Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Izdvojeno

Nemate posao, a imate potrebne kvalifikacije? Ovo su zemlje gdje ćete se odmah zaposliti

Vjerovali ili ne riječ je o SAD-u i drugim velikim gospodarstvima. Problem sa zapošljavanjem nastao je zbog nedostatka kvalificirane radne snage. Najtraženiji su radnici u trgovini, prodajni predstavnici, tehničari, vozači, NKV, informatičari, računovođe, službenici u financijskom sektoru, kuhari i menadžeri.

Vjerovali ili ne riječ je o SAD-u i drugim velikim gospodarstvima. Problem sa zapošljavanjem nastao je zbog nedostatka kvalificirane radne snage. Najtraženiji su radnici u trgovini, prodajni predstavnici, tehničari, vozači, NKV, informatičari, računovođe, službenici u financijskom sektoru, kuhari i menadžeri.

Sjedinjene Američke Države i druga velika gospodarstva ne mogu naći dovoljno kvalificiranih radnika, inženjera i drugih radnika traženih kvalifikacija, navodi se u godišnjoj studiji o nestašici radne snage.

Istraživanje međunarodne agencije za posredovanje pri zapošljavanju ManpowerGroup pokazalo je da 34 posto poslodavaca diljem svijeta ima problema sa zapošljavanjem zbog nedostatka kvalificirane radne snage. Njihov je udio ostao nepromijenjen u odnosu na 2011., ali je porastao u odnosu na prethodne tri godine.

Većina poslodavaca, njih 56 posto, navodi ipak da nepopunjena radna mjesta vjerojatno neće utjecati na klijente i investitore, odnosno da će taj utjecaj biti vrlo ograničen. Prije godinu dana takvu je ocjenu iznijelo njih 36 posto.

Nestašica radne snage s odgovarajućim kvalifikacijama još je uvijek prisutna, unatoč visokoj nezaposlenosti u mnogim zemljama, osobito među mladima. Takvi uvjeti više odgovaraju poslodavcima, koji i dalje nisu skloni zapošljavati nove radnike, s obzirom na svježe uspomene na recesiju, tumače u Manpoweru.

“Nepopunjavanje ispražnjenih radnih mjesta može biti kratkoročno rješenje ali predstavlja kratkovidni i neodrživi pristup rješavanju nestašice radne snage s odgovarajućim kvalifikacijama”, upozorava izvršni direktor Manpowera Jeff Joerres.

Glavni su razlozi nepopunjavanja ispražnjenih radnih mjesta nestašica odgovarajućih kandidata, manjak potrebnih znanja među prijavljenim kandidatima, kao što je poznavanje jednog stranog jezika, i nedostatak iskustva. Manji broj poslodavaca požalio se i na manjkavu socijalnu kompetenciju, uključujući slabašan entuzijazam.

Manpower je anketirao 40.000 poslodavaca u 41 zemlje i teritorija.

Na vrhu liste najtraženijih radnika u četiri od posljednjih pet godina nalaze se kvalificirani radnici u trgovini. Obrazovni sustavi širom svijeta stavljaju naglasak na četverogodišnju sveučilišnu edukaciju, dok su strukovni i tehnički programi u drugom planu, tumače u Manpoweru.

Budući da se sve manje mladih ljudi obrazuje za tehnička zanimanja, a sve više starijih kvalificiranih radnika odlazi u mirovinu, takvi će manjkovi vjerojatno biti i dalje prisutni, predviđa se u studiji.

Ostala tražena zanimanja u 2012. uključuju prodajne predstavnike, tehničare, vozače, nekvalificirane radnike i informatičare. Među prvih 10 su i računovođe, službenici u financijskom sektoru, kuhari i menadžeri.

Poslodavci u Japanu najčešće se žele na problem pronalaženja radnika s odgovarajućim kvalifikacijama, a slijede oni u Brazilu, Bugarskoj, Australiji i Sjedinjenim Američkim Državama, gdje je njih 49 posto izjavilo da ima poteškoća. Prošle godine njihov je udio iznosio 52 posto.

U većini zemalja najveća je nestašica radnika u tehničkim i poslovnim zanimanjima. Poslodavci u SAD-u, Singapuru i Indiji ne mogu pak, između ostalog, naći ni dovoljno učitelja. Tražene su i medicinske sestre.

Najmanje teškoća s pronalaženjem novih radnika s odgovarajućim kvalifikacijama ima skupina europskih zemalja, uključujući Irsku, Nizozemsku i Španjolsku.

Manpower je također istražio kako poslodavci rješavaju problem nestašice radnika s odgovarajućim kvalifikacijama. Većina njih nudi zaposlenima dodatne tečajeve ili širi potragu za radnicima izvan matične regije. Ostali pak zapošljavaju nedovoljno kvalificirane radnike u nadi da će učiti posao u hodu.

Veća plaća, barem za sada, nije čest odgovor na nestašicu radne snage s potrebnim kvalifikacijama. Tako samo osam posto poslodavaca povećava početnu plaću, a samo sedam posto njih nudi bolje materijalne uvjete ili bonuse.


Napisao

Pročitajte još:

Ljudski resursi

U prilogu donosimo 7 koraka pomoću kojih ćete djelovati uvjerljivo, te se prezentirati i pokazati kako ste osoba koja posjeduje integritet.

Komentari

S eksplozijom e-trgovine raste i broj skladišta diljem svijeta. Naime, s procijenjenih 151.000 skladišta u 2020. očekuje se rast na 180.000 skladišta do 2025....

Komentari

'Recite nam nešto o sebi' je pitanje koje nećete moći izbjeći ni na jednom intervjuu za posao.

Komunikacija

Konflikti su više nego samo nesporazumi, naime kod konflikata pojedinci osjećaju prijetnju sebi, te stoga ne možemo misliti kako će nestati sami od sebe.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.