Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Novosti

Oštar pad cijena dionica na europskim burzama

Američki burzovni indeksi ostali su na tjednoj razini gotovo nepromijenjeni zahvaljujući boljim nego što se očekivalo kvartalnim poslovnim rezultatima kompanija

Američki burzovni indeksi ostali su na tjednoj razini gotovo nepromijenjeni zahvaljujući boljim nego što se očekivalo kvartalnim poslovnim rezultatima kompanija

Na američkim su burzama indeksi prošloga tjedna ostali gotovo nepromijenjeni, dok su na europskim tržištima cijene dionica pale jer ulagače ponovno zabrinjava situacija u eurozoni, posebice u Španjolskoj i Italiji.

Na Wall Streetu je Dow Jones prošloga tjedna oslabio 0,1 posto, na 13.992 boda, dok je S&P 500 ojačao 0,3 posto, na 1.517 bodova, najvišu razinu od prosinca 2007. Nasdaq indeks porastao je, pak, 0,4 posto, na 3.193 boda, najvišu razinu u 12 godina.

Za razliku od drugih najvećih svjetskih burzi, gdje su cijene dionica pale, američki burzovni indeksi ostali su na tjednoj razini gotovo nepromijenjeni zahvaljujući boljim nego što se očekivalo kvartalnim poslovnim rezultatima kompanija.

Prema podacima Thomson Reutersa, dosad je poslovna izvješća objavilo više od 320 kompanija iz sastava S&P 500 indeksa, pri čemu ih je oko 68 posto po zaradama nadmašilo očekivanja analitičara, što je bolji prosjek nego u protekla četiri tromjesečja.

Pritom se procjenjuje da su zarade kompanija iz S&P 500 indeksa porasle za otprilike 5 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine, što je više od očekivanog rasta za 1,9 posto na početku sezone objave izvješća.

Od početka godine S&P 500 indeks porastao je oko 6 posto, dok se Dow Jones nedavno probio iznad 14.000 bodova, što su najviše razine tih indeksa još od kraja 2007. godine. No, bez snažnog pokretača, teško je za očekivati daljnji rast cijena dionica, kažu analitičari.

„S obzirom na snažan, gotovo neprestan rast tržišta još od studenoga, kratkoročno se može očekivati blaga korekcija cijena. Tim više što je sezona objave kvartalnih rezultata kompanija, koja je posljednjih tjedana podržavala tržište, pri kraju“, kaže Dan Suzuki, strateg u Bank of America-Merrill Lynch.

Na europskim su burzama, pak, cijene dionica prošloga tjedna oštro pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 1,3 posto, na 6.263 boda, dok je frankfurtski DAX skliznuo 2,3 posto, na 7.652 boda, a pariški CAC 3,3 posto, na 3.649 bodova.

Posljedica je to obnovljenih strahovanja od produbljivanja dužničke krize u Italiji i Španjolskoj zbog politike nesigurnosti.

Španjolski mediji pišu da je najmanje desetak dužnosnika stranke premijera Mariana Rajoya, uključujući i njega, dobivalo novac iz tajnog fonda kojim je upravljao blagajnik stranke, zbog čega oporba traži ostavku Rajoya.

U Italiji, pak, ankete pokazuju da bivši premijer Silvio Berlusconi smanjuje zaostatke za konkurentima uoči predstojećih parlamentarnih izbora.

Ulagače je zabrinuo i predsjednik Europske središnje banke Mario Draghi koji je upozorio da negativni rizici po gospodarstvo eurozone, koje je lani ponovno utonulo u recesiju, nadmašuju one pozitivne.

“Slabost gospodarstva eurozone prevladavat će u prvoj polovini 2013. U drugom dijelu godine očekuje se postupni oporavak gospodarstva, poduprt našom popustljivom monetarnom politikom, poboljšanim povjerenjem na financijskim tržištima, kao i jačanjem globalne potražnje”, kazao je Draghi, nakon sjednice čelnika ECB-a, na kojoj je odlučeno da ključna kamata ostaje nepromijenjena na rekordno niskih 0,75 posto.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks prošloga tjedna oslabio 0,3 posto, na 11.153 boda, što je posljedica dobitonosnih prodaja, nakon što je polovicom tjedna dosegnuo najvišu razinu u četiri godine. To je prvi pad tog indeksa nakon 12 tjedana neprestanog uspona.


Napisao

Pročitajte još:

Lifestyle

Blog Lifehack tvrdi da su ljudi koji piju kavu uspješniji.

Komentari

Excel je postao neizostavan alat u poslovnim okruženjima diljem svijeta zbog svoje sposobnosti organizacije, analize i prezentacije podataka u raznolikim industrijama.

Komunikacija

Taj početni dojam nije uvijek najtočniji, ali ga je obično teško preokrenuti ili poništiti i često bude temelj za daljnji odnos između dvije osobe.

Ljudski resursi

Beznačajne sitnice, koju većina ignorira i dopušta da tijekom vremena izblijede, zapravo mogu biti jako važne u građenju karijere.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.