Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Novosti

Održan PwC CRS Okrugli stol

U želji da nastavi uspješan dijalog započet na prošlogodišnjem CRS PwC Forumu o poreznoj transparentnosti, PwC Hrvatska i njegovi stručnjaci su na okruglom stolu hrvatsku stručnu javnost i predstavnike banaka upoznali s posljednjim novostima s područja administrativne suradnje, ali i predstavili PwC alat za izvješćivanje te time potvrdili svoju proaktivnu poziciju u promicanju potrebnih znanja za transparentno porezno poslovanje te sprečavanje utaja i izbjegavanja poreza.

Podsjetimo, Direktivom 2014/107/EU državama članicama stvorena je jedinstvena pravna osnova za primjenu novog globalnog standarda, posebice njegovog dijela koji se tiče zajedničkog standarda izvješćivanja (Common Reporting Standard- CRS). Republika Hrvatska pristupila je u listopadu 2014. Mnogostranom sporazumu nadležnih tijela o automatskoj razmjeni informacija o financijskim računima te preuzela obvezu transponiranja Sporazuma i Direktive u pogledu zajedničkog standarda izvješćivanja u nacionalno zakonodavstvo, a rok za implementaciju navedenog bio je 31. prosinca 2015. godine.

Sukladno navedenom, financijske institucije, kao obveznici prijavljivanja informacija o računima imatelja računa – pravnih i fizičkih osoba koji su porezni rezidenti u drugoj državi – moraju primijeniti zahtjeve koje diktira CRS kako bi od 1. siječnja ove godine mogle provoditi pravila izvješćivanja i dubinske analize, dok se očekuje da će do prve razmjene među državama prema CRS-u, za zemlje prvog vala (engl. Early Adopters) i moraju uvesti dubinsku analizu novih računa u svrhu CRS-a, doći do 2017. godine.

Konkretni zahtjevi CRS-a koji trebaju biti ispunjeni od 1. siječnja 2016. godine jesu da će financijske institucije morati provoditi dubinsku analizu postojećih računa i izvještavati Poreznu upravu o „računima o kojima se izvješćuje“, što uključuje financijske račune u vlasništvu poreznih rezidenata u drugim jurisdikcijama koje sudjeluju u primjeni CRS-a.

Danas održan CRS Okrugli stol bio je stoga izvrsna prilika za razmjenu iskustava i stavova vezano uz povećanje porezne transparentnosti odnosno konkretno FACTA-u i implementaciju CRS-a te EUSD (Direktiva EU-a o oporezivanju dohotka od kamata na štednju) / DAC 2 (Direktive 2014/107/EU o izmjeni Direktive 2011/16/EU u pogledu obvezne automatske razmjene informacija u području oporezivanja) između predstavnika bankarskog sektora i predstavnika porezne uprave.

Posebnu pažnju sudionika privukli su novi regulatorni zahtjevi u cilju jačanja porezne transparentnosti, kao što su:

  • Erozija porezne osnovice i premještanje dobiti (BEPS)
  • Prekogranična procedura ustezanja poreza (TRACE),
  • zahtjev iz 4. Direktive EU-a o sprečavanju pranja novca i financiranju terorizma (AMLD IV) o obvezi uspostave registra krajnjih stvarnih vlasnika,
  • utjecaj propisa o transparentnosti na primjenu propisa o zaštiti podataka klijenata

Na okruglom stolu predstavljen je PwC-ov alat za izvješćivanje prema FACTA, UKCDOT i CRS režimu, koji je zapravo rješenje bez posrednika i ispunjava sve potrebne zahtjeve izvješćivanja, uz upravljanje poslovnim procesima te jednostavno i sigurno prikupljanje poslovnih podataka. Ispunjava sve zahtjeve FACTA-e, CRS-a i UK CDOT u više od 100 jurisdikcija, uz svu potrebnu zaštitu IT okruženja sa snažnim enkripcijskim protokolima, dok sam postupak izvješćivanja racionalizira poslovne procese uz redovito održavanje i ažuriranje regulatornih promjena.

Stručnjaci PwC-a, Dženet Garibović iz PwC Hrvatska i Mark Dinko Orlic iz PwC Njemačka ovom su prilikom istaknuli da su tijekom proteklog razdoblja napravljeni dodatni napori s ciljem povećanja porezne transparentnosti, a za što je od izuzetne važnosti, uz CRS i FACTA-u, osigurati i potrebnu zakonsku regulativu. Jer samo njihovom sinergijom ostvarit će se zacrtano, a nakon čega će biti stvoreni potrebni uvjeti za provedbu transparentnosti u području poreza, kakvoj svi od sudionika okruglog stola i teže.

Sudionici su istaknuli važnost što ranijeg donošenja Zakona o izmjenama i dopunama općeg poreznog zakona, kao i pratećih pravilnika, kako bi se u Hrvatskoj stvorila pravna osnova za primjenu FATCA i CRS režima.

I ove je godine okrugli stol organiziran je u suradnji s Hrvatskom udrugom banaka, a stručna je javnost posebno korisnim ocijenila konkretna iskustva i posljednje primjere dobre prakse u financijskim institucijama različitih jurisdikcija.

 


Pročitajte još:

Komentari

Excel je postao neizostavan alat u poslovnim okruženjima diljem svijeta zbog svoje sposobnosti organizacije, analize i prezentacije podataka u raznolikim industrijama.

Komentari

'Recite nam nešto o sebi' je pitanje koje nećete moći izbjeći ni na jednom intervjuu za posao.

Komunikacija

Konflikti su više nego samo nesporazumi, naime kod konflikata pojedinci osjećaju prijetnju sebi, te stoga ne možemo misliti kako će nestati sami od sebe.

Komentari

Viliam Prodan, uspješni poduzetnik, jedan je od naših najboljih rally vozača i višestruki rally prvak Hrvatske.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.