Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Novosti

Osnovana tvrtka za turističku zabavu i oslobađanje od stresa

Financiranje temeljnog kapitala studentskih tvrtki u potpunosti je o trošku fakulteta što znači da su se profesori odrekli dijela honorara koje ostvaruju provedbom projekata, pojasnio je dekan Heri Bezić.

Financiranje temeljnog kapitala studentskih tvrtki u potpunosti je o trošku fakulteta što znači da su se profesori odrekli dijela honorara koje ostvaruju provedbom projekata, pojasnio je dekan Heri Bezić.

Ekonomski fakultet Sveučilišta u Rijeci pokrenuo je jedinstven projekt samozapošljavanja studenata kroz osnivanje vlastitog poduzeća, a pojašnjavajući kako je financiranje temeljnog kapitala studentskih tvrtki u potpunosti o trošku fakulteta, dekan prof. dr. Heri Bezić na jučerašnjoj je konferenciji za novinare naglasio da se ne radi samo o jedinstvenoj hrvatskoj, već i europskoj praksi, piše Novi list.

“Nedavno smo imali sastanak s predsjednikom udruženja novinara EU koji je ostao iznenađen našom idejom da izvor financiranja za osnivanje studentskih poduzeća budu vlastita sredstva fakulteta. To znači da su se naši profesori odrekli dijela honorara koje ostvaruju provedbom projekata i kroz suradnju s gospodarstvom”, pojasnio je dekan.

Dodajući kako kroz projekt Ekonomski fakultet i studenti postaju partneri u poduzetničkom pothvatu, dekan je pojasnio da fakultet u svakoj studentskoj tvrtki ima vlasnički udio od 19 posto, a dobit od udjela koristit će se za sufinanciranje novih ideja. Trenutni fond vlastitih sredstava za pokretanje studentskih tvrtki iznosi 200 tisuća kuna, a studenti su do sada pokrenuli tri projekta, od kojih je jedan u potpunosti završen i rezultirao je osnivanjem tvrtke Funcore d.o.o. koja je registrirana kao trgovačko društvo koje pruža usluge oslobađanja od stresa u vidu uništavanja starih i nepotrebnih stvari u točno definiranom prostoru. Vlasnici tvrtke su studenti treće godine Julijan Marin, Luka Dopuđ i Hrvoje Habunek, a kako je pojasnio Dopuđ tijekom ljetnih mjeseci tvrtka će biti fokusirana na turističku zabavu, dok će se zimi nuditi mogućnost smanjivanja stresa uništavanjem stvari. U tom kontekstu studenti su sklopili suradnju s porečkim hotelom Tamaris gdje će ovog ljeta turistima nuditi zabavne aktivnosti u skliskom ringu, poput nogometa i boksa.

Samo osnivanje poduzeća koje će nuditi dosad nepoznat način zabave, prema riječima Marina, nije bio lagan zadatak, jer su studenti nailazili na niz zapreka, a najčešće se radilo o raznim pravnim problemima.

“U samom startu naišli smo na probem prouzročen time što smo redovni studenti. Poduzeće treba direktora, a mi to ne možemo biti jer ćemo izgubiti status redovnog studenta, no uspjeli smo sve riješiti”, kazao je Marin.

Dodajući kako je pred realizacijom još jedna studentska tvrtka koja će se baviti digitalizacijom materijala za e-učenje, dekan je kazao kako je treća tvrtka u fazi izrade poslovnog plana, a osnivanje svih studentskih poduzeća realizira se u sklopu Ureda za karijere Ekonomskog fakulteta. Projekt je dobio i potporu Hrvatske banke za obnovu i razvitak, a uz financijsku podršku Ekonomski će fakultet studentima i njihovim tvrtkama pružati i savjetodavne usluge te će osiguravati poslovni prostor. Djelatnosti studentskih tvrtki nisu ograničene, a osnovni i jedini uvjet za osnivanje tvrtke je kvalitetna i dobro obrazložena ideja u razrađenom poslovnom planu.


Napisao

Pročitajte još:

Ljudski resursi

U prilogu donosimo 7 koraka pomoću kojih ćete djelovati uvjerljivo, te se prezentirati i pokazati kako ste osoba koja posjeduje integritet.

Komentari

S eksplozijom e-trgovine raste i broj skladišta diljem svijeta. Naime, s procijenjenih 151.000 skladišta u 2020. očekuje se rast na 180.000 skladišta do 2025....

Komentari

'Recite nam nešto o sebi' je pitanje koje nećete moći izbjeći ni na jednom intervjuu za posao.

Komunikacija

Konflikti su više nego samo nesporazumi, naime kod konflikata pojedinci osjećaju prijetnju sebi, te stoga ne možemo misliti kako će nestati sami od sebe.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.