Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Izdvojeno

Obnovljivi izvori energije – 4 zablude i jedna istina

Hrvatska kao zemlja bez iskustva i prakse u iskorištavanju obnovljivih izvora energije, osim velikih hidroelektrana, susreće se s velikim problemima. A, najviše brige imaju investitori na svim razinama. Nepovezanost državnih institucija i poduzeća, odnosno svih aktera u projektu samo je jedan od problema.

Hrvatska kao zemlja bez iskustva i prakse u iskorištavanju obnovljivih izvora energije, osim velikih hidroelektrana, susreće se s velikim problemima. A, najviše brige imaju investitori na svim razinama. Nepovezanost državnih institucija i poduzeća, odnosno svih aktera u projektu samo je jedan od problema.

Lijepa naša bogata je svim obnovljivim izvorima energije i ima veliki potencijal u njihovu iskorištavanju. Strategija energetskog razvoja RH jasno je definirala ciljeve proizvodnje i potrošnje energije iz obnovljivih izvora, a sustav poticaja trebao bi biti u funkciji ostvarenja postavljenih ciljeva. Međutim, ključna stvar koja nedostaje u realizaciji projekata jesu operativne i taktičke mjere kojima bi se formulirana strategija, postavljena na nacionalnoj razini, na najnižim razinama i realizirala. Drugim riječima, jasno je što se želi postići, ali kako to postići na najefikasniji način još uvijek je velika nepoznanica u RH. Budući se radi o mladoj i maloj zemlji, bez iskustva i prakse iskorištavanja obnovljivih izvora energije (osim velikih hidroelektrana) problemi s kojima se susreću investitori na svim razinama, brojni su.

Nepovezanost državnih institucija i poduzeća, odnosno svih aktera u projektu, kao i nesagledavanje „cjelokupne slike“ i efekata ulaganja, dovode do kontradiktornih zahtjeva i gubitka vremena na bespotrebnu dokumentaciju koja oduzima vrijeme kako i na njeno prikupljanje tako i za njenu obradu. Sve navedeno je već puno puta i na različitim stručnim seminarima i u medijima izneseno i komentirano. Iako su navedeni problemi brojni i vremenski zahtjevni, oni nisu nerješivi pa bi suradnja državnih organa i investitora s iskustvom znatno pridonijela njihovu efikasnom rješavanju.

 ZABLUDE

Navedeni problemi očiti su i prije detaljnijeg upoznavanja sa sektorom obnovljivih izvora u RH. Međutim, ono što na prvi pogled nije očito i oko čega vladaju najveće zablude su:

Zabluda broj 1 – Dostupna se velika poticajna sredstva za investicije u iskorištavanje obnovljivih izvora energije.

Zabluda broj 2 – Lako je naći strateškog partnera, odnosno investitora u projekte iskorištavanje obnovljivih izvora energije.

Zabluda broj 3 – Nisu potrebna velika financijska sredstva za početak ulaganja.

Zabluda broj 4 – Najvažnija stvar je imati zemljište na dobroj lokaciji za iskorištavanje obnovljivih izvora energije.

Istina je samo jedna!

Istina broj 1 – Proces stjecanja statusa povlaštenog proizvođača je dugotrajan, kompliciran i, prema mišljenju većine potencijalnih investitora, nejasan i rizičan.

Kada napokon dobijete sliku o cijelom procesu, uočite i uvažite ključne čimbenike ulaganja i kad vam napokon postane jasna svrha svih zahtjeva i dokumenata te način na koji najefikasnije sve napraviti, znači da ste već bar jednom prošli cijeli postupak stjecanja statusa povlaštenog proizvođača električne energije iz obnovljivih izvora.

Sve zablude i istina detaljnije ćemo argumentirati u slijedećem nastavku.

Izvor www.tomislavrados.com

Napisao

Pročitajte još:

Energetika

Tvrtki Supernova projekti d.o.o. kao nositelju projekta dodijeljena su bespovratna sredstva za projekt povećanja korištenja obnovljivih izvora energije u vlastitim trgovačkim centrima u Hrvatskoj,...

Energetika

Šesta epizoda Koordinacije donosi priču o vjetroparku u Senju, sunčanoj elektrani na otoku Visu te elektrani na biomasu u Grubišnom Polju.

Edukacija

Strateški plan dakle predstavlja objedinjeni skup strateških i operativnih ciljeva i aktivnosti, potrebnih da bi tvrtka u budućnosti ostvarila željeni poslovni rezultat.

Edukacija

Strateški plan predstavlja objedinjeni skup strateških i operativnih ciljeva i aktivnosti, potrebnih da bi tvrtka u budućnosti ostvarila željeni poslovni rezultat.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.