Ovi poslovi su idealni za pokretanje start-up tvrtke u 2012.

Ovi poslovi su idealni za pokretanje start-up tvrtke u 2012.

Nakon što smo vam predstavili najtraženija zanimanja u Hrvatskoj u prvoj polovici 2012. godine, a nešto ranije i poslove s kojima možete pristojno zarađivati i u krizi, donosimo vam i nekoliko vrlo perspektivnih poslova za pokretanje start-up tvrtki unatoč turbulentnom ozračju u poduzetništvu uvjetovanog dužničkom krizom.

Ulazak u biznis, pokretanje posla i poslovanja je uvijek rizično, a posebno u jeku velike krize koja je pogodila svijet. Stoga poduzetnici mnogo opreznije pokreću tvrtke, detaljnije analiziraju tržište, konkurenciju, proizvod i drugo, prije nego otvore tvrtku i lansiraju proizvod ili uslugu na tržište.

Ako je vjerovati trima istraživačkim tvrtkama – Segaworks (financijske analize), Plunkett (tvrtka za poslovnu inteligenciju koja proučava trendove koji utječu na svijetu) i IBISWorld (procjena industrijskog rasta, projekcije prihoda i rasta zaposlenosti) sada je pravo vrijeme za pokretanje start-up tvrtke.

Iako tu ne pripada Hrvatska, svjetsko gospodarstvo ipak raste (BDP 2,7 posto, lani 1,7 posto), kamatne stope su niske, a tu su i ulagači spremni uložiti kapital u dobre ideje. Sve u svemu, pravi trenutak za pokretanje posla.  

No, polako! Sad je na red došlo ključno pitanje: što ponuditi tržištu, koji posao pokrenuti i pri tome zadovoljiti sve kriterije uspješnog poslovanja?

Analiza podataka je pokazala, tvrde u Inc-u, da je u 2012. godini najbolje pokrenuti start-up tvrtke vezane uz poslove zaštite voda, e-commerca, zaštite okoliša, full-service restorana, internet izdavalaštva i emitiranja,  IT savjetovanja, tvrtke vezane uz mobilne i društvene igre, njegu ljubimaca, stambenu izgradnju…

Naravno, ima prostora za još desetke poslova, no stručnjaci su se vodili idejom za pokretanje biznisa koji su (lako) dostupni poduzetnicima, poslovima koji ne iziskuju (pre)velika materijalna sredstva za pokretanje poslovanja.

Kako u Inc-u naglašavaju vrlo unosni poslovi su u proizvodnji energije, nanotehnologije ili auto dilera. No takvi poslovi zahtijevaju veća ulaganja u pokretanje start-upa. Također, izostavljeni su poslovi koji zahtijevaju dugotrajno školovanje poput prava i medicine.

Nadamo se kako ste nakon svih ovih ideja barem mrvicu bliži odluci o pokretanju vlastitog biznisa. Ne zaboravite da ćemo za nešto manje od godinu dana biti dio velike obitelji zvane Europska unija gdje će možda baš vaš proizvod ili usluga naići na plodno tlo. Sretno.

Podijeli

Odgovori

Top