Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Novosti

Odlučna Vlada: Gubitaši ostaju bez božićnice, regresa i prijevoza

Onima koji posluju s plusom smanjit će se povlastice u manjoj mjeri, a gubitašima će zamrznuti božićnice i regrese, smanjiti naknade za prijevoz, dnevnice, dopunsko osiguranje, otpremnine…

Onima koji posluju s plusom smanjit će se povlastice u manjoj mjeri, a gubitašima će zamrznuti božićnice i regrese, smanjiti naknade za prijevoz, dnevnice, dopunsko osiguranje, otpremnine...

Tvrtke u većinskom državnom vlasništvu u prvih šest mjeseci ove godine poslovale su sa gubitkom od 600 milijuna kuna, nove uprave u većini tvrtki nisu uspjele zaustaviti negativni trend u poslovanju, troškovi za plaće zaposlenih i dalje rastu, a dugovanja premašuju 4 milijarde kuna.

Zbog takve katastrofalne situacije u državnim tvrtkama i zbog činjenice da je gospodarstvo u teškoj krizi, Vlada ne odustaje od namjere da se režu prava radnika i da uprave u pregovorima sa sindikatima pokušaju dogovoriti izmjene kolektivnih ugovora, javlja Jutarnji list.

Na zadnjoj sjednici Vlada je poništila zaključak o kolektivnom pregovaranju od 02. kolovoza jer su shvatili da se ne može jednako ponašati prema tvrtkama koje posluju dobro i prema onima koji su najveći gubitaši.

Zato će onima koji posluju s plusom smanjiti povlastice u manjoj mjeri, a gubitašima će zamrznuti božićnice i regrese, smanjiti naknade za prijevoz, dnevnice, dopunsko osiguranje, otpremnine…

Sindikati se, unatoč enormnim gubicima u njihovim tvrtkama i unatoč tome što su plaće već smanjene u javnom sektoru i državnim službama, bune protiv bilo kakvih rezova. Radnici u državnim tvrtkama su predobro plaćeni, tumače analitičari, a sada se ponašaju kao da su te tvrtke njihovo vlasništvo i ne shvaćaju da njihove povlastice financiraju porezni obveznici!

Javne tvrtke i tvrtke u većinskom državnom vlasništvu u roku od mjesec dana Vladi moraju prezentirati plan ušteda koje će napraviti smanjenjem prava iz kolektivnih ugovora. Iako je zaključak o kolektivnom pregovaranju Vlada povukla prije dva tjedna, zahtjev za smanjenjem troškova i dalje je na snazi, a jedina razlika je u tome da se od svih tvrtki ne očekuje ista razina ušteda.

Ni tvrtke u plusu neće proći bez rezova, no oni će biti neusporedivo blaži, a načini štednje njima neće biti zadani i ovisit će o pregovorima sa sindikatima. Ako uprave uspiju pronaći uštede na drugim mjestima, nije nužno da se u materijalna prava iz kolektivnih ugovora uopće dira. Iznimka bi mogao biti način obračuna naknade za prijevoz. U Vladi su odlučni da u potpunosti iskorijene učestalu praksu da se radnici prijavljuju kod rodbine ili u vikendicama, što dalje od radnog mjesta, kako bi si plaću podizali kroz prijevoz.

Formalnog zahtjeva za uštede neće biti, Vlada više neće donositi nikakve odluke ili zaključke, no uprave su već obaviještene o tome što moraju napraviti.

Unatoč novom modelu za uštede, pojedini sindikati u državnim i javnim poduzećima i dalje tvrdo ustraju na tome da se u materijalna prava radnika ne dira.

Napisao

Pročitajte još:

Ljudski resursi

Do nepredviđene zvonjave naših telefona najčešće dolazi zbog izvanrednih situacija na poslu, primjerice hitnih upita klijenata koje je potrebno riješiti, 'uskakanja u cipele' kolege...

Ljudski resursi

Ove godine božićnicu očekuje 72% ispitanika, što je nešto manje nego prošle godine, kada je istu očekivalo 74% građana.

Novosti

Svaki poslodavac želi zadovoljnog i motiviranog zaposlenika koji će svojim radom pridonositi boljitku tvrtke i koji će dugi niz godina biti prisutan u organizaciji,...

Ljudski resursi

Kao menadžer ste svjesni da morate imati sretne i motivirane radnike da bi postigli najbolje rezultate.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.