

Odmaknite se od ogledala – osobe koje najviše vremena provode ispred ogledala su najnezadovoljnije svojim izgledom. Tako proučavaju svaki nedostatak na svom tijelu i postaju nezadovoljne. Ne opterećujete se odrazom u ogledalu. To ne znači kako trebate totalno zanemariti svoj izgled, ali sve treba biti u granicama normale.

Uspravno hodajte i sjedite – hodom i načinom sjedenja odajete i svoju osobnost. Stoga, izbjegavajte pogrbljen hod i sjedenje (ako se uspravimo osjećat ćemo se bolje jer su tijelo i um povezani).

Izvor: mentalnozdravlje.com.hr

Pročitajte još:

Komentari

Ima li lijeka za bolju komunikaciju među generacijama ili ćemo si lijepiti epitete i ne poduzimati ništa

Ljudski resursi

Najbolji zaposlenici u organizaciji su oni koji svojim radom i zalaganjem generiraju output koji često puta bude bolji i iznad očekivanog.

Edukacija

Uspjeti na putu do vrha, možete saznati na još jednom u nizu zanimljivih predavanja, u organizaciji Hrvatskog Telekoma.

Novosti

Svaki poslodavac želi zadovoljnog i motiviranog zaposlenika koji će svojim radom pridonositi boljitku tvrtke i koji će dugi niz godina biti prisutan u organizaciji,...

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.