Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Izdvojeno

Obiteljski zakon: U registru će centri tražiti najbolje roditelje za dijete, ne obrnuto!

Stručnjaci će roditeljima i djeci biti na raspolaganju tijekom adaptacije, ali i poslije: nitko više neće biti prepušten sam sebi

Stručnjaci će roditeljima i djeci biti na raspolaganju tijekom adaptacije, ali i poslije: nitko više neće biti prepušten sam sebi

Kao nove promjene Obiteljskog zakona, Milanka Opačić za Jutarnji list ističe da će se postupak posvojenja produljiti, što je svakako u interesu djeteta koje se posvaja jer je važno da posvojitelji budu što pripremljeniji i da imaju stručnu podršku nakon što dijete stigne u obitelj, pa i nakon posvojenja – kaže potpredsjednica Vlade i ministrica socijalne politike Milanka Opačić . Ona najavljuje da će s Ministarstvom pravosuđa pokušati naći način da se postupci oduzimanja roditeljske skrbi neodgovornim biološkim roditeljima ubrzaju, što je glavna prepreka posvojenju i glavni razlog dugotrajnog boravka djece u domovima.

Novosti iz reforme bit će predstavljene na 1. međunarodnoj konferenciji o posvajanju koju 1. i 2. listopada u Zagrebu organiziraju Adopta, udruga za potporu posvajanju, i Ministarstvo socijalne politike. U sklopu konferencije svoja će iskustva, uz predstavnike Ministarstva i centara, iznijeti i potencijalni i realizirani posvojitelji, bit će predstavljeni modeli posvajanja iz V. Britanije, SAD-a i Njemačke, a poznata američka stručnjakinja Kim Stevens održat će radionicu za posvojitelje i one koji to žele biti.

– Cilj posvojenja je da se djetetu bez odgovarajuće roditeljske skrbi osigura najbolja moguća obitelj, a na državi je da to omogući, prati obitelj i da se uvjeri da je posvojenje uspješno. Stoga je najvažnije zauzeti stajalište da je posvojenju cilj zaštita djeteta i da nakon toga krenemo u operacionalizaciju – kaže Diana Topčić Rosenberg, predsjednica Adopte.

Prvi je korak zakonodavna podloga, a novi Obiteljski zakon koji regulira posvojenje uskoro će u javnu raspravu. Promijenit će se sve, od same obrade potencijalnih posvojitelja u centrima nadalje.

– Obrada prikladnosti posvojitelja sada je preštura. Trajat će barem dvostruko dulje, od četiri do šest mjeseci, a paralelno će se najmanje tri mjeseca provoditi i obavezna priprema posvojitelja – objašnjava Vlasta Grgec Petroci, voditeljica Službe za podršku obitelji u Ministarstvu. Pošto struka obavi “spajanje”, najavljuje Grgec Petroci, propisat će se obavezno razdoblje upoznavanja, čije će trajanje ovisiti o dobi djeteta.

Tek nakon toga, ako sve prođe u redu, slijedi razdoblje zajedničkog života. Takvo razdoblje sada ne postoji: odmah se donosi rješenje o konačnom posvojenju, a roditelji i praktički nepoznato dijete gotovo na silu postaju obitelj.

Razdoblje prilagodbe u trajanju do šest mjeseci

– Novi će Obiteljski zakon propisati obavezno razdoblje prilagodbe u trajanju do šest mjeseci, a konkretna će duljina ovisiti o dobi i potrebama djeteta. Dijete će živjeti u novoj obitelji, ali posvojenje će biti konačno tek nakon razdoblja prilagodbe. U tom razdoblju posvojitelji će imati stručnu podršku i praćenje kako bi dobili svu moguću pomoć i kako bi uspjeli u tom najosjetljivijem razdoblju – kaže Grgec Petroci. Takvo razdoblje u Velikoj Britaniji traje i do tri godine, ovisno o djetetu. Tek tada, ako je sve u redu, slijedi trajno posvojenje.

– Ključno je da ni zaključenjem posvojenja pomoć posvojiteljima ne prestane, nego da su im sve stručne službe i dalje dostupne jer mnogim posvojiteljima to doista treba: konkretan savjet i konkretna pomoć – kaže Topčić-Rosenberg.

Novi Zakon i Pravilnik detaljno će propisivati i jedinstvenu najbolju praksu kako se ne bi događalo da svaki centar provodi svoju politiku, što je sada doista stvarnost.

– Praksa se mora ujednačiti. Zakonom ćemo, primjerice, propisati da biološku braću uvijek, kad je to moguće i kad je u interesu djeteta, posvaja ista obitelj zbog očuvanja obiteljskih odnosa – kaže Grgec Petroci.

Što donosi novi pravilnik o posvojenju i obiteljski zakon:

– obavezna priprema posvojitelja, najmanje tri mjeseca: upoznavanje s onim što posvojenje doista jest

– zbor najboljih roditelja za dijete iz registra posvojitelja koji će sadržavati i specifične podatke o njihovu karakteru i stilu života, sklonostima…

– propisani spektar radnji koje Centar treba poduzeti da bi u što kraćem roku pronašao najbolje posvojitelje za dijete

– obavezno razdoblje upoznavanja djeteta i potencijalnih posvojitelja, s uvidom u kompletnu djetetovu dokumentaciju

– obavezno adaptacijsko razdoblje do šest mjeseci; tek ako se ustanovi da dijete i posvojitelji funkcioniraju, zaključuje se posvojenje

– adaptacijsko razdoblje uz intenzivnu pomoć nadležnih službi je dulje što je dijete starije ili ima pojačane dodatne potrebe

– i nakon zaključenja posvojenja obitelji na raspolaganju stoji sva pomoć nadležnih stručnih službi

– propisane preporuke za najbolju praksu, poput one da biološku braću, kad je moguće, posvaja ista posvojiteljska obitelj

Socijalni centri djeci će tražiti najbolje roditelje, a ne obrnuto

Priprema posvojenja je ključna, smatra Diana Topčić-Rosenberg iz Adopte. Posvojitelji moraju znati da čak i najmanja posvojena djeca, koja su preživjela traumu odvajanja od bioloških roditelja, imaju dodatne emocionalne, psihološke, razvojne i obrazovne potrebe u odnosu na ostalu djecu. Moraju dobiti alate i mehanizme za odgoj takvog djeteta. Posvojitelji koji prođu obradu ući će u registar posvojitelja u kojem će stajati i podaci o njihovim sklonostima, stilu života, karakteristikama… U registru će centri tražiti najbolje roditelje za dijete – ne obrnuto!

– Dijete ne bi trebalo ići na posvojenje paru koji najdulje čeka, nego onome koji mu najbolje odgovara. Treba proučiti imaju li posvojitelji kapacitete za odgajanje djeteta s određenim potrebama, npr. treba nastojati da hiperaktivno dijete posvoje roditelji koji su sportskog duha i vole aktivno provoditi vrijeme – objašnjava Topčić Rosenberg.


Napisao

Pročitajte još:

Ekonomija

Ma kako sposobni bili jednostavno trebate djelatnike, ali i oni trebaju vas. S pravim timom možete stvoriti mrežu poslovnih veza s kojim ćete lude...

Komunikacija

Jeste li nekada imali osjećaj da ste donijeli neku odluku ili postupili protiv svoje volje pod utjecajem ponašanja ili riječi nekog drugoga, a samo...

Ljudski resursi

Možda se čini očiglednim, ali većina ljudi koji brzo (i često) budu unaprijeđeni dobri su u onome što rade.

Lifestyle

Je li moguće ostati pozitivan kada se svakodnevno suočavate s negativnim iskustvom?

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.