Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Novosti

Novotny oštro prema naftašima – neka ne farbaju nas, nego gorivo

Glasnogovornik Hrvatske poljoprivredne komore (HPK) Vladimir Novotny poručio je s konferencije za novinare u Vukovaru u vezi s nestašicom plavog dizela kako je nedopustivo da u vrijeme kad poljoprivrednici obavljaju jesensku sjetvu, nema plavog dizela, već moraju uzimati skuplji eurodizel.

Glasnogovornik Hrvatske poljoprivredne komore (HPK) Vladimir Novotny poručio je s konferencije za novinare u Vukovaru u vezi s nestašicom plavog dizela kako je nedopustivo da u vrijeme kad poljoprivrednici obavljaju jesensku sjetvu, nema plavog dizela, već moraju uzimati skuplji eurodizel.

– Ne stoji priča kako plavog dizela nema jer ne postoje tehnički uvjeti za njegovu dobavu. Nismo toliko glupi da ne znamo kako se dobiva plavi dizel. Dobiva se tako da se u dizel od kojeg se inače pravi eurodizel samo ubaci plava boja. Stoga neka ne farbaju nas, nego gorivo – kazao je Novotny.

Naveo je kako je HPK prije tjedan dana u dopisima ministarstvima poljoprivrede i gospodarstve te predsjednici vlade zatražio da se nestašica plavog dizela što hitnije prevlada, ali da do sada nije bilo odgovora.

“Nema gemišta – ima vode i vina”

– Budući da netko nije u stanju napraviti plavi dizel, sjetva je u nas 40 do 50 posto skuplja nego u susjednim zemljama – ocijenio je, usporedivši nedostatak plavog dizela sa situacijom da “dođete u krčmu i zatražite gemišt, a konobar vam odgovori da nema, ali ima mineralnu vodu i vino”.

Novotny je također kazao kako je HPK predložio vladi da se u nedostatku plavog dizela donese odluka o subvencioniranju eurodizela za poljoprivrednike. Naveo je primjer Francuske u kojoj, kako je kazao, poljoprivrednici uzimaju obojeni eurodizel i imaju ga pravo uzeti koliko god hoće, “ali ako vas u automobilu uhvate s takvim gorivom, zatvorit će vas”.

– U nas je upravo obratno. U nas je subvencionirano gorivo za poljoprivrednike kojega u sjetvi, kad im treba, nema, a onda će se plavi dizel pojaviti valjda u studenome i uzimat će ga prijevozničke tvrtke za kamione i ostale potrebe – naveo je. Zamjerio je državi što očekuje od seljaka da budu konkurentni seljacima iz susjedstva, “a ne može im osigurati uvjete kakve imaju ti seljaci”.


Napisao

Pročitajte još:

Lifestyle

Blog Lifehack tvrdi da su ljudi koji piju kavu uspješniji.

Komentari

Excel je postao neizostavan alat u poslovnim okruženjima diljem svijeta zbog svoje sposobnosti organizacije, analize i prezentacije podataka u raznolikim industrijama.

Komunikacija

Taj početni dojam nije uvijek najtočniji, ali ga je obično teško preokrenuti ili poništiti i često bude temelj za daljnji odnos između dvije osobe.

Ljudski resursi

Beznačajne sitnice, koju većina ignorira i dopušta da tijekom vremena izblijede, zapravo mogu biti jako važne u građenju karijere.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.