Nova Ljubljanska banka otpušta petinu zaposlenika u dvije godine

Nova Ljubljanska banka otpušta petinu zaposlenika u dvije godine

Nova Ljubljanska banka (NLB) namjerava u sklopu plana restrukturiranja u iduće dvije godine sadašnji broj zaposlenih smanjiti za 20 posto, potvrdio je u utorak direktor najveće slovenske banke Janko Medja. 

NLB ima trenutno oko 3500 zaposlenih. Plan reorganizacije i restrukturiranja, koji bi trebao biti predstavljen do kraja ovog mjeseca, predviđa otpuštanja 700 zaposlenih i zatvaranje nekih poslovnica te uz to da se banka više nego do sada koncentrira na servisiranje srednjih i malih poduzeća, navode slovenski mediji pozivajući se na neslužbene izvore.

Medja, koji je na mjesto direktora banke došao prošle godine, nastoji NLB reorganizirati na temelju koncepta “vitke” banke, smanjivanjem broja zaposlenih i troškova, kako bi povećao njenu učinkovitost, a proces će trajati dvije godine. Reorganizacija bi se, po predviđanjima, provela već sredinom ove godine, dok bi smanjivanje broja zaposlenih trajalo oko dvije godine.

Kako navode mediji, restrukturiranje banke u kasnijoj fazi predviđa i racionalizaciju na razini odlučivanja, manji broj poslovnih jedinica, smanjivanje broja bankomata, a sve u nastojanju da se po učinkovitosti poslovanja NLB približi konkurenciji.

Medja i vodstvo NLB-a imaju za cilj da NLB što prije opet postane “zdrava, ugledna i profitabilna banka” na domaćem i stranom financijskom tržištu”, navode slovenski mediji.

Najveća slovenska banka s trećinskim udjelom na slovenskom financijskom tržištu smatra se “sistemskom bankom” s obzirom na njeno značenje za državu i gospodarstvo. Zadnjih je godina poslovala s gubitkom koji su uzrokovali loši krediti zbog kojih je morala izdvajati visoka sredstva za otpise i rezervacije. NLB je jedna od triju banaka u većinskom ili pretežitom vlasništvu države koje slovenska vlada nastoji sanirati prebacivanjem njihovih loših potraživanja na tzv. slabu banku, nakon čega bi ta potraživanja bila zamijenjena obveznicama s državnim jamstvom.

Podijeli

Odgovori

Top