Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Novosti

Novotny oštro prema naftašima – neka ne farbaju nas, nego gorivo

Glasnogovornik Hrvatske poljoprivredne komore (HPK) Vladimir Novotny poručio je s konferencije za novinare u Vukovaru u vezi s nestašicom plavog dizela kako je nedopustivo da u vrijeme kad poljoprivrednici obavljaju jesensku sjetvu, nema plavog dizela, već moraju uzimati skuplji eurodizel.

Glasnogovornik Hrvatske poljoprivredne komore (HPK) Vladimir Novotny poručio je s konferencije za novinare u Vukovaru u vezi s nestašicom plavog dizela kako je nedopustivo da u vrijeme kad poljoprivrednici obavljaju jesensku sjetvu, nema plavog dizela, već moraju uzimati skuplji eurodizel.

– Ne stoji priča kako plavog dizela nema jer ne postoje tehnički uvjeti za njegovu dobavu. Nismo toliko glupi da ne znamo kako se dobiva plavi dizel. Dobiva se tako da se u dizel od kojeg se inače pravi eurodizel samo ubaci plava boja. Stoga neka ne farbaju nas, nego gorivo – kazao je Novotny.

Naveo je kako je HPK prije tjedan dana u dopisima ministarstvima poljoprivrede i gospodarstve te predsjednici vlade zatražio da se nestašica plavog dizela što hitnije prevlada, ali da do sada nije bilo odgovora.

“Nema gemišta – ima vode i vina”

– Budući da netko nije u stanju napraviti plavi dizel, sjetva je u nas 40 do 50 posto skuplja nego u susjednim zemljama – ocijenio je, usporedivši nedostatak plavog dizela sa situacijom da “dođete u krčmu i zatražite gemišt, a konobar vam odgovori da nema, ali ima mineralnu vodu i vino”.

Novotny je također kazao kako je HPK predložio vladi da se u nedostatku plavog dizela donese odluka o subvencioniranju eurodizela za poljoprivrednike. Naveo je primjer Francuske u kojoj, kako je kazao, poljoprivrednici uzimaju obojeni eurodizel i imaju ga pravo uzeti koliko god hoće, “ali ako vas u automobilu uhvate s takvim gorivom, zatvorit će vas”.

– U nas je upravo obratno. U nas je subvencionirano gorivo za poljoprivrednike kojega u sjetvi, kad im treba, nema, a onda će se plavi dizel pojaviti valjda u studenome i uzimat će ga prijevozničke tvrtke za kamione i ostale potrebe – naveo je. Zamjerio je državi što očekuje od seljaka da budu konkurentni seljacima iz susjedstva, “a ne može im osigurati uvjete kakve imaju ti seljaci”.


Napisao

Pročitajte još:

Ekonomija

Bilo da želite uvesti neke promjene u svoju firmu ili tek razmišljate o njenu osnivanju, kao prvo morate imati konkretnu viziju.

Financije

Postoji dobar način zaštite imovine u doba recesije pomoću kojeg se svatko može pripremiti na vrijeme te od recesije možda i zaraditi, tvrdi Josip...

Lifestyle

Koncentracija je, najjednostavnije rečeno, sposobnost osobe da usredotoči misli u jednom smjeru na duže vrijeme, bez da je ometaju ostali signali iz okoline. Nemogućnost...

Komunikacija

Jeste li nekada imali osjećaj da ste donijeli neku odluku ili postupili protiv svoje volje pod utjecajem ponašanja ili riječi nekog drugoga, a samo...

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.