Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Novosti

Gospodarenje otpadom – biznis budućnosti?

Izvješće objavljeno u časopisu Science najambiciozniji je pokušaj procjene kolike količine plastičnog otpada završavaju u moru.

smeće

 

Nekih osam milijuna metričkih tona plastičnog otpada pluta u svjetskim oceanima svake godine. Procjenjuje se kako će se taj  iznos povećati u idućih deset godina, osim ako se ne poduzmu snažne mjere odgovornoga gospodarenja otpadom.

Izvješće objavljeno u časopisu Science najambiciozniji je pokušaj procjene kolike količine plastičnog otpada završavaju u moru. Jenna Jambeck, docent inženjerstva okoliša Sveučilišta u Georgiji i glavni autor studije, objavila je kako je količina plastike u godini mjerenja 2010. između 4,8 milijuna tona i 12,7 milijuna tona.

Prema procjeni donosimo primjere: Kina je na vrhu popisa, uz proizvodnju od čak 3,5 milijuna metričkih tona. Sjedinjene Države, proizvode 110.000 tona te zauzimaju dvadeseto mjesto. Iako Amerikanci proizvode oko 2,6 kilograma otpada po osobi dnevno, a Kina oko 1,10 kilograma, Sjedinjene Američke Države niže su rangirane na listi jer učinkovitije upravljaju otpadom, izjavila je Jambeck.

Od 1970-ih plastika se nalazi u svjetskim morima. U međuvremenu, prolaze desetljeća, a mase smeća su uočene kako plutaju, nošene strujama sve do najudaljenijih plaža i arktičkog leda.

Teško je tražiti od zemalja u razvoju da troše novac na gospodarenje otpadom. Istraživači su svjesni kako je kod takvih zemalja važnije ulaganje u  infrastrukturu, poput pitke vode. Problem nije samo estetske prirode. Izložena djelovanju sunčevih zraka i udaru valova,  plastika se razgrađuje u toksične čestice koje logikom hranidbenoga lanca dospijevaju i u naša tijela. Budući da je otpad na površini morskih voda teško prikupljati i da većina otpada vrlo brzo potone, sve snage bi trebalo usmjeriti na prikupljanje otpada na obalama.

Pročitajte još:

DOP

Smanjenje količine otpada od hrane predstavlja veliki izazov u kvalitetnom upravljanju sektorom hrane i pića u hotelijerstvu.

Izdvojeno

Pametni su to već odavno prepoznali i na otpadu odlično zarađuju, a istodobno, s druge strane, potrošački lobiji i industrije i dalje trljaju ruke...

Ekonomija

Iako je ponovna uporaba, uz prevenciju nastanka otpada, na prvom mjestu reda prvenstva u gospodarenju otpadom, za istu je predviđeno tek 6.5 milijuna kuna...

Industrija

Kako bi istražila navike Zagrepčana vezane za potrošnju energije i vode, zbrinjavanje otpada te postupanje s hranom, agencija MediaNet je početkom studenog za tvrtku...

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.