Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Upravljanje biznisom

Obrtnici i mali poduzetnici ne smiju odustati od sajmova

“Nastupom na međunarodnim sajmovima obrtnici mogu izravno predstaviti svoje proizvode i usluge potencijalnim inozemnim partnerima. Mogu sklopiti nove poslovne kontakte i dogovoriti konkretne poslove kako bi povećali proizvodnju za izvoz”, ističe Mario Paliska, predsjednik Odbora za sajmove i druge promidžbene djelatnosti Hrvatske obrtničke komore.

"Nastupom na međunarodnim sajmovima obrtnici mogu izravno predstaviti svoje proizvode i usluge potencijalnim inozemnim partnerima. Mogu sklopiti nove poslovne kontakte i dogovoriti konkretne poslove kako bi povećali proizvodnju za izvoz", ističe Mario Paliska, predsjednik Odbora za sajmove i druge promidžbene djelatnosti Hrvatske obrtničke komore.

Trebaju li obrtnici i poduzetnici ići na sajmove? Definitivno – trebaju. U krizi i recesiji gospodarstvenici smanjuju troškove gdje god je moguće, a u pravilu prvi su na udaru administrativni odjeli i marketing. No takav pristup i nije najmudriji. Tko u vrijeme krize nestane s pozornice, teško će se poslije vratiti, upozoravaju stručnjaci.

Bitan izlazak na nova tržišta

Zato je i predsjednik Hrvatske gospodarske komore Nadan Vidošević još u ožujku ove godine pozivao gospodarstvenike da budu prisutni na tržištu snažnim reklamnim kampanjama, upozorivši na važnost nastupa na sajmovima diljem svijeta.

“U uvjetima globalne povezanosti utjecaji gospodarske i financijske krize ne mogu mimoići nikoga i njihovi se nepovoljni učinci osjećaju po smanjenoj potražnji za proizvodima i uslugama obrtnika. Kriza najbrže i najlakše pogađa najmanje i najslabije, male obrtnike i poduzetnike, ali upravo oni drže ključeve izlaska iz krize jer se mogu brzo prilagoditi, održati i stvoriti nova radna mjesta. Zato je važnije nego ikad pružiti obrtnicima priliku za izlazak na nova tržišta”, veli pak Mario Paliska, predsjednik Odbora za sajmove i druge promidžbene djelatnosti Hrvatske obrtničke komore.

Sudjelovanje obrtnicima donosi prednost

“Nastupom na međunarodnim sajmovima obrtnici mogu izravno predstaviti svoje proizvode i usluge potencijalnim inozemnim partnerima. Mogu sklopiti nove poslovne kontakte i dogovoriti konkretne poslove kako bi povećali proizvodnju za izvoz.”

Jasno je ipak da obrtnici i mali poduzetnici ne mogu sami pokrivati nastupe na skupim međunarodnim izložbama. I Hrvatska gospodarska komora i Hrvatska obrtnička komora sufinanciraju stoga nastup svojih članova te tako podupiru stav o pojačanoj promidžbi hrvatskoga gospodarstva.


Napisao

Pročitajte još:

Lifestyle

Postoje određene navike i osobine koje svi vrhunski vođe imaju, od kojih je Inc.com izabrao 12 najbitnijih.

Ljudski resursi

Uvijek imajte na umu da vam je cilj postići dogovor. Svakako ne pristajte na prvu ponudu, no pazite a vaše ne u konačnici ne...

Lifestyle

Ako želite napredovati u životu, morate se riješiti određenih stvari i trebate zamijeniti trenutne životne poglede novima.

Lifestyle

Svijetu ne treba još jedan loš vođa koji negativno utječe na zaposlenike, njihovo zdravlje, klijente i tvrtku.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.