Niža stopa PDV-a na hranu u skladu je, kako stoji u zaključcima, s dugogodišnjim traženjima ugostitelja, a sada se aktualizira s obzirom na predstojeće usklađivanje hrvatskih poreznih zakona s direktivama Europske Unije.
Jedinstven model obrazovanja za strukovna zanimanja traži se s ciljem povećanja broja sati praktične nastave uz obrazloženje kako znanja i vještine nužne za samostalno obavljanje ugostiteljske djelatnosti učenici mogu steći samo kroz neposredan rad u pravoj životnoj situaciji.
Zbog zaštite struke i legalnog poslovanja u ugostiteljskoj djelatnosti u zaključcima se traži i jače angažiranje lokalne razina, sustava obrtničkih komora i udruženja obrtnika, cehova i sekcija ugostitelja u sprečavanju svakog nelegalnog poslovanja, koje odnosi velik dio mogućih prihoda. Traži se i da se ugostiteljima omogući angažiranje radnika za poslove koji se obavljaju povremeno i to temeljem ugovora o dijelu ili na drugi način.
HINA