Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Izdvojeno

Nevjerica u Sisku: ABS će zaposliti tek 50 od 900 radnika Željezare

Umjesto na proizvodnju cijevi kao dosad, željezara će biti orijentirana na proizvodnju specijalnih vrsta čelika, a valjaonica cijevi, za koju su u ABS-u utvrdili kako je previše zastarjela da bi na njoj bila moguća tržišno isplativa proizvodnja, bit će rastavljena i poslana u Meksiko

Umjesto na proizvodnju cijevi kao dosad, željezara će biti orijentirana na proizvodnju specijalnih vrsta čelika, a valjaonica cijevi, za koju su u ABS-u utvrdili kako je previše zastarjela da bi na njoj bila moguća tržišno isplativa proizvodnja, bit će rastavljena i poslana u Meksiko

Talijanska kompanija Acciearie Bertoli Safau (ABS), novi vlasnik sisačke Željezare, tijekom sljedeće dvije godine planira na posao vratiti 50-ak od nekadašnjih 900 radnika, a željezara će nakon više desetljeća prestati proizvoditi šavne i bešavne cijevi. Potvrdio je to tijekom jučerašnjeg posjeta Sisku predsjednik uprave ABS Italije Alessandro Trivillin, piše Večernji list. Na susretu s gradskim čelnicima Trivillin je predstavio poslovne planove te tvrtke u Hrvatskoj.

Bez novih radnih mjesta

Prema njegovim riječima, željezara bi trebala početi proizvoditi do studenog, no u znatno manjem opsegu nego prije. Umjesto na proizvodnju cijevi kao dosad, željezara će biti orijentirana na proizvodnju specijalnih vrsta čelika, a valjaonica cijevi – za koju su u ABS-u utvrdili kako je previše zastarjela da bi na njoj bila moguća tržišno isplativa proizvodnja – bit će rastavljena i poslana u Meksiko. Demontažom valjaonice više stotina radnih mjesta bit će izgubljeno, a novih sigurno neće biti tijekom prvih nekoliko godina.

Naime, u drugoj fazi razvoja željezare, koja bi trebala početi sredinom sljedeće godine, ABS planira značajna ulaganja, no ona neće rezultirati povećanjem potrebe za novim radnicima. Pogoni će tako dobiti nove suvremene komponente i informatičku tehnologiju za nadzor proizvodnje.

Nova zapošljavanja mogu se očekivati tek u trećoj fazi razvoja željezare. Kad će ona početi, Trivillin nije želio prognozirati, ali je pritom zamolio za povjerenje lokalne zajednice, ponovivši u više navrata tvrdnju kako je ABS ozbiljan vlasnik koji se u Sisku planira zadržati dugo te željezaru pretvoriti u vodećeg proizvođača specijalnog čelika u Europi.

To ipak nisu očekivali

ABS za to ima potencijala – riječ je o tvrtki koja ima godišnje prihode veće od milijardu eura te je dio velikog holdinga Danieli koji je jedan od tri najveća svjetska proizvođača oprema za metaluršku industriju – no najave o zapošljavanju tek 50 do 100 radnika nesumnjivo će izazvati golemo razočaranje u Sisku.

S tim se slaže i predsjednik sisačkog Gradskog vijeća Veljko Novak, koji je bio nazočan na sastanku s čelnikom talijanske kompanije.

– Mi smo u takvoj situaciji da moramo biti sretni i zbog spašenih pedeset radnih mjesta, iako je razumljivo da smo razočarani. Nitko ne tvrdi da je trebalo na posao biti vraćeno svih devet stotina radnika, no ovo je ipak manje nego što je itko očekivao. Nadam se da će ulaganja biti ostvarena, da će posla biti, no vrijeme će pokazati – kaže Veljko Novak.


Napisao

Pročitajte još:

Komentari

Excel je postao neizostavan alat u poslovnim okruženjima diljem svijeta zbog svoje sposobnosti organizacije, analize i prezentacije podataka u raznolikim industrijama.

Komentari

'Recite nam nešto o sebi' je pitanje koje nećete moći izbjeći ni na jednom intervjuu za posao.

Komunikacija

Konflikti su više nego samo nesporazumi, naime kod konflikata pojedinci osjećaju prijetnju sebi, te stoga ne možemo misliti kako će nestati sami od sebe.

Komentari

Viliam Prodan, uspješni poduzetnik, jedan je od naših najboljih rally vozača i višestruki rally prvak Hrvatske.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.