Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Poslovne financije

Nelikvidni smo zbog države i njenog neplaćanja!

Kašnjenja od 360 dana, dok se PDV plaća odmah, državne firme koje ne žele platiti svoja dugovanja, kronična nelikvidnost… svakodnevica su malih i srednjih poduzetnika. Dok u svakoj normalnoj državi ovaj segment gospodarstva „časte” epitetima motora, kralježnice, srca cijele ekonomije, hrvatska država sustavno radi na njihovu uništenju.

Kašnjenja od 360 dana, dok se PDV plaća odmah, državne firme koje ne žele platiti svoja dugovanja, kronična nelikvidnost... svakodnevica su malih i srednjih poduzetnika. Dok u svakoj normalnoj državi ovaj segment gospodarstva „časte" epitetima motora, kralježnice, srca cijele ekonomije, hrvatska država sustavno radi na njihovu uništenju.

– Prema zadnjim podacima Hrvatske gospodarske komore dospjele nepodmirene obveze prema malim i srednjim poduzetnicima su u 2009. veće za 40 posto u odnosu na lani i iznose 17,2 milijardu kuna. U tome dugu prednjače javna poduzeća, u većinskom državnom vlasništvu, – rekao je potpredsjednik Udruge malih i srednjih poduzetnika Stjepan Vučagić, po tko zna koji put kao najveći problem realnog sektora ističući državu.

Državne firme guše ekonomiju

Najveći dužnici su poduzeća u većinskom državnom vlasništvu, posebno Hrvatske ceste i autoceste. Ina i sestrinske firme su jednako ozloglašeni dužnici. Oko 78% svih kašnjenja je preko 360 dana, a samo 20 posto isplata stigne u roku od godine dana, objašnjava Vučagić ocjenjujući nepodmirene obveze i nelikvidnost najvećim problemom malog i srednjeg poduzetništva.

– U Europskoj uniji rokovi za plaćanje su od 30 do 60 dana nakon čega slijede kazne. Usporedno s tome, hrvatski poduzetnici posluju u nemogućim uvjetima, – zaključio je Vučagić.

Većina koju se ne pita

Predsjednik Udruge malih i srednjih poduzetnika Petar Lovrić ističe da od ukupnog broja zaposlenih u gospodarstvu, 76 posto čine zaposleni u malom i srednjem poduzetništvu.

– 10 tisuća radnih mjesta je iscurilo i nestalo,očekuje se još 20- 30 tisuća otkaza ali nitko se zbog toga ne zabrinjava, – tvrdi Lovrić.

Čini se da politici nije jasno kako bez ovog segmenta gospodarstva jednostavno ne može.

– Malo poduzetništvo je jedino koje državu može izvući iz krize”, uvjeren je Lovrić.

Napisao

Pročitajte još:

Komentari

Iako je u lipnju zabilježeno smanjenje duga opće države za 2,3 milijarde kuna, zbog otplate dospjelih obveza po domaćim kreditima i vrijednosnim papirima, ipak...

Novosti

Hrvatsko je gospodarstvo, u okolnostima postupnog oporavka globalne i europske ekonomije, i dalje u dubokoj recesiji, a iako se u prvih pet mjeseci bilježe...

Novosti

Hrvatska obrtnička komora (HOK) traži da se u izmjenama i dopunama Zakona o PDV-u ukine odredba prema kojoj obrtnici, obveznici poreza na dohodak, moraju...

Novosti

Ministar finacija Slavko Linić očekuje da će kontrola rokova plaćanja ministarstava i javnih poduzeća pokazati jesu li institucije države eventualno krive za nelikvidnost i...

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.