Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Novosti

Održana 2. regionalna RFID konferencija u Zagrebu

RFID

Danas više nema područja ljudske djelatnosti u kojem se ne koristi radio frekvencijska identifikacija, odnosno RFID tehnologija. Iako je svakodnevnica neizbježna bez RFID tehnologije, široj javnosti je područje ove tehnologije još uvijek nedovoljno poznato, a poslovni subjekti nisu još uvijek svjesni prednosti koje RFID tehnologija dugoročno može imati za njihovo poslovanje – zaključak je to 2. po redu regionalne RFID konferencije koja se održala u utorak 19.05.2015. u hotelu Westin u Zagrebu.

Uz gostovanje brojnih eminentnih svjetskih stručnjaka iz RFID područja i uz prezentaciju konkretnih primjera njene primjene, na konferenciji je naglašeno kako se RFID tehnologija može primijeniti u apsolutno svakom području našeg života –  u logistici, trgovini, transportu, bankarstvu, autoindustriji, turizmu, medicini, zaštiti okoliš, itd… U neke od glavnih benefita njene primjene ubrajaju se automatizacija i unapređenje poslovnih procesa, racionalizacija poslovanja, smanjenje troškova, sljedljivost i pregled nad poslovanjem u stvarnom vremenu.

RFID je zapravo čip s memorijom koji beskontaktno komunicira sa čitačem, a u memoriju se mogu kontinuirano brisati i dodavati željeni podaci. Upravo zato, RFID tehnologiju s pravom možemo nazvati tehnologijom budućnosti, a s obzirom da se premalo zna o mogućnostima koje ona pruža, kontinuirana edukacija i načini na koje ona mijenja poslovne modele, bili su nam jedan od glavnih motiva za održavanjem ove konferencije.“, istaknuo je predsjednik organizacijskog odbora Konferencije Veljko Bituh, ujedno i direktor tvrtke Selmet d.o.o., koja se bavi rješenjima u automatskoj identifikaciji i komunikaciji.

Po riječima organizatora konferencije, najveća primjena RFID tehnologije u ovoj godini  u Hrvatskoj se očekuje u području gospodarenja otpadom i u laundry managementu, odnosno u području zbrinjavanja rublja u industrijskim procesima. Iz tog razloga su se i neke od glavnih tema predavanja odnosile upravo na spomenuta aktualna pitanja, kao i na  prezentaciju primjene RFID tehnologije u zdravstvu (sljedljivost krvnih produkata) i u sustavu gradske kartice, te javnog prijevoza.

Mirela Holy, predsjednica stranke ORAH kao jedna od gošći Konferencije, osvrnula se na usporedbu europskih primjera upotrebe RFID tehnologije u Europi i kod nas u području zbrinjavanja otpada.

„Otpad, kao vrijedna sekundarna sirovina, nažalost nema dobru reputaciju, iako je on zapravo prilika za gospodarski razvoj i upravo zato gospodarenje njime u Hrvatskoj predstavlja veliki izazov. Iako zakonska regulativa postoji, njena primjena kod nas nije dobra. Korištenje RFID tehnologije u ovom području je tek u povojima i odnosi se prije svega na popularno „čipiranje kanti za smeće“, istaknula je Holy, te zaključila da se u Europi već posljednjih deset godina putem RFID tehnologije rješava prikupljanje i selektiranje otpada, dok se u Hrvatskoj tek počinjemo upoznavati s ovom tehnologijom, koja zapravo predstavlja jedino ispravno i jednostavno rješenje.

RFID trend – waste management – čipiranje ručnika, plahti, jastučnica, pokrivača,…!

Govoreći o primjeni RFID tehnologije u području zbrinjavanja rublja naglasak je stavljen na tzv. čipiranje ručnika, plahti, jastučnica i pokrivača, kao značajnom obliku uštede i kontrole poslovanja u turizmu. Zaključeno je da primjena RFID tehnologije i u waste managementu postaje trend i u Hrvatskoj, jer osim što ubrzava procese, smanjuje troškove i mogućnosti pogreške u turizmu, naročito u hotelima i ostalim turističkim objektima, te već postoji nekoliko industrijskih praonica rublja u Dalmaciji koje su se uvjerile u prednosti ove tehnologije i primjenuju je u svojem poslovanju.

Na Konferenciji je prikazano i nekoliko konkretnih primjera uvođenja RFID tehnologije u trgovini koja trgovcima omogućava konkretan uvid u stanje  robe u stvarnom vremenu, pomaže kod automatizacije narudžbi, te im osigurava ispravan asortiman izložene robe na policama.

Govoreći pak o RFID tehnologiji u sustavu gradske kartice, prikazan je pozitivan primjera gradske kartice u Rijeci, koja je zaživjela prije nekoliko godina i danas ima više od 80.000 aktivnih korisnika. Koristeći RFID ova kartica ima nekoliko primjena. Koristi se za naplatu javnog gradskog prijevoza, naplatu parkiranja, kontrolu korištenja gradskih bicikli, kao iskaznica u gradskim knjižnicama i sl, a planira se skoro uvođenje upotrebe kartice na sportskim objektima i bazenima te muzejima i kazalištima u vlasništvu Grada Rijeke.

2. RFID konferencija i ove je godine okupila impresivan broj uzvanika i preko više od 200 sudionika, a Zagreb se, uz gradove Orlando i London, našao na listi gradova kojima organizacija ovakvih tehnološki naprednih konferencija, postaje uobičajena praksa.

Pročitajte još:

Edukacija

RFID narukvica je zapravo mini računalo sa RFID čitačem koje ne smeta pri radu i rukovanju s kantama i vrećama jer se nosi kao...

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.