Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Novosti

Oporavak dionica Applea potaknuo rast burzovnih indeksa na Wall Streetu

Ulagači su suzdržani jer će u petak biti objavljeno važno izvješće o zaposlenosti u SAD-u. Analitičari očekuju oštro usporavanje rasta zaposlenosti, uglavnom zbog utjecaja oluje Sandy. Oprezno trgovanje posljedica je i približavanja krajnjeg roka za izbjegavanje ‘fiskalne litice’.

Ulagači su suzdržani jer će u petak biti objavljeno važno izvješće o zaposlenosti u SAD-u. Analitičari očekuju oštro usporavanje rasta zaposlenosti, uglavnom zbog utjecaja oluje Sandy. Oprezno trgovanje posljedica je i približavanja krajnjeg roka za izbjegavanje 'fiskalne litice'.

Na Wall Streetu su u četvrtak burzovni indeksi blago porasli, nakon vrlo opreznog trgovanja jer ulagači nisu voljni znatnije mijenjati pozicije uoči izvješća o zaposlenosti, ali i zbog rizika od ‘fiskalne litice’.

Dow Jones indeks ojačao je 39 bodova, ili 0,30 posto, na 13.074 boda, dok je S&P 500 porastao 0,33 posto, na 1.413 bodova, a Nasdaq indeks 0,52 posto, na 2.989 bodova.

Rast indeksa ponajviše se zahvaljuje oporavku dionice Applea. Nakon što je dan prije potonula za više od 6 posto, jučer je cijena tog tehnološkog diva porasla 1,6 posto. To je pozitivno utjecalo na Nasdaq indeks, u kojemu dionica Applea ima veću težinu, ali i S&P 500, u kojemu ima nešto manju.

No, trgovalo se oprezno, na što ukazuje mršav obujam. Na Wall Streetu, Nasdaqu i NYSE MKT-u jučer je vlasnika zamijenilo samo oko 5,6 milijardi dionica, dok prosječan dnevni obujam u ovoj godini iznosi 6,5 milijardi.

Ulagači su suzdržani jer će u petak biti objavljeno važno izvješće o zaposlenosti u SAD-u. Analitičari očekuju oštro usporavanje rasta zaposlenosti, uglavnom zbog utjecaja oluje Sandy, zbog koje se nekoliko dana u studenome na sjeveroistoku SAD-a nije radilo.

Oprezno trgovanje posljedica je i približavanja krajnjeg roka za izbjegavanje ‘fiskalne litice’. Ako demokrati i republikanci u iduća tri tjedna ne pronađu bolja rješenja za smanjenje proračunskog deficita, početkom iduće godine slijedi povećanje poreza, što bi moglo naštetiti potrošnji i uvesti američko gospodarstvo u recesiju.

Pomaka u pregovorima nema. Demokrati poručuju da svako rješenje mora uključivati povećanje poreza bogatijim Amerikancima, dok vodstvo republikanaca kažu da o tome ne žele ni pregovarati. No, neki republikanski zastupnici u Kongresu kažu da je to neizbježno kako se izbjegla ‘fiskalna litica’.

Ako se ne postigne dogovor, početkom iduće godine uslijedit će i povećanje poreza na dividende i kapitalne dobitke.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,16 posto, na 5.901 bod, dok je frankfurtski DAX porastao 1,07 posto, 7.534 boda, a pariški CAC 0,31 posto, na 3.601 bod.


Napisao

Pročitajte još:

Lifestyle

Blog Lifehack tvrdi da su ljudi koji piju kavu uspješniji.

Komentari

Excel je postao neizostavan alat u poslovnim okruženjima diljem svijeta zbog svoje sposobnosti organizacije, analize i prezentacije podataka u raznolikim industrijama.

Komunikacija

Taj početni dojam nije uvijek najtočniji, ali ga je obično teško preokrenuti ili poništiti i često bude temelj za daljnji odnos između dvije osobe.

Ljudski resursi

Beznačajne sitnice, koju većina ignorira i dopušta da tijekom vremena izblijede, zapravo mogu biti jako važne u građenju karijere.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.