Proizvodnja koja doprinosi 9 milijardi kuna i zapošljava 100.000 građana

Proizvodnja koja doprinosi 9 milijardi kuna i zapošljava 100.000 građana

Poljoprivredni proizvođači sastali su se u jučer s predsjednikom RH prof. dr. sc. Ivom Josipovićem. Sastanku su prisustvovali predstavnici Hrvatske poljoprivredne komore i udruga poljoprivrednih proizvođača.

Poljoprivredni proizvođači predložili su sljedeće:

1. Ulaganje bi trebalo ići u poljoprivrednu proizvodnju koja godišnje doprinosi oko 9 milijardi kuna te zapošljava oko 100.000 građana, a ne samo u rast i troškove državne administracije zadužene za poljoprivredu. Svjesni su da će povećanje administracije biti potrebno, ali ne smije ići na štetu poljoprivredne proizvodnje

2. Javnu objavu točnih iznosa dobivenih poticaja za 2012. godinu, a ne maksimalnih, kako bi se mogao dobiti uvid u transparentnost podjele poticaja.

3. Intenzivnu aktivaciju Agencije za zaštitu tržišnoga natjecanja koja svojim djelovanjem treba onemogućiti bilo kakve postupke dogovaranja otkupljivača oko cijena daleko ispod onih na svjetskomu tržištu.

4. Zaštitu nacionalne proizvodnje i proizvoda od prevelikoga uvoza sukladno pristupnim pregovorima u poglavlju 11: poljoprivreda i ruralni razvoj.

5. Usmjerenost državne politike prema proizvodnji i plasmanu proizvoda na tržište.

6. Provedbu Zakona o uređenju tržišta poljoprivrednih proizvoda članka 5. u kojem je određena obveza ministra na osnivanje Odbora za praćenje provedbe mjera uređenja tržišta, radi poboljšanja plasmana na tržištu, zaštite domaćih poljoprivrednih proizvoda te povećanja konkurentnosti domaćih poljoprivrednih proizvoda u zemlji i inozemstvu.

7. Izradu nove nacionalne strategije i mjera za razvoj poljoprivrede.

Sukladno navedenom od predsjednika RH očekuju:

1. Prijedlog mjera za rješavanje problema isplate poticaja u poljoprivredi te mjera koje će doprinijeti povećanju proizvodnje i plasmanu na tržište.

2. Sukladno pristupnim pregovorima EU u poglavlju 11: poljoprivreda i ruralni razvoj pronalazak rješenja za primjenu zaštitne mjere na domaće proizvode koji su od gospodarskog značaja za RH zbog prevelikoga uvoza koji ugrožava domaću proizvodnju.

3. Promoviranje poljoprivredne proizvodnje kao važne grane gospodarstva koja može doprinijeti povećanju državnog proračuna.

4. Osnivanje radne skupine za izradu prijedloga strategije razvitka poljoprivredne djelatnosti.

Predsjednik RH prof. dr. sc Ivo Josipović pokazao je razumijevanje za trenutnu situaciju u poljoprivredi, posebice u dijelu planiranja proizvodnje. Slaže se da poljoprivredni proizvođači moraju imati egzaktne podatke kako bi što bolje planirali svoju proizvodnju i kalkulirali isplativost. Pokušati će pronaći rješenja koja su moguća u okvirima ovlasti.

Podijeli

Odgovori

Top