Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Osobne financije

Osobni financijski ciljevi – kako ih pravilno postaviti

Bilo da si zarađenim novcem želite priuštiti dugo priželjkivani automobil ili ga pak planirate uložiti u kupovinu nekretnine ili dionica, važno je steći naviku dobrog upravljanja osobnim financijama.

Bilo da si zarađenim novcem želite priuštiti dugo priželjkivani automobil ili ga pak planirate uložiti u kupovinu nekretnine ili dionica, važno je steći naviku dobrog upravljanja osobnim financijama. U tome vam može pomoći kvalitetno postavljanje osobnih financijskih ciljeva. Na taj ćete način lakše ostvariti planirano jer ćete u svakom trenutku imati predodžbu za što štedite zarađeni novac te kvalitetno preraspodijeliti ostatak novca na tekuće troškove ili druge potrebe, piše Boomerang.hr.

Svrstajte svoje ciljeve u vremenske kategorije

Stavljanjem ciljeva u određene kategorije lakše ćete se snalaziti u okvirima svojih financijskih mogućnosti. Tako sve što planirate u budućnosti realizirati podijelite na kratkoročne (do 3 mjeseca), srednjoročne (od 3 mjeseca do 5 godina) i dugoročne ciljeve (više od 5 godina), ovisno o vašim prihodima i mjesečnim troškovima.

  • Primjer kratkoročnog cilja:

„Idući mjesec kupit ću novu sportsku odjeću u vrijednosti 500 kn, koja mi treba za trening.“  

Kod kratkoročnog cilja ne treba vam puno vremena, kao ni novca da ga ostvarite jer ne odskače previše izvan okvira vaših trenutnih financijskih mogućnosti.

  • Primjer srednjoročnog cilja: 

„Za dvije godine kupit ću novi automobil u vrijednosti 50 000 kn.“

Kod srednjoročnog cilja potrebno vam je malo više mjeseci kako biste uštedili određeni iznos novca potrebnog za ostvarivanje cilja.

  • Primjer dugoročnog cilja:

Za sedam godina s obitelji kupujem kuću.“

Dugoročne ciljeve postavljate za veće investicije, poput kupovine novog doma za vas i vašu obitelj.

Odredite prioritete

Živimo u nemirnim vremenima koja su često podložna financijskim krizama. Bez obzira na vanjske čimbenike, u životu se možete susresti s neočekivanim troškovima. U tom trenutku važno je odvagati prioritete. To znači da privremeno, sve dok vam vaša financijska situacija ponovno to ne dozvoli, nećete izdvajati novac za štednju za najmanje prioritetan cilj. Na primjer: „Ovaj mjesec neću staviti na štednju 700 kn za putovanje u New York jer moram kupiti novi akumulator za automobil.“

Budite dosljedni

Pri realizaciji postavljenih ciljeva važno je biti uporan i dosljedan. Naravno, kao što je spomenuto, u životu ćete vrlo vjerojatno naići na neočekivane troškove zbog kojih ćete privremeno morati zaustaviti svoje ciljeve. Jasnom vizualizacijom ciljeva, pa čak i ako ih imate negdje zapisano, bit ćete više motivirani u svojem naumu te ćete u svakom trenutku imati podsjetnik za što sve štedite svoj teško zarađeni novac i tako smanjiti mogućnost trošenja novca na druge nepotrebne stvari.


Pročitajte još:

Ekonomija

Bilo da želite uvesti neke promjene u svoju firmu ili tek razmišljate o njenu osnivanju, kao prvo morate imati konkretnu viziju.

Financije

Postoji dobar način zaštite imovine u doba recesije pomoću kojeg se svatko može pripremiti na vrijeme te od recesije možda i zaraditi, tvrdi Josip...

Komunikacija

Jeste li nekada imali osjećaj da ste donijeli neku odluku ili postupili protiv svoje volje pod utjecajem ponašanja ili riječi nekog drugoga, a samo...

Lifestyle

Što su o inspiraciji rekli pisci, pjesnici, skadatelji...

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.