Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Novosti

Ostojić: Smjenski rad nije greška [VIDEO]

U Ministarstvu zdravlja održani su pregovori sa sindikatima o definiranju smjenskog rada i plaćanja dežurstava u bolnicama.

U Ministarstvu zdravlja održani su pregovori sa sindikatima o definiranju smjenskog rada i plaćanja dežurstava u bolnicama.

Na sastanku su bila i dva sindikata: Sindikat medicinskih sestara i Samostalni sindikat zdravstva i socijalne skrbi.

Spomenka Avberšek, predsjednica Sindikata zdravstva kaže: “Dva sindikata zasigurno će u roku od 15 dana dati suglasnost da će pristupiti pregovorima. Nitko se ne mora bojati da ćemo napraviti nešto mimo zakona”.

Nije mi jasno zašto se Hrvatski liječnički sindikat nije odazvao pregovorima, rekla je prije pregovora Ankica Prašnjak, čelnica Sindikata medicinskih sestara i tehničara. Danas očekujem pomake u pregovorima u odnosu na pacijente, liste čekanja i na liječnike u ustanovama u kojima ih je nedovoljno za rad u smjenama, nego moraju dežurati, dodala je.

[infopunkt 7927 2]

Sindikati su pregovarali o povratku 24-satnih dežurstava na bolničkim odjelima, na kojima se smjenski rad, zbog manjka liječnika, pokazao neodrživim. Dežurstva su, naime, bila dokinuta novim KU-om koji je potpisan početkom prosinca prošle godine.

Procjenjuje se da će povratak dežurstava povećati troškove u zdravstvu za pola milijarde kuna na godinu. Istodobno stručne liječničke udruge ističu da za smjenski rad nedostaje liječnika pa su i liste čekanja duže, a medicinski fakulteti upozoravaju kako će biti nemoguće organizirati sljedeću sveučilišnu godinu.

Inače, poziv na pregovore o izmjenama Kolektivnog ugovora dobila su sva tri sindikata u zdravstvu. Iz Hrvatskoga liječničkog sindikata, koji nije htio potpisati kolektivni ugovor, poručili su da se neće odazvati jer će se pregovarati o “protuzakonitim rješenjima.”

24-satna dežurstva u bolnicama i načini plaćanja vraćaju se na staro, to jest bit će kao prije primjene kolektivnog ugovora koji je trenutačno na snazi, istaknuo je nakon sastanka sa sindikatima ministar zdravlja Rajko Ostojić.

[infopunkt 7926 7]

Zahtjev je to i četiriju najznačajnijih zdravstvenih udruga: Liječničkog zbora, Komore, Akademije medicinskih znanosti i četiriju medicinskih fakulteta.

Očekujem da će to u roku od 15 dana biti riješeno jer dobra volja postoji. Sve se to ne odnosi samo na liječnike, već na svu osoblje koje dežura. Drugačijem načinom rada smo pokušali riješiti problem – u nekim bolnicama smo uspjeli, u drugim nismo, sada ćemo riješiti dežurstva, naglasio je ministar.

[infopunkt 7926 3]

[infopunkt 7926 5]


Napisao

Pročitajte još:

Ekonomija

Ma kako sposobni bili jednostavno trebate djelatnike, ali i oni trebaju vas. S pravim timom možete stvoriti mrežu poslovnih veza s kojim ćete lude...

Komunikacija

Jeste li nekada imali osjećaj da ste donijeli neku odluku ili postupili protiv svoje volje pod utjecajem ponašanja ili riječi nekog drugoga, a samo...

Ljudski resursi

Možda se čini očiglednim, ali većina ljudi koji brzo (i često) budu unaprijeđeni dobri su u onome što rade.

Lifestyle

Je li moguće ostati pozitivan kada se svakodnevno suočavate s negativnim iskustvom?

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.