Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Novosti

Nove ovlasti Agencije za tržišno natjecanje – više nismo tigar od papira!

Agencija više nije ‘tigar od papira’ kako ste nas prije nekoliko godina nazvali vi novinari, rekla je novinarima predsjednica Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja Olgica Spevec, govoreći o promjenama koje donosi novi zakon o tržišnom natjecanju, koji je Vlada ovih dana poslala u saborsku proceduru.

Agencija više nije 'tigar od papira' kako ste nas prije nekoliko godina nazvali vi novinari, rekla je novinarima predsjednica Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja Olgica Spevec, govoreći o promjenama koje donosi novi zakon o tržišnom natjecanju, koji je Vlada ovih dana poslala u saborsku proceduru.

Naime, od sada će AZTN propisivati kazne za one poduzetnike koji krše pravila tržišnog natjecanja ili one koji se udružuju kako bi sebi ili svojim poduzećima priskrbili nezakonitu dobit, prenosi Bankamagazine.

Sporo pravosuđe pogoduje neregularnostima

Do sada su o kaznama odlučivali prekršajni sudovi, a koliko je takav sustav bio neučinkovit pokazuje da je od stotinu odluka o kršenju tržišnog natjecanja u pet godina rada AZTN-a, dobar dio završio u zastari pred prekršajnim sudovima, a da je ukupno izrečeno milijun kuna kazni.

Izrečeno, no ne i naplaćeno, jer su u tim slučajevima u tijeku žalbeni postupci, izjavila je Olgica Spevec i dodala da su sudovi imali mogućnost izricati kazne od 10 posto ukupnog godišnjeg prihoda poduzetnika. To, međutim, nisu činili, tako da je sustav ostao neučinkovit i u kažnjavanju i u odvraćanju poduzetnika od takvog ponašanja.

više

Napisao

Pročitajte još:

Novosti

Nemojte se dogovarati o cijenama ili drugim komercijalno osjetljivim informacijama unutar vaših udruženja, ako sudjelujete na sastanku na kojem se vaši konkurenti dogovaraju o...

Novosti

Zaključak povjerenstva za sukob interesa je da je pomoćnik ministra Slavka Linića po svim točkama bio u sukobu interesa.

Novosti

Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja pokrenula je postupak ocjene dopuštenosti koncentracije Agrokora i Mercatora na drugoj razini, što podrazumijeva i dubinsku pravnu i ekonomsku...

Novosti

Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) objavila je danas na svojim mrežnim stranicama javni poziv za dostavljanje pisanih primjedbi i mišljenja o koncentraciji Agrokora...

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.