‘Da bih normalno poslovao, ulažem dodatnu količinu rada. Sada se to proteže na gotovo cijeli dan, a uključena je i cijela obitelj, supruga i troje djece. Da bismo preživjeli, smanjujemo svoje slobodno vrijeme na minimum’, kazao je Jakša za Glas Slavonije. ‘Uzgajamo žitarice i skladištimo ih, prerađujemo u vlastitom mlinu, a brašno plasiramo u vlastitih osam trgovina. Imamo i vlastitu pekarnicu’, kaže. Do prošle je godine imao mljekaru, no kaže kako je ulog bio prevelik, a zarada premalena pa je nakon 15 godina dignuo ruke od tog posla i orijentirao se na pekarstvo. Danas ima 18 zaposlenih radnika koji redovito primaju plaću, a bit će i božićnice, napominje.
Lović smatra kako je danas teško svim obrtnicima jer su uglavnom proizvođači, a proizvodnja je u Hrvatskoj zanemarena i to je, kaže, osnovni razlog ovako teškog stanja. Unatoč danonoćnom radu i brizi bolju budućnost ne vidi ni u sljedećoj godini, a pribojava se uvođenja pet posto poreza na pekarske proizvode od početka 2013. godine pa vjeruje da će biti potrebno još više osobnog angažmana.
Poslovni.hr/Glas Slavonije