Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Izdvojeno

Od 1. siječnja 2012. porezne prijave elektroničkim putem

Promjenom Općeg poreznog zakona velikim i srednjim poduzetnicima kao i onima čije su oporezive isporuke dobara i usluga (uključujući i izvoz) veće od 800.000,00 kn, propisana je obveza da svoje porezne prijave dostavljaju elektroničkim putem.

Promjenom Općeg poreznog zakona velikim i srednjim poduzetnicima kao i onima čije su oporezive isporuke dobara i usluga (uključujući i izvoz) veće od 800.000,00 kn, propisana je obveza da svoje porezne prijave dostavljaju elektroničkim putem.

Promjenom Općeg poreznog zakona (Nar. nov., br. 18/11.) velikim i srednjim poduzetnicima kao i onima čije su oporezive isporuke dobara i usluga (uključujući i izvoz) veće od 800.000,00 kn, propisana je obveza da svoje porezne prijave dostavljaju elektroničkim putem. O tome je objavljen i Pravilnik o podnošenju poreznih prijava i drugih podataka elektroničkim putem (Nar. nov., br. 51/11.). Za sve porezne obveznike ove odredbe vrijede od 1. siječnja 2012.

Od 1. siječnja 2012. poduzetnici koji su prema Zakonu o računovodstvu razvrstani kao:

– veliki i srednji poduzetnici svoje porezne prijave trebaju predavati elektroničkim putem i

– obveznici PDV-a čija je vrijednost oporezivih isporuka i izvoza prelazi 800.000,00 kn. Vrijednost oporezivih isporuka (i izvoza) promatra se na dan 31. prosinca godine koja prethodi godini za koju se ponosi porezna prijava. Budući da se ta zakonska odredba primjenjuje od 1. siječnja 2012. isporuke oporezivih dobara i usluga promatra se u 2011. godini.

To znači da načelno gledajući mali poduzetnici nisu obvezni svoje porezne prijave predavati elektroničkim putem osim u slučaju ako su im isporuke oporezivih dobara i usluga uključujući i izvoz veće od 800.000,00 kn.

Navedeni porezni obveznici trebaju elektroničkim putem podnositi sve prijave i izvješća za koje postoji mogućnost njihova podnošenja korištenje sustava ePorezna, a obvezno:

– prijavu poreza na dodanu vrijednost za obračunsko razdoblje u obliku elektroničkog obrasca ePDV,

– konačni obračun poreza na dodanu vrijednost u obliku elektroničkog obrasca ePDV-K,

– prijavu poreza na dobit za porezno razdoblje u obliku elektroničkog obrasca ePD,

– obračun spomeničke rente u obliku elektroničkog obrasca eSR,

– obračun članarine turističkoj zajednici u obliku elektroničkog obrasca eTZ,

– mjesečno izvješće o primicima od nesamostalnog rada (plaći i mirovini), porezu na dohodak i prirezu te doprinosima za obvezna osiguranja u obliku elektroničkog obrasca eID.

Moguće privitke koji se obvezno dostavljaju uz porezne prijave mogu se dostaviti kao datoteka podataka – privitak uz elektronički obrazac porezne prijave ili izvješća.

Ako postoje tehničke mogućnosti Porezna uprava će preuzimati i podatke i porezne prijave izrađene na web servisima i elektroničkim registrima trećih osoba.

Prije slanja podnesaka poreznih prijava i izvješća porezni obveznik treba elektroničkim potpisom potpisati elektronički obrazac. Porezni obveznik može u skladu s propisima ovlastiti osobu koja ima kvalificirani certifikat kojim se potvrđuje napredni elektronički potpis u skladu s odredbama Zakona o elektroničkom potpisu

RRiF

Napisao

Pročitajte još:

Novosti

Hrvatska tvrtka Relago plasirala je jedinstvenu besplatnu mobilnu aplikaciju naziva Loko vožnja. Riječ je prvoj aplikaciji na hrvatskom tržištu koja omogućuje jednostavnu evidenciju loko...

Novosti

Porezna prijava poreza na dohodak nekima je izvor dodatne zarade kroz povrat poreza, dok je drugima „nužno zlo“ koje rezultira dodatnim poreznim davanjima. Kako...

Novosti

S prvim danom iduće godine na snagu bi trebale stupiti novine u oporezivanju poreza na dohodak. Jedna je i to da će od iduće...

Novosti

Koliko god pomicali rok: tjedan ili mjesec, većina ljudi će sve ionako raditi u zadnji tren, vjerujući kako ‘najbolje rade pod pritiskom’.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.