Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Novosti

Okončanje privatizacije HPB-a i CO-a na jesen

Vlada će već ovaj mjesec odlučiti o broju dionica koje će se prodavati i o načinu njihove prodaje

Vlada će već ovaj mjesec odlučiti o broju dionica koje će se prodavati i o načinu njihove prodaje

Do kraja ovog mjeseca Vlada bi trebala donijeti odluku o modelu privatizacije Hrvatske poštanske banke (HPB) i Croatia osiguranja (CO), a sama prodaja trebala bi biti dovršena na jesen, najavio je danas ministar financija Slavko Linić na ProInvestu.

Na panel diskusiji “Restrukturiranje” Linić je kazao da konzultanti odabrani da pomognu u privatizaciji HPB-a i Croatia osiguranja s upravama tih dviju tvrtki trenutno pripremaju prospekt.

Kada ga dovrše, Vlada će, vjerovatno već ovaj mjesec, odlučiti o broju dionica koje će se prodavati i o načinu njihove prodaje, a na jesen se očekuje završetak cijelog procesa i prihod od tih privatizacija, kazao je.

Na jesen bi svoje usluge, prema riječima ministra pomorstva, prometa i infrastrukture Siniše Hajdaša Dončića, trebao početi pružati i državni infrastrukturni pružatelj veleprodajnih telekom usluga kako je ministar nazvao tvrtku Odašiljači i veze (OIV).

Ta je tvrtka, naime, nedavno odabrana da objedini neiskorišteni optički kapacitet državnih poduzeća (HEP, HŽ, HAC, ARZ, Plinacro idr.).

U tijeku je potpisivanje ugovora OIV-a s tim tvrtkama, rekao je Hajdaš Dončić istaknuvši da se ne radi o novom telekom operateru već tvrtki kojoj je cilj pomoći krajnjim korisnicima među kojima i alternativnim operaterima da dobiju nižu cijenu.

Na upit poduzetnika kako Vlada može osigurati da će se planirane dugoročne investicije, primjerice u željeznicu i realizirati, Hajdaš Dončić je kazao kako to neće ovisiti ni o ovoj niti o budućim vladama.

Kontinuitet ulaganja u željezničku infrastrukturu bit će zacementiran u drugoj polovici ove godine kada će primjerice Vb i X koridor postati koridori EU, što znači da ni jedna buduća Vlada neće moći zaustaviti ta ulaganja.

Na panelu o investicijama okupljene je zanimalo kako država namjerava potaknuti izgradnju hotela na Jadranu, a ministar turizma Darko Lorencin odgovorio je da su u strategiji razvoja turizma određene lokacije za turističku izgradnju te da će se tome podrediti prostorna dokumentacija.

Lorencin kaže da je 80 posto prostora namijenjenog turističkoj izgradnji neiskorišteno u čemu vidi velik potencijal.

Poduzetnike je zanimalo i što Vlada misli učiniti kako bi olakšala dostupnost kapitalu, a zamjenik ministra financija Boris Lalovac odgovara da je problem u tome što je 70 posto bankarskog sustava u Hrvatskoj s domicilom banaka u Austriji koje zbog pretjerane izloženosti bankarskog sustava jugoistočnoj Europi povlače kapital iz te regije.

To se ne može promijeniti zakonima i regulativom na koju utječe država, ali tu su Svjetska banka, EIB, HBOR i slične institucije koje mogu zamijeniti poslovno bankarstvo, rekao je Lalovac.

Poduzetnici su se žalili na sporo izdavanje dozvola i drugih dokumenata potrebnih za ulaganja, zastoj u prodaji poslovnih prostora u vlasništvu države i lokalne samouprave, a potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i fondova EU Branko Grčić uvjeren je da će ti problemi biti riješeni potpunom informatizacijom državne uprave.

U anketi provedenoj u suradnji s agencijom Ipsos puls, koju su danas predstavili, poduzetnici su tijekom pet izdanja Proinvesta u pet hrvatskih gradova kao najveće prepreke za poslovanje istaknuli financiranje i likvidnost.

Slijede poteškoće s javnom administracijom, radno zakonodavstvo i infrastruktura.

Blizu 60 posto poduzetnika, koji su sudjelovali na Proinvestu, ocjenjuje da sadašnja Vlada iskazuje veću spremnost za rješavanje prepreka poslovanja od bivše Vlade.

Većina anketiranih poduzetnika smatra mjere Vlade dobrim i korisnim.


Napisao

Pročitajte još:

Lifestyle

Postoje određene navike i osobine koje svi vrhunski vođe imaju, od kojih je Inc.com izabrao 12 najbitnijih.

Ljudski resursi

Uvijek imajte na umu da vam je cilj postići dogovor. Svakako ne pristajte na prvu ponudu, no pazite a vaše ne u konačnici ne...

Lifestyle

Ako želite napredovati u životu, morate se riješiti određenih stvari i trebate zamijeniti trenutne životne poglede novima.

Lifestyle

Svijetu ne treba još jedan loš vođa koji negativno utječe na zaposlenike, njihovo zdravlje, klijente i tvrtku.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.