Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Novosti

Održan PwC CRS Okrugli stol

U želji da nastavi uspješan dijalog započet na prošlogodišnjem CRS PwC Forumu o poreznoj transparentnosti, PwC Hrvatska i njegovi stručnjaci su na okruglom stolu hrvatsku stručnu javnost i predstavnike banaka upoznali s posljednjim novostima s područja administrativne suradnje, ali i predstavili PwC alat za izvješćivanje te time potvrdili svoju proaktivnu poziciju u promicanju potrebnih znanja za transparentno porezno poslovanje te sprečavanje utaja i izbjegavanja poreza.

Podsjetimo, Direktivom 2014/107/EU državama članicama stvorena je jedinstvena pravna osnova za primjenu novog globalnog standarda, posebice njegovog dijela koji se tiče zajedničkog standarda izvješćivanja (Common Reporting Standard- CRS). Republika Hrvatska pristupila je u listopadu 2014. Mnogostranom sporazumu nadležnih tijela o automatskoj razmjeni informacija o financijskim računima te preuzela obvezu transponiranja Sporazuma i Direktive u pogledu zajedničkog standarda izvješćivanja u nacionalno zakonodavstvo, a rok za implementaciju navedenog bio je 31. prosinca 2015. godine.

Sukladno navedenom, financijske institucije, kao obveznici prijavljivanja informacija o računima imatelja računa – pravnih i fizičkih osoba koji su porezni rezidenti u drugoj državi – moraju primijeniti zahtjeve koje diktira CRS kako bi od 1. siječnja ove godine mogle provoditi pravila izvješćivanja i dubinske analize, dok se očekuje da će do prve razmjene među državama prema CRS-u, za zemlje prvog vala (engl. Early Adopters) i moraju uvesti dubinsku analizu novih računa u svrhu CRS-a, doći do 2017. godine.

Konkretni zahtjevi CRS-a koji trebaju biti ispunjeni od 1. siječnja 2016. godine jesu da će financijske institucije morati provoditi dubinsku analizu postojećih računa i izvještavati Poreznu upravu o „računima o kojima se izvješćuje“, što uključuje financijske račune u vlasništvu poreznih rezidenata u drugim jurisdikcijama koje sudjeluju u primjeni CRS-a.

Danas održan CRS Okrugli stol bio je stoga izvrsna prilika za razmjenu iskustava i stavova vezano uz povećanje porezne transparentnosti odnosno konkretno FACTA-u i implementaciju CRS-a te EUSD (Direktiva EU-a o oporezivanju dohotka od kamata na štednju) / DAC 2 (Direktive 2014/107/EU o izmjeni Direktive 2011/16/EU u pogledu obvezne automatske razmjene informacija u području oporezivanja) između predstavnika bankarskog sektora i predstavnika porezne uprave.

Posebnu pažnju sudionika privukli su novi regulatorni zahtjevi u cilju jačanja porezne transparentnosti, kao što su:

  • Erozija porezne osnovice i premještanje dobiti (BEPS)
  • Prekogranična procedura ustezanja poreza (TRACE),
  • zahtjev iz 4. Direktive EU-a o sprečavanju pranja novca i financiranju terorizma (AMLD IV) o obvezi uspostave registra krajnjih stvarnih vlasnika,
  • utjecaj propisa o transparentnosti na primjenu propisa o zaštiti podataka klijenata

Na okruglom stolu predstavljen je PwC-ov alat za izvješćivanje prema FACTA, UKCDOT i CRS režimu, koji je zapravo rješenje bez posrednika i ispunjava sve potrebne zahtjeve izvješćivanja, uz upravljanje poslovnim procesima te jednostavno i sigurno prikupljanje poslovnih podataka. Ispunjava sve zahtjeve FACTA-e, CRS-a i UK CDOT u više od 100 jurisdikcija, uz svu potrebnu zaštitu IT okruženja sa snažnim enkripcijskim protokolima, dok sam postupak izvješćivanja racionalizira poslovne procese uz redovito održavanje i ažuriranje regulatornih promjena.

Stručnjaci PwC-a, Dženet Garibović iz PwC Hrvatska i Mark Dinko Orlic iz PwC Njemačka ovom su prilikom istaknuli da su tijekom proteklog razdoblja napravljeni dodatni napori s ciljem povećanja porezne transparentnosti, a za što je od izuzetne važnosti, uz CRS i FACTA-u, osigurati i potrebnu zakonsku regulativu. Jer samo njihovom sinergijom ostvarit će se zacrtano, a nakon čega će biti stvoreni potrebni uvjeti za provedbu transparentnosti u području poreza, kakvoj svi od sudionika okruglog stola i teže.

Sudionici su istaknuli važnost što ranijeg donošenja Zakona o izmjenama i dopunama općeg poreznog zakona, kao i pratećih pravilnika, kako bi se u Hrvatskoj stvorila pravna osnova za primjenu FATCA i CRS režima.

I ove je godine okrugli stol organiziran je u suradnji s Hrvatskom udrugom banaka, a stručna je javnost posebno korisnim ocijenila konkretna iskustva i posljednje primjere dobre prakse u financijskim institucijama različitih jurisdikcija.

 

Pročitajte još:

Porezi

Na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu šestu godinu zaredom održana je Ljetna porezna akademija za studente završnih godina diplomskih studija.

Pravo

Iako bi taj zakon trebao zaštititi „zviždače“ koji prijavljuju nepravilnosti, stručnjakinja za usklađenost i poslovnu etiku dr. sc. Silvija Vig smatra da je neizvjesno...

Novosti

Grad Sveti Ivan Zelina je transparentnost dignuo na puno višu razinu od one koja je trenutno zakonski određena i uz uvid u sve gradske...

Porezi

Zbog olakšavanja posljedica katastrofe i niza donacija koje su uslijedile iz Hrvatske, ali i inozemstva, u NN 2/21 objavljen je Pravilnik o dopunama Pravilnika...

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.