Općinski sud: Ljubljanska banka mora vratiti novac i to s kamatama!

Općinski sud: Ljubljanska banka mora vratiti novac i to s kamatama!

Uspjela je prva tužba protiv Ljubljanske banke (LB) i Nove Ljubljanske banke (NLB) zbog stare devizne štednje – Općinski sud u Zagrebu u srpnju je odlučio da slovenske banke Hrvatskoj moraju vratiti glavnicu od 51.074, 94 portugalskih eskudosa, danas vrijednih 254,76 eura, plus zatezne kamate, te 15.781 kunu sudskih troškova. Iznos je malen, a presuda nepravomoćna, no mogla bi otvoriti novu stranicu u hrvatskoj pravnoj praksi, nakon što su sudovi godinama hrvatske tužbe protiv LB i NLB odbijali uopće prihvatiti u proceduru, a kamoli raspravljati o meritumu stvari, javlja Jutarnji list.

Tužbe protiv slovenskih banaka godinama su padale na temelju tehnikalije. Riječ je o tužbama za tzv. prenesenu štednju, onu koju su hrvatski štediše prenijeli na hrvatske banke te im je ona isplaćena iz hrvatskog proračuna.

Ljubljanska banka i Nova Ljubljanska banka tvrdile su i da bi dugove trebala vratiti Narodna banka Jugoslavije – odnosno, u sklopu sukcesije. Sutkinja Općinskog suda u Zagrebu Iva Žutelija Krešić je zaključila da Nova Ljubljanska banka dug mora vratiti “solidarno” sa starom Ljubljanskom bankom.

“Imovinu nekog pravnog subjekta ne može se odvajati na način da se dijele imovinska prava, ali ne i obveze, jer bi takva situacija dovela do opće pravne nesigurnosti. Prijenos prava bez prijenosa obveza protivan je osnovnim pravnim načelima, načelima obveznog prava i moralu, ali i javnom poretku Republike Hrvatske”, stoji u presudi.

Stoga je i Nova Ljubljanska banka sada “solidarno odgovorna za isplatu dospjelog, a utuženog potraživanja tužitelja”, odnosno, Privredna banka ima pravo izabrati od koje će se od dvije banke naplatiti.

Slovenska vlast i dalje traži da Hrvatska povuče punomoći za tužbe protiv Ljubljanske banke. Tek onda će ratificirati ugovor Hrvatske i EU. Hrvatska će, pak, povući punomoći tek kad se pronađe rješenje za Ljubljansku.

 

Podijeli

Odgovori

Top