Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

DOP

Održivost u fokusu industrije osiguranja u vremenima sve ozbiljnijih posljedica klimatskih promjena

Svake godine svjedočimo sve većim i sve ozbiljnijim posljedicama negativnog utjecaja klimatskih promjena koje uzrokuju značajne materijalne gubitke.

Klimatske promjene danas predstavljaju jedan od najvećih globalnih izazova s kojima se čovječanstvo suočava. Svake godine svjedočimo sve većim i sve ozbiljnijim posljedicama negativnog utjecaja klimatskih promjena koje uzrokuju značajne materijalne gubitke. Povećanje temperature, ekstremni vremenski uvjeti i porast razine mora samo su neke od posljedica koje jasno pokazuju kako se klima mijenja brže nego ikad prije. Prema procjenama, u posljednja četiri desetljeća prirodne katastrofe uzrokovale su više od 150 milijardi eura materijalnih gubitaka na području Europe. Ove promjene ne samo da utječu na prirodu, već imaju i značajan utjecaj na poslovanje brojnih industrija među kojima je i industrija osiguranja koja nastoji povećati svijest o ovoj problematici pridržavajući se najviših standarda u pogledu zaštite okoliša, društvene odgovornosti i upravljanja.

Društva za osiguranje svjesna su širokog spektra utjecaja svojega poslovanja na zajednicu te su stoga još snažnije fokusirana na koncept održivog poslovanja.  Naime, osiguratelji su već razvili niz pristupa održivosti kroz svoje poslovne strategije te prilikom donošenja odluka o ulaganju uzimaju u obzir okolišne, društvene i upravljačke ESG (Enviromental, Social and Governance) čimbenike za ostvarivanje ciljeva održivog razvoja upravo kako bi pridonijela očuvanju planeta za buduće generacije. Osim toga, kao najveći europski institucionalni investitor, upravo su osiguratelji ti koji mogu dati veliki doprinos,ali i pomoći u financiranju prijelaza na ugljično neutralna, resursno učinkovitija i održivija gospodarstva.

U bliskoj budućnosti očekuje se kako će rizici i troškovi povezani s klimatskim promjenama rasti, stoga hrvatski osiguratelji u potpunosti podržavaju napore Europske unije u području održivosti i zaštite klime te su svjesni svojega potencijala i uloge u procesu zelene tranzicije. Svakako valja podsjetiti i na to kako je značajan udio ekonomskih gubitaka od prirodnih katastrofa u Europi neosiguran te su stoga odgovarajuća prevencija i korištenje osiguranja kako bi se osiguralo učinkovito osigurateljno pokriće u holističkom pristupu upravljanju rizicima, neizostavni elementi za održavanje stabilnosti i sigurnosti u društvu.

Bez odgovarajuće prevencije i osiguranja, prirodne katastrofe mogu uzrokovati ogromne ekonomske gubitke koji mogu dugoročno negativno utjecati na gospodarski rast i razvoj države. Stoga je nužno da države, organizacije i pojedinci vode računa o upravljanju rizicima, što ne uključuje samo reaktivne mjere nakon katastrofe, već i proaktivne mjere prevencije, kao i korištenje usluga i proizvoda osiguranja kako bi se minimizirali gubitci u slučaju nepredviđenih događaja koje će sa sobom neminovno donijeti klimatske promjene.


Pročitajte još:

Ekonomija

Bilo da želite uvesti neke promjene u svoju firmu ili tek razmišljate o njenu osnivanju, kao prvo morate imati konkretnu viziju.

Osobne financije

Bilo da si zarađenim novcem želite priuštiti dugo priželjkivani automobil ili ga pak planirate uložiti u kupovinu nekretnine ili dionica, važno je steći naviku...

Financije

Postoji dobar način zaštite imovine u doba recesije pomoću kojeg se svatko može pripremiti na vrijeme te od recesije možda i zaraditi, tvrdi Josip...

Lifestyle

Koncentracija je, najjednostavnije rečeno, sposobnost osobe da usredotoči misli u jednom smjeru na duže vrijeme, bez da je ometaju ostali signali iz okoline. Nemogućnost...

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.