Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Novosti

Otkazi pljušte u Business Media Grupi, a Državni inspektorat ne zna ništa

Državni inspektorat opovrgnuo je Hrvatsko novinarsko društvo i Sindikat novinara Hrvatske koji su u ime otpuštenih novinara i zaposlenika Business.hr-a i Aktuala prozvali Državni inspektorat da nije proveo inspekcijski nadzor i nije poduzeo mjere kojima bi se sankcionirao poslodavac Business Media Grupa

Državni inspektorat opovrgnuo je Hrvatsko novinarsko društvo i Sindikat novinara Hrvatske koji su u ime otpuštenih novinara i zaposlenika Business.hr-a i Aktuala prozvali Državni inspektorat da nije proveo inspekcijski nadzor i nije poduzeo mjere kojima bi se sankcionirao poslodavac Business Media Grupa

Državni inspektorat opovrgnuo je Hrvatsko novinarsko društvo i Sindikat novinara Hrvatske koji su u ime otpuštenih novinara i zaposlenika Business.hr-a i Aktuala prozvali Državni inspektorat da nije proveo inspekcijski nadzor i nije poduzeo mjere kojima bi se sankcionirao poslodavac Business Media Grupa, ustvrdivši kako inspektorat o cijelome slučaju nije imao saznanja budući da nije dobio prijavu.

“Na žalost, o situaciji u radnim odnosima kod tog poslodavca o kojoj su tek na press konferenciji izvijestili HND i Sindikat novinara, Državni inspektorat ranije nije imao saznanja. Sindikat novinara i HND bili su u situaciji ranije, kada su već imali saznanja o takvom stanju, prijaviti poslodavca u ime svojih članova – novinara Državnom inspektoratu na okolnosti kršenja Zakona o radu”, priopćio je Državni inspektorat.

Državni inspektorat tvrdi da fizički nije u mogućnosti u svakom trenutku iz vlastitih izvora raspolagati informacijama o mogućim povredama propisa kod više tisuća poslodavaca, pa zato i postoji institut prijave i mogućnost njezina podnošenja Državnom inspektoratu.

U prvih devet mjeseci 2012. inspektori rada Državnog inspektorata proveli su ukupno 11.062 inspekcijska nadzora u području radnih odnosa, od čega je 5247 inspekcijskih nadzora obavljeno povodom prijava, među kojima je bilo i prijava na povrede radnih prava u medijskim kućama, pa bismo bez izuzetka postupili i u slučaju svake prijave na okolnosti kršenja radnih prava kod poslodavca Business Media Grupa, da su poslane, stoji u priopćenju.

Državni inspektorat napominje da nije bilo „silnih prijava“ već je u cijeloj 2012. protiv Business Media Grupe tome tijelu podnesena samo jedna prijava čiji se sadržaj odnosio na povredu prava iz radnog odnosa i po toj je prijavi inspektor rada 25. srpnja 2012. obavio inspekcijski nadzor kod poslodavca na okolnost kršenja zakonskih odredbi iz radnih odnosa.

U provedenom dokaznom postupku inspektor je utvrdio da poslodavac podnositelju predstavke za mjesece ožujak, travanj, svibanj 2012. godine nije dostavio obračunsku listu dospjele na neisplaćene plaće (čime je poslodavac postupio protivno odredbi čl.85. st. 2. Zakona o radu), te da poslodavac podnositelju prijave za mjesece ožujak do lipanj 2012. nije isplatio plaću, niti minimalnu plaću (čime je postupio protivno odredbi čl. 3. Zakona o minimalnoj plaći).

Također su utvrđene i povrede Zakona o mirovinskom osiguranju i Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju (zakašnjele prijave nadležnim tijelima osiguranja). Zbog mogućeg obilježja prekršajnog djela protiv poslodavca i odgovorne osobe poslodavca inspektor je podnio optužni prijedlog nadležnom prekršajnom sudu, jer je takva mjera propisana u prekršajnim odredbama, a o utvrđenom je također izravno obavijestio i podnositelja konkretne predstavke.

Po nalogu inspektora poslodavac je dužan zaposleniku dati obračunsku listu koja je s rješenjem inspektora ovršna isprava s kojom zaposlenik putem suda ostvaruje svoja potraživanja od poslodavca.

S obzirom da niti danas, unatoč najavama na press konferenciji, Državnom inspektoratu nisu stigle konkretne prijave u vezi s povredama prava radnika kod tog poslodavca na okolnosti o kojima je bilo riječi na press konferenciji, Državni inspektorat će saznanja koja je dobio putem članaka iz medija objavljenih u protekla dva dana uzeti kao informacije koje ukazuju na moguće kršenje zakona, te pokrenuti postupak inspekcijskog nadzora sukladno svojim ovlastima.

Napominje da nadzor nad ugovornim odnosima koji se tiču vlasništva nad dnevnikom Business.hr i tjednikom Aktual te izdavačka prava, stečajni postupak i druga pitanja iz financijskog poslovanja o kojima su novinari govorili nisu u nadležnosti Državnog inspektorata.

Napisao

Pročitajte još:

Novosti

Exit intervju može biti odličan alat ako se radi na ispravan način i ako se nakon njega radi folow up.

Novosti

The Great Resignation, ili kako ga još zovu The Big Quit, trend je među zaposlenicima koji u velikom broju dobrovoljno napuštaju svoja radna mjesta...

Lifestyle

Za neke ljude otkaz je bio upravo ono što im se trebalo dogoditi kako bi stvorili uspješne priče kakve imaju danas.

Lifestyle

Posao koji odaberemo ne utječe samo na financijsko stanje već i na naše fizičko i mentalno zdravlje.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.