Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Novosti

Neodgovornim menadžerima prijeti zatvorska kazna

Za visokorangirane menadžere i izvršne direktor predviđene su kazne zatvora u trajanju do pet godina utvrdi li se da su zanemarivali dužnosti na području upravljanja rizicima i da su dopustili da im tvrtka završi u financijskim teškoćama

Za visokorangirane menadžere i izvršne direktor predviđene su kazne zatvora u trajanju do pet godina utvrdi li se da su zanemarivali dužnosti na području upravljanja rizicima i da su dopustili da im tvrtka završi u financijskim teškoćama

Njemačka vlada u srijedu je usvojila prijedlog strožih novih zakona za banke koji bi financijski sektor trebali učiniti otpornijim na nove krize, a bankama i osiguravateljima nametnuti veću odgovornost u slučaju stečaja.

Po nacrtu zakona koji se sada upućuje u parlamentarnu proceduru, njemačka vlada planira nametnuti velikim bankama izdvajanje rizičnijih aktivnosti u zasebne ogranke radi zaštite depozita klijenata.

Jutarnji.hr piše kako će se zakon primijeniti na institucije čije visokorizične operacije čine petinu ukupne bilance odnosno vrijednost čijih visokorizičnih operacija premašuje 100 milijardi eura. Tim će bankama biti naloženo da prebace rizično poslovanje u zasebne pravne i financijske ogranke.

Novi zakoni od banaka će zahtijevati i da sastave izvanredne planove za restrukturiranje odnosno gašenje aktivnosti u slučaju da se nađu u financijskim teškoćama.

Za visokorangirane menadžere i izvršne direktor predviđene su kazne zatvora u trajanju do pet godina utvrdi li se da su zanemarivali dužnosti na području upravljanja rizicima i da su dopustili da im tvrtka završi u financijskim teškoćama.

“Nijedno financijsko tržište, financijski igrač ni financijski proizvod neće biti izuzet od nadzora. Korak po korak uspostavljamo novi regulatorni okvir za financijska tržišta”, kazao je ministar financija Wolfgang Schaeuble.

Novi zakon bit će direktno usmjeren na otklanjanje nedostataka koji čine financijski sustav ranjivim na krizu, a ujedno će riješiti pitanje “nedostatka odgovornosti na strani banaka i bankara”, kazao je Schaeuble.

Napisao

Pročitajte još:

Novosti

Najveća odluka koju kompanija donosi upravo ona o imenovanju menadžera.

Ljudski resursi

Prije nego što su postali dobri lideri, bili su zaposlenici.

Izdvojeno

Za postati bolji menadžer potrebno je „izbrusiti“ vještine vođenja, a taj apsolutno vrijedan cilj možete dostići samo ako znate na što se morate usredotočiti.

Ekonomija

Gotovo deset godina nakon početka financijske krize 2008. godine, upravljanje rizicima evoluira, odmičući se od isključivo obrambenog načina razmišljanja.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.