Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Novosti

Održan prosvjedni skup protiv koncesije za autoceste [VIDEO]

Prosvjedna akcija “Odustanite od koncesije”, kojom se traži od Vlade da odustane od davanja autocesta u koncesiju, održana je danas ispred Banskih dvora u organizaciji sindikata i nevladnih udruga.

Prosvjedna akcija "Odustanite od koncesije", kojom se traži od Vlade da odustane od davanja autocesta u koncesiju, održana je danas ispred Banskih dvora u organizaciji sindikata i nevladnih udruga.

Predsjednik Nezavisnog cestarskog sindikata Mijat Stanić izjavio je novinarima da prosvjednici traže od Vlade poništenje odluke o davanju autocesta u koncesiju i odabir drugih modela monetizacije kroz refinanciranje duga povoljnijim kreditima ili prodajom obveznica, sukcesivno kako dospijeva dug.

Također traže raskidanje ugovora sa savjetnicima za monetizaciju i povrat sredstava jer nisu obavili svoj zadatak.

[infopunkt 7563 2]

Vlada je naručila studiju o monetizaciji, a konzultatni to nisu učinili, što je vidljivo iz pisma koje im je uputio ministar prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić. Stanić je ustvrdio da je narodu osjetljivom na koncesiju “podvaljena monetizacija” kako bi se odgovornost prebacila na savjetnike koji su to preporučili kao najbolji i najpovoljniji model.

Autoceste su vlasništvo svih građana Hrvatske i o eventualnoj koncesiji mogu odlučivati samo njezini stvarni vlasnici putem referenduma, tvrdi Stanić.

Provede li se koncesija građani će dobiti još jedan namet, jer će morati otplatiti dugove Hrvatskih autocesta, a svi prihodi od cestarine ići će koncesionaru, kaže Stanić.

Stoga Vladi upućujemo posljednji poziv da odustane od koncesije i izbjegne sve štetne posljedice. Tvrdimo da demokracija nije skupa i da se troškovi referenduma ne mogu ne isplatiti, ali se mogu izbjeći, ako Vlada odustane od koncesije, poručio je.

Upitan kada će krenuti u prikupljanje potpisa Stanić je odgovorio kako je ostalo još dovoljno vremena jer se ugovor neće zaključivati do kraja iduće godine.

[infopunkt 7563 7]

Predsjednik Udruge radničkih sindikata Hrvatske Damir Jakuš poručio je kako se za 51 milijun kuna, koliko stoje konzultanti za monetizaciju, moglo građane pitati što o misle o monetizaciji, pa bi postojala podloga za odlučivanje. Očigledno oni idu dalje s idejom o iznajmljivanju autocesta, a dokument koji su dobili od konzultanata nije ono što su tražili i očekivali, dodao je Jakuš.

[infopunkt 7563 3]

Predsjednik udruge “Pravo na grad” Teodor Celakoski rekao je kako prosvjednom akcijom žele pokazati da je davanje autocesta u koncesiju “slijepa i jednosmjerna ulica”, iz koje se lako ulazi, a teško izlazi.

“U idućih 50 godina bit ćemo taoci odluke motivirane političkim preživljavanjem aktualne Vlade, a idućih 13 Vlada bit će u poziciji talaca u vezi s jednim od najvažnijih resursa”, rekao je Celakoski.

Suočeni smo s postupcima neodgovorne vlasti koja radi kratkoročnih ciljeva želi naštetiti javnom interesu na dugi niz godina, jer će Hrvatska, bez obzira na ulazak u Europsku uniju, postati kolonija koja neće imati ništa svoje.

Iskustva pokazuju da koncesije, osobito u neuređenim tranzicijskim zemljama, imaju vrlo štetne učinke na pitanje sigurnosti, javne koristi i cijena usluga, ustvrdio je Celakoski.

[infopunkt 7563 4]

Sudionici prosvjedne akcije razvili su transparent “Odustanite od koncesije” i otkrili pano na kojem je izmijenjeni prometni znak za autocestu iznad kojeg je crvena linija koja simbolizira zatvoren promet.

Prosvjednu akciju organizirali su Nezavisni cestarski sindikat, Pravo na grad, Zelena akcija, Baza za radničku inicijativu i demokratizaciju, Nezavisni hrvatski sindikati, Savez samostalnih sindikata Hrvatske, Matica hrvatskih sindikata, Hrvatska udruga radničkih sindikata i Udruga radničkih sindikata Hrvatske.

Danas u podne istekao je rok za dostavu zahtjeva za sudjelovanjem u postupku davanja koncesije za upravljanje i održavanje hrvatskih autocesta.


Napisao

Pročitajte još:

Lifestyle

Blog Lifehack tvrdi da su ljudi koji piju kavu uspješniji.

Komentari

Excel je postao neizostavan alat u poslovnim okruženjima diljem svijeta zbog svoje sposobnosti organizacije, analize i prezentacije podataka u raznolikim industrijama.

Komunikacija

Taj početni dojam nije uvijek najtočniji, ali ga je obično teško preokrenuti ili poništiti i često bude temelj za daljnji odnos između dvije osobe.

Ljudski resursi

Beznačajne sitnice, koju većina ignorira i dopušta da tijekom vremena izblijede, zapravo mogu biti jako važne u građenju karijere.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.