Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Komentari

Nova članica Uprave Addiko banke otkrila najčešće rizike poslovanja u bankarskom sektoru

Ana Dorić Škeva imenovana je članicom uprave Addiko banke. Bit će odgovorna za kontrolu rizika, upravljanje kreditnim rizikom, upravljanje rizičnom aktivom, imovinom i nabavom Addiko Grupe te za pružanje potpore upravljanju rizicima Addiko Grupe.

Ana Dorić Škeva

Nakon više od 18 godina rukovoditeljskog iskustva u financijskim institucijama – posebice na području rizika, revizije i korporativnog upravljanja – Ana Dorić Škeva imenovana je članicom uprave Addiko banke. Bit će odgovorna za kontrolu rizika, upravljanje kreditnim rizikom, upravljanje rizičnom aktivom, imovinom i nabavom Addiko Grupe te za pružanje potpore upravljanju rizicima Addiko Grupe.

Na prethodnoj poziciji izvršne direktorice unutarnje revizije u Addiku, Ana Dorić Škeva bila je zadužena za planiranje i provedbu revizijskih angažmana, implementaciju regulatornih zahtjeva u području kontrolne funkcije unutarnje revizije, transformaciju unutarnje revizije te suradnju s regulatornim tijelima, Addiko Grupom i eksternim revizorima. Sa She.hr je podijelila karijerne uspjehe, i primjere upravljanja rizicima u praksi. 

Što smatrate svojim najvećim postignućem u dosadašnjoj karijeri?

Veseli me saznanje da sam ostavila neki trag. Neki procesi koje sam pokrenula, ali i neka moja razmišljanja i savjeti zaživjeli su u praksi te su se nastavili primjenjivati i nakon mog odlaska na neko drugo radno mjesto. Primjerice, uvođenje korporativnog okvira upravljanja rizicima i regulatornog izvještavanja, definiranje zahtjeva za aplikativne podrške koje su omogućile standardizaciju i automatizaciju procesa te razvoj učinkovitih procedura za on-boarding novih članova tima i ispunjenje postavljenih ciljeva. Kao još jedno važno postignuće izdvojila bih ostvarivanje i održavanje uspješne suradnje s kolegama s kojima i dan danas dijelim poslovne izazove, ali i savjete. Upravo me zadovoljstvo koje osjećam kad se osvrnem unatrag motivira za daljnje poslovne izazove.

Iako ste u Addiku šest godina i sami ste od početaka bili dio izgradnje korporativne kulture banke, s novom pozicijom uvijek dolaze i novi izazovi. Kako ste se snašli u svojoj novoj ulozi i što vaše imenovanje u Upravu znači za Addiko banku?

Tako je, od samih početaka Addiko banke dio sam ove netipične priče i na to sam jako ponosna. Proteklih šest godina sva moja znanja bila su usmjerena u transformaciju banke pa mi je drago što je Nadzorni odbor prepoznao uloženi trud i moj doprinos zajedničkom cilju. Moje imenovanje u Upravu Addika dokaz je da naša banka izgrađuje vlastite kandidate za visoke menadžerske pozicije, a istovremeno potvrđuje usmjerenost k uvođenju više žena na rukovodeće pozicije. Prilikom preuzimanja nove uloge puno mi je pomoglo dosadašnje iskustvo u banci koje ću iskoristiti da sa svojim timom nastavim stvarati nove vrijednosti i isporučivati rezultate koji se od nas očekuju.

Možete li nam reći nešto više o nastojanjima Addiko banke o uvođenju žena na rukovodeće pozicije?

Addiko banka usmjerena je na to da do 2024. godine uvede više žena na rukovodeće pozicije i u Nadzorni odbor te ispuni krajnji cilj rodne neutralnosti, a već sada je zastupljenost žena u visokom postotku. Neumorno radimo na politici uključivosti i raznolikosti, a naš kontinuirani rad na stvaranju poticajne radne atmosfere potvrđuje i činjenica da je Addiko dobitnik certifikata Mamforce i Poslodavac partner. Jako je dobar osjećaj raditi u organizaciji koja istinski živi vrijednosti za koje se zalaže.

Što sve podrazumijeva kontrola rizika u praksi i zašto je ona važna za banke?

Riječ je o jednoj od ukupno tri kontrolne funkcije unutar kreditne institucije, koja je nadležna za strateško upravljanje rizicima u Banci. Primarne dužnosti su uspostavljanje i održavanje procesa identifikacije, procjene i/ili mjerenja i upravljanja preuzetim rizicima i neočekivanim događajima, a sve u svrhu omogućavanja realizacije definirane strategije rizika i poslovne strategije Banke te kreiranja vrijednosti dioničarima, odnosno ulagačima. Funkcija kontrole rizika sudjeluje u izradi i preispitivanju strategija za upravljanje rizicima i u donošenju svih značajnijih odluka povezanih s upravljanjem rizicima, a kontinuirano vrši i analize rizika. Primjerice, kod uvođenja novih proizvoda, provođenja promjena u postojećim proizvodima i trgovanju instrumentima.

Drugim riječima, procjenjuje sve vrste rizika kojima jest ili kojima bi mogla biti izložena kreditna institucija u svojem poslovanju. U konačnici, funkcija kontrole rizika izvještava Upravu i Nadzorni odbor o tome jesu li izloženosti rizicima i odluke o preuzimanju rizika u skladu sa sklonošću preuzimanju rizika i strategijom upravljanja rizicima kreditne institucije. Najkraće rečeno, kontrola rizika predstavlja obrambenu liniju banke u području rizika.

Što su najčešći rizici poslovanja u bankarskom sektoru?

Rekla bih da ih možemo grupirati u dvije ili tri osnovne skupine. To su kreditni rizici koji nastaju iz kreditnog financiranja, oni pod utjecajem vanjskih čimbenika (npr. eksterne prijevare, promjene kamatnih stopa, inflacija, makroekonomski pokazatelji) te rizici operativne prirode. Ove potonje možemo opisati kao područja za unapređenje u provedbi internih kontrolnih sustava, procesa i kvalitete podataka. Važnu skupinu čine i kretanja na tržištu za što svaka banka ima definirane indikatore koje prati i u okvirima kojih posluje. Makroekonomska kretanja i predviđanja također su sastavni dio scenarija koji se koriste za procjenu izloženosti pojedinim rizicima.   

Predstavlja li uvođenje eura rizik za poslovanje Addiko banke, ali i banaka općenito? Ako da, koje?

Kreditne su institucije u Hrvatskoj tijekom cijele ovu godine imale pred sobom zahtjevan zadatak i naravno da su se susretale s višestrukim rizicima same pripreme i provedbe uvođenja eura. No, zahvaljujući stopostotnoj podršci svih uključenih unutar Addika i koordinaciju s vanjskim sudionicima smatram da će se i ovaj sveobuhvatan i troškovno zahtjevan projekt isporučiti uz minimalne rizike. Hrvatska će dobiti priliku osjetiti sve one pozitivne posljedice na razvoj gospodarstva, a predviđa se da će uvođenje eura donijeti mnoge dobrobiti. Neke od njih su smanjenje valutnih rizika, dugoročno smanjivanje kamatnih stopa, veća naplativost plasmana te smanjivanje regulatornih „troškova“ – prije svega stope obvezne rezerve. Također, tržište kreditiranja trebalo bi biti jednostavnije samim time.

Osim što imate bogato iskustvo na području rizika, autorica ste i stručnih članaka na temu poreznih prijevara. Možete li s nama podijeliti najčešće primjere poreznih prijevara i kako ih otkriti?

Sudeći po medijskim natpisima u posljednje vrijeme, baš kao i u vrijeme mog rada u Ministarstvu Financija, najčešći primjeri svode se na kružne prijevare oko izbjegavanja plaćanja PDV-a, fiktivne poslove i fakturiranja te izbjegavanje plaćanja poreznih obveza od strane trgovačkih društava koja se zatvaraju i potom otvaraju neka nova društva. Rekla bih da tijek novca i dokumentacije uvijek sve otkriva.

S obzirom da vaša pozicija nosi i veliku odgovornost, pretpostavljamo da vam je svako toliko potrebno malo oduška. Kako volite provoditi slobodno vrijeme?

Svoje slobodno vrijeme dijelim prvenstveno sa svojom obitelji. Volimo putovanja, izlete i sportske aktivnosti, a vezani smo i uz morsko okruženje i naše obitelji u Splitu. Uz to, uvijek se organiziram da nađem vrijeme za sebe. Smatram to nužnim preduvjetom za dobro funkcioniranje na svim životnim planovima. Predano treniram dva do tri puta tjedno već nekoliko godina, uživam pogledati dobar film, a i provozati se u sportskom autu. Pritom su mi sigurnost i kontrolirana brzina uvijek na prvom mjestu, a ta potreba je vjerojatno i razlog zašto sam se – osim u spomenutom hobiju – pronašla upravo i u svijetu kontrole rizika.


Pročitajte još:

Komentari

Excel je postao neizostavan alat u poslovnim okruženjima diljem svijeta zbog svoje sposobnosti organizacije, analize i prezentacije podataka u raznolikim industrijama.

Komentari

'Recite nam nešto o sebi' je pitanje koje nećete moći izbjeći ni na jednom intervjuu za posao.

Komunikacija

Konflikti su više nego samo nesporazumi, naime kod konflikata pojedinci osjećaju prijetnju sebi, te stoga ne možemo misliti kako će nestati sami od sebe.

Komentari

Viliam Prodan, uspješni poduzetnik, jedan je od naših najboljih rally vozača i višestruki rally prvak Hrvatske.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.