Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Novosti

Nogomet je najvažnija sporedna stvar financijskih tržišta

Nogomet je prva sportska disciplina koja se globalizirala jer se prvo svjetsko nogometno prvenstvo održalo još 1930. god i održavalo se bez prekida do 2014. u Brazilu.

U zadnjih 50 godina u nogometu se stvorila djelatnost  sa svim značajkama kapitalističkog poslovanja:

  1. Vlasnici – pojedinci ili dionička društva s dionicama na burzama. Uloženi kapital u pojedini klub doseže i do 500 milijuna $.
  2. Manageri – angažiraju ih vlasnici da bi upravljali klubom poslovno i stručno u cilju maksimalizacije profita
  3. Visokokvalificirani igrači – dobivaju visoke godišnje honorare te im je plaćena i cijena transfera
  4. Stručne službe – liječnici, maseri, računovodstva,
  5. Radnici u pomoćnim službama

Nogomet je najvažnija sporedna stvar financijskih tržišta – studija norveške poslovne škole iz Osla pokazala je kako pobjede i porazi mogu presuditi u donošenju najracionalnijih odluka te drastično utječu na kretanja financijskih tržišta. Pokazano je kako postoji čvrsta uzročno-posljedična veza između uspjeha ili neuspjeha nogometne momčadi i kretanja tržišnog indeksa zemlje iz koje je poražena ili pobjednička ekipa. Ponekad se u slučaju gubitka događa da investitori povlače svoje udjele iz lokalnih kompanija i tržišta. U klubovima postoje 2 modela vlasništva – vlasnici su pojedinci ili dionička društva s dioničarima.

Iz knjige: Sport u vremenu globalizacije (sport i kapital)

Autori:   dr.sc. Damir Škaro i Akademik Vladimir Stipetić

Pročitajte još:

Lifestyle

Većina zaposlenika u Hrvatskoj smatra kako bi im poslodavci tijekom Svjetskog nogometnog prvenstva u Katru trebali omogućiti fleksibilnije radno vrijeme.

Financije

Fintech ili financijska tehnologija krovni je termin koji se odnosi na softvere, algoritme i aplikacije koje olakšavaju i automatiziraju tradicionalne načine raspolaganja novčanim sredstvima

Lifestyle

Argentinski nogometni savez (AFA) i  zrakoplovna tvrtka flydubai sa sjedištem u Dubaiju, objavili su danas regionalno partnerstvo.

Komentari

Povodom svečanog otvorenja nove akademske godine na EFFECTUS poduzetničkom studiju – visokom učilištu održan je forum na temu „Utjecaj uvođenja eura na osobne i...

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.