Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Slobodna zanimanja i obrti

Otkup i prodaja poljoprivrednih proizvoda za 18,1 posto lošiji nego lani

Ukupan otkup i prodaja proizvoda poljoprivrede, šumarstva i ribarstva u lipnju su u Hrvatskoj iznosili 544,9 milijuna kuna, što je 18,1 posto manje nego u lipnju 2008. godine, podaci su Državnog zavoda za statistiku.

Ukupan otkup i prodaja proizvoda poljoprivrede, šumarstva i ribarstva u lipnju su u Hrvatskoj iznosili 544,9 milijuna kuna, što je 18,1 posto manje nego u lipnju 2008. godine, podaci su Državnog zavoda za statistiku.

Na pad ukupnog otkupa i prodaje utjecao je pad otkupa poljoprivrednih proizvoda od obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava koji je u lipnju na godišnjoj razini smanjen za 38,1 posto, na 214,8 milijuna kuna.

Prodaja pak iz vlastite proizvodnje pravnih osoba i njihovih dijelova povećana je za 3,5 posto i iznosila je 330,07 milijuna kuna.

Tako u ukupnoj vrijednosti otkupa i prodaje poljoprivrednih proizvoda u lipnju otkup od obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava ima udio od 39,4 posto, a prodaja iz vlastite proizvodnje pravnih osoba udio od 60,6 posto.

Mlijeko i drvo najviše se prodaju

Najzastupljeniji je proizvod sirovo kravlje mlijeko, čija vrijednost otkupa iznosi 102,6 milijuna kuna. Na drugom je mjestu grubo obrađeno drvo sa 78,5 milijuna kuna te otkup i prodaja živih svinja u vrijednosti od 73,9 milijuna kuna.

U postotnim udjelima 40 posto prodaje otpada na živa goveda, žitarice, živu perad, vino, povrće te ribe i kokošja jaja.

U lipnju je prosječna cijena merkantilne pšenice bila 983,97 kuna po toni, a merkantilnog kukuruza u zrnu 825,50 kuna po toni, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku.


Napisao

Pročitajte još:

Komentari

Excel je postao neizostavan alat u poslovnim okruženjima diljem svijeta zbog svoje sposobnosti organizacije, analize i prezentacije podataka u raznolikim industrijama.

Komentari

'Recite nam nešto o sebi' je pitanje koje nećete moći izbjeći ni na jednom intervjuu za posao.

Komunikacija

Konflikti su više nego samo nesporazumi, naime kod konflikata pojedinci osjećaju prijetnju sebi, te stoga ne možemo misliti kako će nestati sami od sebe.

Komentari

Viliam Prodan, uspješni poduzetnik, jedan je od naših najboljih rally vozača i višestruki rally prvak Hrvatske.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.