Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Novosti

Održana 2. regionalna RFID konferencija u Zagrebu

RFID

Danas više nema područja ljudske djelatnosti u kojem se ne koristi radio frekvencijska identifikacija, odnosno RFID tehnologija. Iako je svakodnevnica neizbježna bez RFID tehnologije, široj javnosti je područje ove tehnologije još uvijek nedovoljno poznato, a poslovni subjekti nisu još uvijek svjesni prednosti koje RFID tehnologija dugoročno može imati za njihovo poslovanje – zaključak je to 2. po redu regionalne RFID konferencije koja se održala u utorak 19.05.2015. u hotelu Westin u Zagrebu.

Uz gostovanje brojnih eminentnih svjetskih stručnjaka iz RFID područja i uz prezentaciju konkretnih primjera njene primjene, na konferenciji je naglašeno kako se RFID tehnologija može primijeniti u apsolutno svakom području našeg života –  u logistici, trgovini, transportu, bankarstvu, autoindustriji, turizmu, medicini, zaštiti okoliš, itd… U neke od glavnih benefita njene primjene ubrajaju se automatizacija i unapređenje poslovnih procesa, racionalizacija poslovanja, smanjenje troškova, sljedljivost i pregled nad poslovanjem u stvarnom vremenu.

RFID je zapravo čip s memorijom koji beskontaktno komunicira sa čitačem, a u memoriju se mogu kontinuirano brisati i dodavati željeni podaci. Upravo zato, RFID tehnologiju s pravom možemo nazvati tehnologijom budućnosti, a s obzirom da se premalo zna o mogućnostima koje ona pruža, kontinuirana edukacija i načini na koje ona mijenja poslovne modele, bili su nam jedan od glavnih motiva za održavanjem ove konferencije.“, istaknuo je predsjednik organizacijskog odbora Konferencije Veljko Bituh, ujedno i direktor tvrtke Selmet d.o.o., koja se bavi rješenjima u automatskoj identifikaciji i komunikaciji.

Po riječima organizatora konferencije, najveća primjena RFID tehnologije u ovoj godini  u Hrvatskoj se očekuje u području gospodarenja otpadom i u laundry managementu, odnosno u području zbrinjavanja rublja u industrijskim procesima. Iz tog razloga su se i neke od glavnih tema predavanja odnosile upravo na spomenuta aktualna pitanja, kao i na  prezentaciju primjene RFID tehnologije u zdravstvu (sljedljivost krvnih produkata) i u sustavu gradske kartice, te javnog prijevoza.

Mirela Holy, predsjednica stranke ORAH kao jedna od gošći Konferencije, osvrnula se na usporedbu europskih primjera upotrebe RFID tehnologije u Europi i kod nas u području zbrinjavanja otpada.

„Otpad, kao vrijedna sekundarna sirovina, nažalost nema dobru reputaciju, iako je on zapravo prilika za gospodarski razvoj i upravo zato gospodarenje njime u Hrvatskoj predstavlja veliki izazov. Iako zakonska regulativa postoji, njena primjena kod nas nije dobra. Korištenje RFID tehnologije u ovom području je tek u povojima i odnosi se prije svega na popularno „čipiranje kanti za smeće“, istaknula je Holy, te zaključila da se u Europi već posljednjih deset godina putem RFID tehnologije rješava prikupljanje i selektiranje otpada, dok se u Hrvatskoj tek počinjemo upoznavati s ovom tehnologijom, koja zapravo predstavlja jedino ispravno i jednostavno rješenje.

RFID trend – waste management – čipiranje ručnika, plahti, jastučnica, pokrivača,…!

Govoreći o primjeni RFID tehnologije u području zbrinjavanja rublja naglasak je stavljen na tzv. čipiranje ručnika, plahti, jastučnica i pokrivača, kao značajnom obliku uštede i kontrole poslovanja u turizmu. Zaključeno je da primjena RFID tehnologije i u waste managementu postaje trend i u Hrvatskoj, jer osim što ubrzava procese, smanjuje troškove i mogućnosti pogreške u turizmu, naročito u hotelima i ostalim turističkim objektima, te već postoji nekoliko industrijskih praonica rublja u Dalmaciji koje su se uvjerile u prednosti ove tehnologije i primjenuju je u svojem poslovanju.

Na Konferenciji je prikazano i nekoliko konkretnih primjera uvođenja RFID tehnologije u trgovini koja trgovcima omogućava konkretan uvid u stanje  robe u stvarnom vremenu, pomaže kod automatizacije narudžbi, te im osigurava ispravan asortiman izložene robe na policama.

Govoreći pak o RFID tehnologiji u sustavu gradske kartice, prikazan je pozitivan primjera gradske kartice u Rijeci, koja je zaživjela prije nekoliko godina i danas ima više od 80.000 aktivnih korisnika. Koristeći RFID ova kartica ima nekoliko primjena. Koristi se za naplatu javnog gradskog prijevoza, naplatu parkiranja, kontrolu korištenja gradskih bicikli, kao iskaznica u gradskim knjižnicama i sl, a planira se skoro uvođenje upotrebe kartice na sportskim objektima i bazenima te muzejima i kazalištima u vlasništvu Grada Rijeke.

2. RFID konferencija i ove je godine okupila impresivan broj uzvanika i preko više od 200 sudionika, a Zagreb se, uz gradove Orlando i London, našao na listi gradova kojima organizacija ovakvih tehnološki naprednih konferencija, postaje uobičajena praksa.


Pročitajte još:

Lifestyle

Postoje određene navike i osobine koje svi vrhunski vođe imaju, od kojih je Inc.com izabrao 12 najbitnijih.

Ljudski resursi

Uvijek imajte na umu da vam je cilj postići dogovor. Svakako ne pristajte na prvu ponudu, no pazite a vaše ne u konačnici ne...

Lifestyle

Ako želite napredovati u životu, morate se riješiti određenih stvari i trebate zamijeniti trenutne životne poglede novima.

Lifestyle

Svijetu ne treba još jedan loš vođa koji negativno utječe na zaposlenike, njihovo zdravlje, klijente i tvrtku.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.