Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Izdvojeno

Njemačka je rekla da, Hrvatska 1. srpnja postaje članica EU

Gornji dom njemačkog parlamenta Bundesrat jednoglasno je u petak ujutro ratificirao Zakon o pristupnom ugovoru između Hrvatske i Europske unije, čime je dovršena parlamentarna procedura njegove ratifikacije u Njemačkoj, posljednjoj članici EU-a koja je potvrdila članstvo Hrvatske u Uniji

Gornji dom njemačkog parlamenta Bundesrat jednoglasno je u petak ujutro ratificirao Zakon o pristupnom ugovoru između Hrvatske i Europske unije, čime je dovršena parlamentarna procedura njegove ratifikacije u Njemačkoj, posljednjoj članici EU-a koja je potvrdila članstvo Hrvatske u Uniji

Gotovo je gotovo, Njemačka je ratificirala hrvatski ugovor s EU! Gornji dom njemačkog parlamenta Bundesrat jednoglasno je u petak ujutro ratificirao Zakon o pristupnom ugovoru između Hrvatske i Europske unije, čime je dovršena parlamentarna procedura njegove ratifikacije u Njemačkoj, posljednjoj članici EU-a koja je potvrdila članstvo Hrvatske u Uniji od 1. srpnja ove godine. Ratifikaciji je nazočio i predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko.

“Ratifikacija hrvatskog pristupnog ugovora u Njemačkoj pečat je na taj ugovor. To je zadnja potvrda zrelosti i odgovornosti hrvatske politike prema Europskoj uniji, ali i potvrda vjerodostojnosti i principijelnosti njemačke politike i prema EU-u i prema Hrvatskoj”, naglasio je Leko.

“Ovo je povijesni dan, jer ulazak Hrvatske u Europsku uniju nije samo veliki korak za cijelu regiju nego i za cijelu Europu”, rekao je njemački ministar vanjskih poslova Guido Westerwelle (Liberalno demokratska stranka, FDP) obraćajući se članovima Bundesrata. On je ustvrdio kako je Hrvatska uložila “ogromne napore” kako bi ispunila sve uvjete za primitak u Europsku uniju.

Iz Vlade nisu još objavili tko će od stranih državnika 30. lipnja doći u Zagreb na proslavu ulaska Hrvatske u Europsku uniju, ali Novi list neslužbeno doznaje da će među njima biti njemačka kancelarka Angela Merkel, vjerojatno najmoćnija europska političarka.

Neće se dugo zadržati u Hrvatskoj, svega nekoliko sati i bit će na večeri za uzvanike u Klovićevim dvorima, te sudjelovati u zajedničkom fotografiranju na Markovom trgu, ali njezin dolazak sigurno ima posebnu važnost.

Naročito s obzirom na to da su upravo iz Njemačke najviše odašiljane poruke da Hrvatska, unatoč tome što je završila pregovore i potpisala pristupni sporazum, nije još spremna za punopravno članstvo u Uniji.

Bundesrat, koji kao dom saveznih pokrajina mora potvrditi svaki zakon usvojen u Bundestagu koji se odnosi i na savezne pokrajine, posljednje je parlamentarno tijelo unutar Europske unije koje je ratificiralo pristupni ugovor između Hrvatske i Europske unije.

Proces ratifikacije hrvatskog pristupnog ugovora počeo je njegovim potpisivanjem između EU-a i Hrvatske u prosincu 2011. u Bruxellesu. Prva zemlja koja ga je ratificirala bila je Slovačka 1. veljače 2012.


Napisao

Pročitajte još:

Ekonomija

Bilo da želite uvesti neke promjene u svoju firmu ili tek razmišljate o njenu osnivanju, kao prvo morate imati konkretnu viziju.

Ekonomija

Ma kako sposobni bili jednostavno trebate djelatnike, ali i oni trebaju vas. S pravim timom možete stvoriti mrežu poslovnih veza s kojim ćete lude...

Financije

Postoji dobar način zaštite imovine u doba recesije pomoću kojeg se svatko može pripremiti na vrijeme te od recesije možda i zaraditi, tvrdi Josip...

Komunikacija

Jeste li nekada imali osjećaj da ste donijeli neku odluku ili postupili protiv svoje volje pod utjecajem ponašanja ili riječi nekog drugoga, a samo...

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.