Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Komentari

Netipična banka koja brine o ravnopravnosti na radnom mjestu

Žene u brojnim tvrtkama diljem svijeta i dalje su slabije zastupljene na rukovodećim pozicijama, a mnoge su za svoj rad plaćene manje nego muškarci na istim pozicijama.

Žene u brojnim tvrtkama diljem svijeta i dalje su slabije zastupljene na rukovodećim pozicijama, a mnoge su za svoj rad plaćene manje nego muškarci na istim pozicijama. To potvrđuju i podaci Eurostata na razini Europe. Tako su u 2020. bruto satnice žena bile u prosjeku 13 posto niže od onih muškaraca u Europskoj uniji, dok su u Hrvatskoj niže za 11,2 posto.

Upravo je zato pravo osvježenje što u granicama Lijepe naše postoje primjeri tvrtki koje prkose ovoj negativnoj statistici i u fokus svog poslovanja stavljaju ravnopravnost, uključivost i raznolikost. Jedna od njih je i Addiko banka, a povodom nedavnog obilježavanja Međunarodnog dana jednakih plaća, o ravnopravnosti na radnom mjestu, pa tako i u pogledu plaća, razgovarali smo s Anom Dorić Škeva, članicom Uprave Addiko banke, Draženom Kvežom, direktorom Sustava nagrađivanja Addiko Grupe i Tanyom Šplajt Brainović, direktoricom Upravljanja ljudskim potencijalima i korporativnim komunikacijama. 

DRAŽEN KVEŽ, DIREKTOR SUSTAVA NAGRAĐIVANJA ADDIKO GRUPE

Kojim mehanizmima Addiko banka osigurava jednakost plaća?

Kako bi se osigurala jednakost plaća u Addiku se redovito provode analize ravnoteže plaća žena i muškaraca na pozicijama usporedive složenosti, odnosno platnog razreda. Analiza podataka o ukupnim primanjima za 2021. godinu potvrđuje da ne postoji diskriminacija u pogledu plaća žena i muškaraca. Naravno da postoje razlike, ali u nekim su slučajevima one „u korist“ žena, a u nekim „u korist“ muškaraca te ovise, primjerice, o godinama iskustva i drugim parametrima. Također, svake se godine provodi analiza i usporedba primanja u banci s primanjima na tržištu, čime za sve kolegice i kolege, uz internu pravednost, osiguravamo i eksternu konkurentnost.

Na koje sve načine Addiko podupire ravnopravnost na radnom mjestu?

Addiko banka Hrvatska dobitnik je dva prestižna certifikata – Poslodavac Partner te Mamforce certifikata. Oba certifikata postavljaju visoke standarde za poslodavca i traže uspostavljanje procesa koji, između ostalog, osiguravaju i podupiru ravnopravnost na radnom mjestu. Ravnopravnost na radnom mjestu se, osim u pogledu jednakosti plaća, očituje i kroz jednaka postupanja u procesu zapošljavanja, pri unaprjeđenju internih kandidata ili podržavanju osoba koje se vraćaju s rodiljnog, odnosno roditeljskog dopusta. Ovdje je važno naglasiti da je u zadnjih godinu i pol na najviše rukovodeće pozicije u banci ukupno raspoređeno 5 osoba, od čega su 4 žene. U tom smo razdoblju, također, imali imenovanje po jedne žene u Upravu te Nadzorni odbor banke.

ANA DORIĆ ŠKEVA, ČLANICA UPRAVE ADDIKO BANKE

S obzirom na to da ste nedavno imenovani novom članicom Uprave, kako biste ocijenili proces zapošljavanja u pogledu jednakosti prilika i ravnopravnosti?

Ana Dorić Škeva, članica Uprave Addiko bank

Za mene je cjelokupni proces bio u potpunosti transparentan, koraci procesa pojašnjeni i kao ženska kandidatkinja ni u jednom trenutku nisam osjetila niti pomislila da sam u nepovoljnijem položaju u odnosu na ostale kandidate. Činjenica da sam kao interna kandidatkinja odabrana za tako visoku menadžersku poziciju još jednom pokazuje da Addiko banka ulaže u razvoj svojih zaposlenika i podupire njihovo napredovanje.

Što u pogledu ravnopravnosti znači vaše imenovanje u Upravu Addiko banke?

Moje imenovanje u Upravu potvrđuje usmjerenost Addiko banke k uvođenju više žena na rukovodeće pozicije što je plan ostvariti do 2024. godine, kako na rukovodeće pozicije tako i  u Nadzorni odbor. Smatram kako je ostvarenje te politike već vidljivo, s obzirom na to da su danas rukovoditelji najviše razine u 75 % slučajeva žene.

TANYA ŠPLAJT BRAINOVIĆ, DIREKTORICA UPRAVLJANJA LJUDSKIM POTENCIJALIMA I KORPORATIVNIM KOMUNIKACIJAMA

Koje vrijednosti u Addiko banci njegujete u želji da osigurate veću jednakost među spolovima?

Ponosni smo što su vrijednosti raznolikosti i inkluzije u Addiko banci razumljive, humane i etične, ali smo također svjesni da i dalje moramo štititi našu nultu toleranciju prema diskriminaciji bilo koje vrste. Te nam vrijednosti otvaraju priliku za bolje odnose, sigurnu atmosferu i temelj su za bolje poslovanje svake organizacije.

Tanya Šplajt Brainović, direktorica Upravljanja ljudskim potencijalima i korporativnim komunikacijama

Ravnopravnost muškaraca i žena jedan je od ciljeva Europske unije, a smatramo da svaka organizacija svojim politikama inkluzije može pridonijeti njegovom ispunjenju. U Addiko banci u tome će nam pomoći jasno definirana Politika raznolikosti i uključivosti, kao i detaljno razrađena načela i akcijski plan. U našoj politici raznolikosti i uključivosti obvezujemo se pružiti jednake mogućnosti svima i izgraditi raznoliko i uključivo radno okruženje. U tome nam, dakako, pomažu i sami zaposlenici.

S druge strane, također želimo privući i zadržati kreativne zaposlenike koji razmišljaju izvan okvira. One koji su osnaženi iznijeti svoje ideje i prijedloge za poboljšanja te koji smatraju da je Addiko sigurno radno mjesto gdje se razlike prihvaćaju jer vjerujemo da su različitost mišljenja i inovacije do kojih dolazimo zajedničkim rješenjima najplodnije tlo za napredak.

Ove godine smo već obilježili nekoliko međunarodnih datuma koji slave jednakost spolova, uključivost i raznolikost jer su upravo oni dobar podsjetnik svima nama – zaposlenicima, klijentima i partnerima – na to da razlike među nama nisu ništa drugo nego bogatstvo i nepresušan izvor inspiracije.

Pročitajte još:

Ljudski resursi

Iskoristite svoj potencijal i pronađite posao po svojoj mjeri!

Novosti

Moć preporuke nije samo u tome što bivši poslodavac lijepo govori o vama budućem poslodavcu.

Financije

U svrhu poboljšanja financijske pismenosti učenika od 5. do 8. razreda osnovne škole, Institut za financijsko obrazovanje Štedopis, uz podršku Ministarstva znanosti i obrazovanja,...

Poduzeća

Inovativnim i kvalitetnim HR praksama Procter & Gamble ponovno je zadovoljio kriterije nezavisnih HR stručnjaka te tako obnovio titulu nositelja certifikata Poslodavac Partner.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.