Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Novosti

Otkazi za više od 3.000 radnika Brodosplita

U otkaznom će roku, bez odlaska na burzu rada, najmanje 1.500 radnika biti zaposleno na neodređeno vrijeme i 500 na određeno vrijeme u tvrtkama poslodavca

U otkaznom će roku, bez odlaska na burzu rada, najmanje 1.500 radnika biti zaposleno na neodređeno vrijeme i 500 na određeno vrijeme u tvrtkama poslodavca

Radnicima Brodosplita, njih više od 3.000, uručenesu  obavijesti o odluci o otkazu ugovora o radu, a u otkaznom će roku, bez odlaska na burzu rada, najmanje 1.500 radnika biti zaposleno na neodređeno vrijeme i 500 na određeno vrijeme u tvrtkama poslodavca, izvijestili su iz Brodosplita.

“Ukupno će se zaposliti 2.000 do 2.500 radnika, uz tendenciju porasta broja zaposlenih”, navodi se u priopćenju Odjela za odnose s javnošću Brodosplita.

Iz splitskog škvera podsjećaju da su obavijesti o odluci o otkazu ugovora o radu uručene temeljem potpisanog dodatka kolektivnom ugovoru i programa zbrinjavanja radnika, koji je odobrio Hrvatski zavod za zapošljavanje, te da je u cilju restrukturiranja, Uprava Brodosplita donijela odluke o nužnosti optimiranja broja radnika.

Također se podsjeća da se, prema prije prihvaćenom dodatku kolektivnom ugovoru, definira da se za više od 3.000 radnika Brodosplita isplate otpremnine u visini od 4.000 kuna po godini radnog staža za prvih 20 godina i po 1.500 kuna po godini radnog staža za one s više od 20 godina provedenih u Brodosplitu.

“Mjera smanjivanja broja radnika, koje je nužno provesti u procesu restrukturiranja, Uprava je morala odmah provesti, te strukturu i broj zaposlenih prilagoditi stvarnim potrebama Brodosplita. To je posljedica dosadašnjeg neodgovarajućeg upravljanja, loših poslovnih politika, neprovođenje mjera restrukturiranja kad su one trebale biti provedene, i dugogodišnjeg akumuliranja gubitaka, što je sve dovelo Brodosplit na rub likvidacije”, navodi se u priopćenju.

Iz Brodosplita ističu da je za budući uspješan škver u tijeku vrlo složen i zahtjevan projekt odabira radnika kojima će se ponuditi novi ugovori o radu.

“Završila je obrada testiranja 360 stupnjeva, te bi proces izbora radnika koji će raditi u Brodosplitu, mogao biti gotov tijekom lipnja, a u srpnju i potpuno. Izbor radnika će najvećim djelom ovisiti o odabiru suradnika, rezultatima testova, te odlukama budućeg rukovodstva”, naglašava se u priopćenju.

Radnicima Brodosplita kojima neće biti ponuđeni novi ugovori o radu, Uprava je, s Hrvatskim zavodom za zapošljavanje, osigurala savjetovanje kroz mobilne timove, koji će svim zainteresiranima pokušati pronaći odgovarajuće rješenje za njihovo novo zapošljavanje, zaključuje se u priopćenju.

Uprava Brodosplita i predstavnici triju sindikata koji djeluju u tom brodogradilištu su krajem travnja prihvatili prijedlog programa zbrinjavanja radnika u sustavu Brodosplita.

Većinski vlasnik Brodosplita je samoborska tvrtka DIV čiji su predstavnici krajem veljače ove godine s predstavnicima Vlade potpisali Ugovor o prodaji i prijenosu dionica brodograđevne industrije Split. Time je DIV postao vlasnik 99,78 posto dionica Brodosplita, čime je završen višegodišnji proces privatizacije splitskog škvera.

Preporuka

Ekonomija

Tvrtka Coral A.E. objavila je da je 19. siječnja 2021. godine zaključila sporazum o preuzimanju 75% udjela tvrtke APIOS d.o.o.

Novosti

Donosimo vam 10 citata najbogatijih svjetskih poslovnjaka.

Komunikacija

Natjecanje Effie Awards Croatia, na kojem stručnjaci nagrađuju najeffiekasnije agencije i oglašivače koji ujedinjuju strateško promišljanje, kreativnost i vrhunske tržišne rezultate, 12. će godinu...

Ekonomija

Google je predstavio prvi natječaj Google.org Impact Challenge namijenjen zemljama srednje i istočne Europe – otvoren javni poziv za podršku organizacijama koje rade na...

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o Sva prava pridržana.