Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Novosti

Od sredine svibnja, nove više cijene mlijeka i mliječnih proizvoda

Razlog poskupljenju je poslovanje s gubicima u mliječnom sektoru u prva tri mjeseca ove godine, zbog rasta ulaznih troškova te problema s otkupom zbog pojave aflatoksina u mlijeku

Razlog poskupljenju je poslovanje s gubicima u mliječnom sektoru u prva tri mjeseca ove godine, zbog rasta ulaznih troškova te problema s otkupom zbog pojave aflatoksina u mlijeku

Mliječna industrija Dukat povećat će cijene dijela svojih proizvoda, što iz te tvrtke objašnjavaju rastom ulaznih troškova, posebice rastom cijena energenata.

“Dukat je, nažalost, prisiljen izvršiti korekciju cijena dijela asortimana, što je posljedica vrtoglavog rasta ulaznih troškova, posebno cijena energenata”, izvjestili su iz te tvrtke na upit o medijskim najavama o Dukatovom povećanju cijena.

Navode kako je “na primjer, cijena tehnološke pare u 2013. povećana za čak 120 posto u odnosu na prethodnu godinu, što predstavlja iznimno veliko opterećenje na proizvođačke cijene, koje se, nažalost, djelomično mora ugraditi i u cijenu gotovog proizvoda”.

“Unatoč tome, ističemo kako cijene mlijeka i mliječnih proizvoda u prvom kvartalu 2013. godine bilježe pad u odnosu na isto razdoblje lani, unatoč uvođenju PDV-a na mlijeko”, navodi se u odgovoru Dukata.

Iz Dukata nisu odgovorili na upit o kolikom se poskupljenju radi, dok mediji, pozivajući se na neslužbene izvore, najavljuju da je riječ o poskupljenjima u prosjeku od 10 posto.

Prema tim neslužbenim medijskim najavama, od sredine svibnja Dukatovo svježe mlijeko moglo poskupjeti u prosjeku od 10 do 12 posto, trajno od 2 do 16 posto, jogurti od 8,5 do 15,6 posto, dok bi, prema nekim najavama, najviše poskupjeli voćni jogurti, više od 20 posto.

Špekulira se da bi s poskupljenjem mogla ići i druga dve dvije najveće mljekarske tvrtke, Meggle i Vindija, a uz neslužbenu potvrdu da će do poskupljenja doći, iz izvora bliskih Vindiji se tek doznaje kako bi ta tvrtka poskupjela svoje proizvode u manjim postocima nego se spominju.

Neslužbeno objašnjavaju i kako je razlog poskupljenju poslovanje s gubicima u mliječnom sektoru u prva tri mjeseca ove godine, zbog rasta ulaznih troškova te problema s otkupom zbog pojave aflatoksina u mlijeku.

U gospodarsko-interesnom udruženju Croatiastočar, koje okuplja i najveće prerađivače mlijeka, nisu željeli komentirati najave o poskupljenju mlijeka, uz napomenu kako će odluku o tome donijeti svaka tvrtka za sebe.

No, u Croatiastočaru kažu kako ne isključuju mogućnost rasta cijena s obzirom na porast cijena sirovina te poremećaje na tržištu, primjerice i zbog problema kojih je bilo s aflatoksinom u mlijeku.

Napisao

Pročitajte još:

Ekonomija

S ciljem očuvanja proizvodnje mlijeka na svom otkupnom području Dukat po sedmi put u ovoj godini podiže otkupnu cijenu mlijeka.

Novosti

Ugovor su potpisali predsjednik Uprave Vindije Nenad Klepač i Silvija Bartolić, glavna sindikalna povjerenica Vindije.

Poduzeća

Novim vozilima Vindija će ojačati svoj više desetljeća stabilan lanac kojim svojim partnerima u trgovini i HoReCa kanalu jamči pouzdanu distribuciju svojih proizvoda, uz...

Ekonomija

Kako bi očuvao proizvodnju mlijeka na svom otkupnom području, Dukat po šesti put u ovoj godini podiže otkupnu cijenu mlijeka.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.