Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Novosti

Nemoralna ponuda iz Švedske: Kupite naše gripene, mi ćemo vaš škver

Sve švedske ponude sadržavale su jamstvo švedske vlade da će hrvatska industrija zauzvrat, kroz offset, zaraditi minimalno 100% vrijednosti ugovorene cijene gripena

Sve švedske ponude sadržavale su jamstvo švedske vlade da će hrvatska industrija zauzvrat, kroz offset, zaraditi minimalno 100% vrijednosti ugovorene cijene gripena

Zadnja ponuda švedske državne tvrtke FXM, ovlaštene za izvoz vojne tehnologije, u kojoj nudi “osvježene” uvjete Hrvatskoj za nabavu švedskih borbenih zrakoplova gripen, bit će predana MORH-u 10. listopada, javlja Večernji list. Priča sa Šveđanima ide kraju, jer čekaju već pet godina da se RH odluči koji će borbeni lovac izabrati kao zamjenu starim MiG-ovima 21. U srpnju ove godine od njih je stigla ponuda za koju su svi rekli da ju je lakše prihvatiti nego odbiti.

Nova ponuda, tri mjeseca poslije, bit će još uvjerljivija. Ali i konačna. I prethodne ponude uključivale su offset poslove, primjerice gradnju posebnih opskrbnih brodova (u Uljaniku), no sada se najavljuje da bi u ponudi švedske države bila uključena čak i kupnja jednog hrvatskog brodogradilišta.

Našli i kupca

Šveđanima, naime, nije promaklo da iz Bruxellesa stižu kritike hrvatskoj Vladi jer nije završila privatizaciju državnih brodogradilišta. Čak se spominje i opasnost da zbog toga dođe i do odgode prijama, određenog za 1. srpnja 2013. Iz neslužbenih izvora saznaje se da bi kupac (našla ga je Švedska) u tom brodogradilištu proizvodio brodova u vrijednosti od 100 milijuna američkih dolara godišnje. Premda su riječki mediji odmah zaključili da se radi o mogućoj kupnji brodogradilišta “3. maj”, dolaze informacije da “nije nužno riječ o tom brodogradilištu”.

S obzirom na to da su Brodosplit i Brodotrogir već uvelike riješeni, koje brodogradilište osim 3. maja onda preostaje? Jedino Kraljevica, koja je već otišla u stečaj. O čemu je riječ, predstavnici Vlade RH vidjet će idući tjedan u ponudi švedskog FXM-a. Njegova već spomenuta ponuda iz srpnja pokazala je zaista veliku prilagodljivost Šveđana. Tada je RH stigla “besplatna ponuda”: šest mađarskih gripena Hrvatskoj bi bili ustupljeni besplatno na dvije godine, bez ikakvih uvjeta koji bi tražili da RH nakon tog razdoblja i kupi švedske lovce. Šveđani bi time pomogli i Mađarima, kojima je otplata njihovih 14 gripena sada prevelika. Hrvati bi plaćali gorivo za avione, na kojima bi odmah počela i obuka hrvatskih pilota.

Ponuda iznenađenja

I zadnja ponuda će, zasigurno, sadržavati obuku, pa bi naši piloti već nakon godinu dana mogli samostalno obavljati manje složene zadatke na gripenima. Takva je ponuda bila iznenađenje jer do tada su Šveđani nudili zrakoplove samo na leasing, uz poček. Sve švedske ponude sadržavale su jamstvo švedske vlade da će hrvatska industrija zauzvrat, kroz offset, zaraditi minimalno 100% vrijednosti ugovorene cijene gripena. Nakon što bude predana i zadnja ponuda, analizirat će je povjerenstvo, a Vijeće za obranu tada će donijeti odluku idu li stari MiG-ovi u još jedan remont ili će se Hrvatska odlučiti za gospodarsku suradnju i nabavu suvremenih lovaca.

Hrvati bi radili na 20 projekata

U pet godina predstavnici gripena i državnog FXM-a dobili su od Vlade RH odobrenje za 7 pre-offset projekata, a za 5 ih još čekaju. Nude još 8 projekata. Riječ je o poslovima za 20 hrvatskih tvrtki u Švedskoj. Dalekovod već radi, Uljanik, Agrokor i ostali još nisu ugovorili poslove. Šveđani očekuju da bi vlasti RH trebale razmisliti o kolikoj se gospodarskoj koristi u doba krize radi.


Napisao

Pročitajte još:

Lifestyle

Blog Lifehack tvrdi da su ljudi koji piju kavu uspješniji.

Komentari

Excel je postao neizostavan alat u poslovnim okruženjima diljem svijeta zbog svoje sposobnosti organizacije, analize i prezentacije podataka u raznolikim industrijama.

Komunikacija

Taj početni dojam nije uvijek najtočniji, ali ga je obično teško preokrenuti ili poništiti i često bude temelj za daljnji odnos između dvije osobe.

Lifestyle

Poradite na koncentraciji jer samim time ćete bolje raditi i osjećat ćete se zadovoljniji zbog rezultata. Evo nekoliko savjeta za bolju koncentraciju!

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.