Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Poduzeća

Nestlé objavio rezultate za 2020. godinu

U nepredvidivom periodu uzrokovanom pandemijom bolesti COVID – 19, Nestlé je treću godinu zaredom postigao poboljšani organski rast, profitabilnosti i povrat uloženog kapitala.

Nestlé

U nepredvidivom periodu uzrokovanom pandemijom bolesti COVID – 19, Nestlé je treću godinu zaredom postigao poboljšani organski rast, profitabilnosti i povrat uloženog kapitala.

Laurentiu-Florin Dimitriu, Generalni direktor za Hrvatsku, Sloveniju, Bosnu i Hercegovinu, povodom objave rezultata izjavio je: „S obzirom na cjelogodišnje rezultate 2020. godine, Nestlé u je sjevernojadranskoj regiji postigao dvoznamenkasti rast u Sloveniji i pozitivne rezultate u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, završivši godinu s 4,4 % dobrog rasta. Osim sigurnosti zaposlenika i kontinuiteta poslovanja, usredotočili smo se na pružanje podrške zajednicama u kojima poslujemo i izdvojili više od 450 tisuća CHF za donacije i podršku partnerima kako bismo premostili ovo razdoblje.“

Globalno, stručnost u području prehrane, digitalna transformacija, decentralizirana struktura i fokus na inovacije omogućili su kompaniji da se brzo prilagodi promjenjivim potrošačkim ponašanjima i trendovima te ubrza transformaciju portfelja:

  • Organski rast dosegao je 3,6% sa stvarnim unutarnjim rastom od 3,2% i rastom cijena od 0,4%. Rast je podržan snažnim zamahom u SAD-u, poduzećima Purina PetCare i Nestlé Health Science.
  • Deviznom poslovanju prodaja je pala za 7,9 % zbog kontinuiranog rasta švicarskog franka u odnosu na većinu valuta. Prodaje dijelova imale su negativan učinak od 4,6 %. Kao rezultat toga, ukupna prodaja pala je za 8,9 % na 84,3 milijardi CHF (2019.: 92,6 milijardi CHF).
  • Interno usklađena profitna marža (UTOP) postigla je 17,7 %, što je porast do 10 baznih bodova na izvještajnoj osnovi i 20 baznih bodova u stalnoj valuti. Profitna marža (TOP) povećala se za 210 baznih bodova na 16,9 % na izvještajnoj osnovi.
  • Usklađena zarada po dionici porasla je za 3,5% u stalnoj valuti i smanjila se za 4,5% na izvještajnoj osnovi na 4,21 CHF. Zarade po dionici ostale su na 4,30 CHF na izvještajnoj osnovi.
  • Slobodni novčani tok iznosio je 10,2 milijardi CHF.
  • Povrat na uloženi kapital povećao se za 240 baznih bodova na 14,7 %.
  • Odbor predlaže povećanje dividende za 5 centima na 2,75 CHF po dionici, što predstavlja 26 godina uzastopnog rasta dividende. Dioničari su dobili natrag ukupno 14,5 milijardi CHF 2020. godine kombinacijom otkupa dividendi i dionica.
  • Kontinuirani napredak u upravljanju portfeljem – Nestlé je u Kini prodao poslovanje mlijekom od kikirikija i konzervirane rižine kaše brenda Yinlu te pristao prodati svoje regionalne brendove izvorske vode, poslovanje s pročišćenom vodom i uslugu dostave pića u SAD-u i Kanadi. Rotacija vrijednosnih papira unutar portfelja za postizanje ciljeva koja traje od 2017. sada obuhvaća oko 18 % ukupne prodaje za 2017. godinu.
  • Predviđanja za 2021.: nastavak povećanja organskog rasta prodaje prema srednjoj jednoznamenkastoj stopi. Interno usklađena profitna marža uz kontinuirano umjereno poboljšanje. Očekuje se porast temeljne zarade po dionici u stalnoj valuti i učinkovitosti kapitala.
  • Srednjoročna predviđanja: održivi srednji jednoznamenkasti organski rast prodaje. Nastavlja se umjereno poboljšanje interno usklađene profitne marže. Stalno i oprezno raspoređivanje kapitala i poboljšanje učinkovitosti kapitala.

Laurentiu-Florin Dimitriu osvrnuo se konkretnije i na hrvatsko tržište: „U Hrvatskoj smo uspjeli rasti unatoč pandemiji i negativnom utjecaju na HoReCa kanal i turističku sezonu. Rast je bio potaknut kategorijom kave brendovima NESCAFÉ, PURINA u hrani za kućne ljubimce i brendom NESTLÉ NUTRITION u segmentu dječje hrane. Kako bismo nadoknadili nedostatak potrošnje izvan domaćinstava usredotočili smo se na ponudu za domaćinstva – aparate za kavu i inovacije kroz brend STARBUCKS, kao i na zdrave trendove u portfelju MAGGI. Snažna podrška također dolazi od naših partnera u prodaji i distribuciji tvrtki Alca i MPG.“

Preporučujemo

Novosti

Svjetsko tržište aplikacija za mobilne uređaje iz godine u godinu rapidno raste. Do 2014. godine predviđa se kako će dosegnuti nevjerojatnih 58 milijardi dolara.

Izdvojeno

Kratice su u poslovnom svijetu postale dio svakodnevne komunikacije, a engleske skraćenice gotovo su u potpunosti zamijenile nekadašenje nazive kojima smo se koristili prije...

Financije

Većini ljudi primamljiva je pomisao da iz svog naslonjača mogu pratiti tržište, ulagati i, naravno, zarađivati.

Izdvojeno

Malo čiji sandučić elektronske pošte ne krije barem jednu odbijenicu poslanu nakon testiranja ili razgovora za posao.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.