Nova zapošljavanja radnika u razdoblju od travnja do lipnja 2014.?

Nova zapošljavanja radnika u razdoblju od travnja do lipnja 2014.?

Anketiravši preko 65 tisuća poslodavaca u 42 zemlje i teritorija svijeta, u Manpoweru su utvrdili da poslodavci u njih 38 planiraju zapošljavati nove radnike u razdoblju od travnja do lipnja 2014.

Izgledi za zapošljavanje poboljšani su u odnosu na ranije tromjesečno istraživanje u 26 od 42 zemlje i teritorija a pogoršani u njih jedanaest, pokazala je danas objavljena anketa.

U Manpoweru pritom primjećuju naznake stabilizacije u Europi, uz očekivano pojačano zapošljavanje u 20 od 24 zemlje Europe, Bliskog istoka i Afrike (EMEA). Smanjeno zapošljavanje očekuje se u njih tri. U odnosu na prethodna tri mjeseca izgledi su poboljšani u 17 zemalja a pogoršani u njih sedam. Hrvatska nije uključena u istraživanje.

“Rezultati istraživanja za drugo tromjesečje ne signaliziraju definitivan preokret u Europi, no nekoliko naznaka ipak ukazuje na postupno jačanje optimizma među poslodavcima, prije svega u desetak zemalja u kojima su planovi zapošljavanja bili tvrdokorno pesimistični u razdoblju nakon globalne recesije“, kazao je predsjednik Manpowera Jonas Prising.

Među zemljama u europskoj regiji posebno se izdvajaju Irska i Španjolska koje su prvi puta od 2008. godine izvijestile o pozitivnim izgledima za zapošljavanje, a nastavak oporavka očekuje se i na grčkom tržištu rada, ističu u Manpoweru.

U Njemačkoj, najvećem europskom gospodarstvu, aktivan tempo zapošljavanja u financijskom i poslovnom sektoru amortizirat će usporeni tempo zapošljavanja u industrijskom sektoru, u kojem su izgledi trenutno najslabiji u posljednjih godinu i pol dana.

Prognoze za Francusku, drugo po veličini gospodarstvo eurozone, pogoršane su premda su tamošnji sektori prijevoza, skladištenja i komunikacija izvijestili o najoptimističnijim prognozama od 2003., kada su se počele voditi ankete u tom sektoru.

Na globalnoj su razini najoptimističnije planove u pogledu zapošljavanja iznijeli poslodavci iz Indije, Tajvana, Novog Zelanda, Turske i Kostarike. O najpesimističnijim su planovima, pa čak i planiranom smanjenju broja zaposlenih, izvijestili poslodavci u Italiji, Češkoj i Francuskoj.

Što se tiče SAD-a, najvećeg svjetskog gospodarstva, tamošnji poslodavci za razdoblje od travnja do lipnja očekuju već treće tromjesečje zaredom stabilno povećanje zapošljavanja. Tek pet posto američkih poslodavaca planira smanjivati broj radnika, što je najmanji postotak u povijesti praćenja tih podataka.

Podijeli

Odgovori

Top