Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Novosti

Odličan biznis Čačićevih u Croatia Airlinesu

Radimir i Marija Čačić, bivši potpredsjednik vlade i njegova supruga, za zajednički paket od 11.976 dionica dobiti 842.392 kuna. Riječ je o fantastičnom poslu za njih, kao i za druge povlaštene dioničare s obzirom na to da je državna tvrtka, u kojoj utemeljitelji drže tek 0,3 posto vlasništva, pred stečajem

Radimir i Marija Čačić, bivši potpredsjednik vlade i njegova supruga, za zajednički paket od 11.976 dionica dobiti 842.392 kuna. Riječ je o fantastičnom poslu za njih, kao i za druge povlaštene dioničare s obzirom na to da je državna tvrtka, u kojoj utemeljitelji drže tek 0,3 posto vlasništva, pred stečajem

U vrijeme dok je Radimir Čačić bio potpredsjednik vlade, tportal.hr pisao je o statusu povlaštenih dioničara – utemeljitelja Croatia Airlinesa među kojima je i njegova supruga Marija Čačić, koji su bez obzira na svoje mikroudjele u državnoj kompaniji, desetljeće primali izdašne naknade sjedeći u NO-u. Čačićeva supruge, sjedeći kao direktorica Coninga u golemom trinaesteročlanom odboru, od 1999. do danas uspjela je zaraditi više od 700.000 kuna, a s obzirom na to da je i Radimir Čačić tri godine bio nadzornik, zajedno su od naknada zaradili blizu milijun kuna. Država je tako, tetošeći zaslužne utemeljitelje, među kojima je i zadarski poduzetnik Božo Jusup, spiskala nepotrebno milijune kuna. S obzirom na to da temeljni kapital tvrtke iznosi 1,85 milijardi kuna, a kroz povlaštene je dionice upisano 5,1 milijun kuna, utemeljitelji danas drže tek 0,3 vlasništva, a ostatak država.

Još gore je to što su povlašteni dioničari CA uspjeli sačuvati svoje vlasničke pozicije, iako je država tvrtki, koja je danas pred stečajem, kontinuirano pokrivala ogromne gubitke i kredite. I sada kada mediji pišu da će gubitak u 2012. iznositi nevjerojatnih 370 milijuna kuna, država će ih konačno isplatiti i istisnuti iz vlasništva. Time je ministar prometa Siniša Hajdaš Dončić ispunio obećanje kako će država angažirati financijskog savjetnika kako bi isplatila Čačiće. Vanjski konzultant procijenio je vrijednost dionice na 70,34 kune, potvrdili su nam u Ministarstvu prometa. Država će ponuditi otkup svih 51.197 povlaštenih dionica za što je spremna izdvojiti 3,6 milijuna kuna. Bez obzira na to što je državna ponuda ispod nominalne vrijednosti dionica od stotinu kuna, cijena je zapravo fantastična, s obzirom na to da je tvrtka pred stečajem, no kako doznajemo, još nisu svi pristali. Čačići nisu među njima; oni su, kao i Zračna luka Zagreb, pristali na ponuđenu cijenu. Na Coning inženjering upisano je 5.214, a na odvjetnicu Radimira Čačića – Anu Pasku 6.762 dionice, pa će za oba paketa Radimir i Marija Čačić dobiti od države 842.392 kune.

Prodaju dionica odbio je Tankerkomerc, koji je zatražio da mu se isplati početno ulaganje uvećano za eskontnu stopu HNB-a u razdoblju od dvadesetak godina. Riječ je o nekad jednom od najprofitabilnijih zadarskih poduzeća, koji je danas na rubu stečaja i ima golem porezni dug od skoro 40 milijuna kuna. Na ponudu nije odgovorila varaždinska tvrtka Enikon, također jedan od utemeljitelja tvrtke Zagal (Zagreb Airlines) koja je pravni prethodnik današnjeg Croatia Airlinesa.


Napisao

Pročitajte još:

Komentari

Excel je postao neizostavan alat u poslovnim okruženjima diljem svijeta zbog svoje sposobnosti organizacije, analize i prezentacije podataka u raznolikim industrijama.

Komentari

'Recite nam nešto o sebi' je pitanje koje nećete moći izbjeći ni na jednom intervjuu za posao.

Komunikacija

Konflikti su više nego samo nesporazumi, naime kod konflikata pojedinci osjećaju prijetnju sebi, te stoga ne možemo misliti kako će nestati sami od sebe.

Komentari

Viliam Prodan, uspješni poduzetnik, jedan je od naših najboljih rally vozača i višestruki rally prvak Hrvatske.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.