Objavljen natječaj za prvu fazu privatizacije Croatia Airlinesa

Objavljen natječaj za prvu fazu privatizacije Croatia Airlinesa

Zainteresirani investitori pozivaju se da iskažu svoj interes dostavom pisma namjere za kupnju 4.762.943 redovne dionice serije A i 84.345 redovnih dionica serije B, u vlasništvu Republike Hrvatske, što zajedno čini 49 posto temeljnog kapitala.

Pojedinačna nominalna vrijednost dionica je 200 kuna. Sredinom rujna, kad se zadnji put trgovalo dionicama Croatia Airlinesa na Zagrebačkoj burzi, cijena je iznosila 115 kuna. Rok za podnošenje pisma namjere je 27. studenoga ove godine.

Nakon što CERP prikupi pisma namjere, Vlada će donijeti odluku o početnoj cijeni i provedbi postupka javnog prikupljanja obvezujućih ponuda.

Prodajom 49 posto udjela, Republika Hrvatska zadržala bi 46,76 posto udjela, a zajedno s Državnom agencijom za osiguranje depozita i sanaciju banaka (DAB) i Zračnom lukom Zagreb imala bi 50,25 posto udjela. Procjenjuje se da bi postupak prodaje mogao trajati između osam i deset mjeseci.

Današnji javni poziv objavljen je na temelju Vladine odluke od 17. listopada, o pokretanju postupka javnog prikupljanja ponuda za prodaju 49 posto dionica Croatia Airlinesa, koje su u vlasništvu države.

U Vladi smatraju da je dovođenje strateškog partnera jedini mogući korak u osiguranju daljnje opstojnosti poslovanja Croatia Airlinesa.

Prema izvoru iz Vlade, država će se pri ocjeni ponuda voditi trima kriterijima – pozicioniranju Croatia Airlinesa kao vodeće kompanije u regiji, te iznosom gotovinske uplate ili ulaganjem u kupnju novih zrakoplova.

Realna vrijednost kompanije, po Vladinim izvorima, saznat će se u drugom, obvezujućem krugu natječaja. Naime, u slučaju zaprimanja pisma interesa za kupnju dionica, obavit će se procjena vrijednosti Croatia Airlinesa, sukladno Zakonu o upravljanju i raspolaganju imovinom u vlasništvu Republike Hrvatske.

Za to je zadužen CERP, koji će po zaprimanju pisama namjere i izrade procjene vrijednosti, cjelokupnu dokumentaciju dostaviti Državnom uredu za upravljanje državnom imovinom (DUUDI). DUUDI potom izvještava Vladu o iskazanom interesu za kupnju, a Vlada donosi odluku o početnoj cijeni i provedbi postupka javnog prikupljanja obvezujućih ponuda.

Podijeli

Odgovori

Top