Od 5. studenog uz HAKOMetar rješavajte prigovor na brzinu interneta

Od 5. studenog uz HAKOMetar rješavajte prigovor na brzinu interneta

Hrvatska agencija za poštu i elektroničke komunikacije (HAKOM) će uskoro u rad pustiti HAKOMetar, certificirani softverski alat za mjerenje brzine širokopojasnog pristupa internetu, izvjestili su danas iz HAKOM-a s čijih će se internetskih stranica ta aplikacija moći besplatno preuzeti od 5. studenoga.

Mjerenja tim certificiranim alatom će krajnjim korisnicima moći poslužiti kao dokaz u postupku rješavanja prigovora na pruženu brzinu širokopojasnog pristupa internetu, navodi se u priopćenju.

Iz HAKOM-a, naime, napominju kako se korisnici za utvrđivanje kvalitete usluge i veze koju ugovaraju već duže vrijeme služe različitim besplatnim i komercijalnim alatima dostupnim putem interneta. S obzirom na često upitnu kvalitetu takvih rješenja te nemogućnost korištenja rezultata njihovih nalaza kao dokaz u eventualnim prigovorima pružateljima usluga, HAKOM će uskoro u rad pustiti HAKOMetar, koji je izrađen u suradnji s CARNet-om.

Sve što treba napraviti je pokrenuti alat na računalu sedam puta u roku od deset dana (a najviše jednom dnevno) u razdoblju od 19 do 23 sata, navodi se u priopćenju.

Iz HAKOM-a podsjećaju kako je operatorima javnih komunikacijskih usluga u nepokretnim mrežama, kroz Pravilnik o načinu i uvjetima obavljanja djelatnosti elektroničkih komunikacijskih mreža i usluga, propisao da brzine širokopojasnog pristupa internetu moraju ugovarati i oglašavati navodeći i minimalnu brzinu pristupa u odnosu na maksimalnu (oglašavanu) brzinu.

Tako za pakete do 10 Mbit/s brzina u satima najvećeg (najgušćeg) internetskog prometa (od 19 do 23 sati) ne smije pasti ispod 50 posto maksimalne (oglašavane) brzine ili ispod maksimalne brzine prethodno nižeg maloprodajnog paketa, a za pakete iznad 10Mbit/s ne smije biti niža od 70 posto ugovorene brzine.

Iz HAKOM-a navode kako je preduvjet kojeg treba osigurati za mjerenje da se računalo s kojeg će se provoditi ispitivanje izravno poveže s modemom operatora žičnom vezom te da se isključe svi ostali uređaji koje korisnik potencijalno ima u lokalnoj mreži. Na računalu je ujedno neophodno isključiti bežične i VPN veze te sve korisničke aplikacije osim aplikacije HAKOMetar.

Pridržavanje ove procedure je u interesu korisnika, budući da prisutnost drugih uređaja u lokalnoj mreži ili drugih korisničkih aplikacija na računalu utječe na rezultate mjerenja te ih može učiniti nevažećim.

Aplikacija će prvo prikupiti podatke o pretplatniku-korisniku usluge, o računalu s kojeg se provode mjerenja i okruženju u kojem se računalo nalazi u vrijeme provođenja mjerenja.

Zatim će se obaviti mjerenja dostupnosti i dohvatljivosti podataka na referentnom poslužitelju (maksimalna brzina od korisnika do referentne točke smještene u Hrvatskoj akademskoj i istraživačkoj mreži – CARNet-u) te sadržaja na internetu (uspostavljanje velikog broja usporednih veza i preuzimanje veće količine sadržaja koristeći protokole prijenosne razine TCP (HTTP i/ili FTP) i UDP (internetske radio postaje, audio/video prijenos) prema unaprijed određenim ili nasumično odabranim adresama).

U oba će se slučaja računati ostvarena brzina prijenosa podataka, pri čemu prvo mjerenje služi isključivo kao referenca u provjeri rezultata, a drugo mjerodavnu procjenu ostvarene brzine i kvalitete usluge, navode iz HAKOM-a.

Podijeli

Odgovori

Top