Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Novosti

Neočekivani rast indeksa financijskog sektora na Wall Streetu

Nakon što je vođa republikanaca u Kongresu John Boehner poručio kako mu ne sviđa što predsjednik radi ili ne radi, tržište je na to poraslo. Osjetno su, 0,8 posto, ojačale i cijene dionica u građevinskom sektoru, nakon što je objavljeno da je u studenome u SAD-u prodaja postojećih kuća skočila za 5,9 posto

Nakon što je vođa republikanaca u Kongresu John Boehner poručio kako mu ne sviđa što predsjednik radi ili ne radi, tržište je na to poraslo. Osjetno su, 0,8 posto, ojačale i cijene dionica u građevinskom sektoru, nakon što je objavljeno da je u studenome u SAD-u prodaja postojećih kuća skočila za 5,9 posto

Na Wall Streetu su u četvrtak cijene dionica porasle, nakon vrlo nesigurnog trgovanja, dok republikanci i demokrati pokušavaju pronaći kompromis o američkom proračunu kako bi se u posljednjim trenucima izbjegla ‘fiskalna litica’.

Dow Jones indeks ojačao je 59 bodova, ili 0,45 posto, na 13.311 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,55 posto, na 1.443 boda, a Nasdaq indeks 0,20 posto, na 3.050 bodova.

U Washingtonu i dalje traje politička borba za smanjenje proračunskog deficita kako bi se izbjeglo automatsko rezanje rashoda i povećanje poreza početkom iduće godine, koje bi američko gospodarstvo moglo uvesti u recesiju.

Početkom tjedna i predsjednik Barack Obama i John Boehner, vođa republikanaca u Kongresu, ponudili su znatne ustupke u pregovorima kako bi se izbjegla ‘fiskalna litica’.

Međutim, u srijedu je došlo do zastoja u pregovorima jer je Boehner u Predstavničkom domu pokrenuo proceduru za prihvaćanje alternativnog prijedloga o oporezivanju, nazvanog ‘Plan B’, na koji je Obama najavio veto.

To je usporilo pregovore koji ni jučer nisu urodili nikakvim napretkom. Boehner je kazao da će nastaviti pregovore s Obamom, ali da predsjednik i Senat, u kojemu demokrati imaju većinu, usporavaju proces i vode zemlje prema ‘fiskalnoj litici’.

„Boehner nam je u osnovi poručio da mu se ne sviđa što predsjednik radi ili ne radi, a tržište je na to poraslo, što je pomalo čudno“, kaže Stephen Guilfoyle, trgovac u tvrtki Meridian Equity Partners.

Najviše je, 1,4 posto, porastao S&P indeks financijskog sektora. Osjetno su, 0,8 posto, ojačale i cijene dionica u građevinskom sektoru, nakon što je objavljeno da je u studenome u SAD-u prodaja postojećih kuća skočila za 5,9 posto, više nego što se očekivalo i najviše u protekle tri godine.

No, ostala makroekonomska izvješća ne daju jasnu sliku situacije u gospodarstvu. Prema konačnom podatku, američki bruto domaći proizvodu porastao je u trećem tromjesečju 3,1 posto, više nego što se očekivalo, ali je i broj zahtjeva za pomoć nezaposlenima prošloga tjedna porastao više nego što se procjenjivalo.

I na europskim se burzama jučer trgovalo oprezno. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,05 posto, na 5.958 bodova, dok je frankfurtski DAX ojačao 0,05 posto, 7.672 boda, a pariški CAC 0,06 posto, na 3.666 bodova.


Napisao

Pročitajte još:

Lifestyle

Blog Lifehack tvrdi da su ljudi koji piju kavu uspješniji.

Komentari

Excel je postao neizostavan alat u poslovnim okruženjima diljem svijeta zbog svoje sposobnosti organizacije, analize i prezentacije podataka u raznolikim industrijama.

Komunikacija

Taj početni dojam nije uvijek najtočniji, ali ga je obično teško preokrenuti ili poništiti i često bude temelj za daljnji odnos između dvije osobe.

Ljudski resursi

Beznačajne sitnice, koju većina ignorira i dopušta da tijekom vremena izblijede, zapravo mogu biti jako važne u građenju karijere.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.